Alles wat fietsen leuker maakt!

Probleemloos kunnen navigeren met Garmin Edge 800

Je Garmin Edge 800 fiets GPS kan je ultieme gids zijn. Hier is een handleiding over hoe te plannen en te  navigeren met Garmin Edge 800. Route planning is nog nooit zo eenvoudig geweest!

 

Allereerst gaat het er om dat je de goeie kaarten hebt. De Open Source kaarten zijn tegenwoordig geweldig, allereerst omdat ze gratis zijn, ten tweede omdat ze kwalitatief gewoon heel erg goed zijn. Op Open Fiets Map.nl staan de kaarten waar je naar op zoek bent. Volg de instructies die op de website staan en het kan niet mis gaan. De allereerste keer zal het wat tijd kosten, maar je krijgt het dubbel en dwars weer terug. (want je verdwaalt niet meer).
De beste manier om een route te creëren heb ik in het verleden al eens uitgelegd. Mijn advies is om het programma Basecamp te gebruiken (Voor wondows en Mac). Het is gratis te gebruiken en gaat erg goed in combinatie met de OFM fiets kaarten. Wil je deze software niet op je PC installeren, dan raad ik je GPSies  aan. Volledig internet based. Je hebt geen kaarten nodig en geen lokale software. Je kunt daar je gemaakte route meteen downloaden naar je Garmin.
Als je klaar bent, kun je het bestand in verschillende formaten exporteren. Ik gebruik altijd de optie GPX, maar TCX werkt ook prima. Officieel heet het: Het bestand exporteren als een GPX track of een TCX file!

Het zet je de GPX / TCX bestand op je Garmin?

Deze  stap is heel eenvoudig – gewoon de Garmin aan de PC koppelen via de USB-kabel, en open file explorer(Windows) of finder (Mac). Hiermee kun je je Garmin en eventueel je SD kaartje bekijken. Vaak krijg je trouwens een pop-up met een vraag – gewoon kiezen voor “Open de map om bestanden te bekijken” Als je een SD-kaart in je Garmin hebt, moet je twee pop-ups krijgen – een voor het interne geheugen in de Garmin, en één voor de SD-kaart Het is beter om de SD-kaart te gebruiken. Open de map Garmin, dan de map NewFiles. Kopieer je GPX / TCX bestand in de map /NewFiles. Daarna kun je de Garmin Edge 800 loskoppelen van de computer.
Zorg er voor dat je instellingen op de Edge 800 correct zijn. De Garmin heeft allerlei opties voor dingen als herberekenen van routes als je verkeerd gaat, of om bepaalde soorten wegen te vermijden, en zo verder. Als deze niet goed zijn ingesteld, zul je problemen hebben met het navigeren met Garmin Edge 800.

De instelingen…

De volgende instellingen hoeven slechts eenmaal te worden gedaan. Dus set ‘em en vergeten’ em.
Voor toegang tot de instellingen, drukt u op de Menu-knop en vervolgens:
1. Druk op het tools icoon in de rechterbenedenhoek.
2. Kies System
3. Vanaf hier kunnen we de instellingen van de kaart en de routing instellen.

routing nl

Pas elke instelling aan zoals in bovenstaande afbeeldingen staat.
(Opmerking: Map Zichtbaarheid kan op Auto worden gezet)
Hier is een andere manier van kijken, je kunt zien hoe de menu’s in elkaar overlopen.

routing expInstellingen voor uw Edge 800 (klik om te vergroten)

Laad je route

Nu dat je kaart en routing perfect zijn ingesteld, is er maar één ding te doen.
Laad de lijst met koersen (Main Menu> courses/koersen), kies je koers om te laden, en klik op tools icon om de stap bij stap routing te activeren.

navigeren met Garmin Edge 800
#Je moet deze stap, elke keer dat je een nieuwe koers laadt voor de eerste keer, herhalen.

Vanuit dit laatste scherm, druk op de back-knop en dan eindelijk de grote GO groene knop.
Het apparaat kan u vragen of u wenst te navigeren naar de start van de koers als je wat verder weg bent van het startpunt, als je weet waar je naartoe moet, klik NO/Nee. Het toestel zal dan enige tijd zeggen “Berekenen …”, met een percentage indicator. Eenmaal gedaan, zal je route worden gemarkeerd in het paars op de kaart, en je moet stap voor stap aanwijzingen op het scherm krijgen, zo’n 150 meter voor kruizingen/afslagen etc.. Nu kun je navigeren met Garmin.
Let op, als je TCX bestanden te gebruiken, zul je ook pijlen te zien krijgen op de kaart, evenals de pop-up waarschuwingen. Hier zijn wat meer screenshots die het verschil tussen het navigeren met een GPX track en een TCX bestand.

navigeren met Garmin Edge 800

Ik hoop dat ik hier wat mensen blij mee heb gemaakt. Want uit ervaring weet ik dat er veel mensen worstelen met de officiële Garmin handleiding. Uiteindelijk moet je deze stappen een aantal keren weer oefenen om het beter onder de knie te krijgen. Veel plezier met navigeren met Garmin Edge 800. Meer weten over je Garmin Edge? Kijk eens op het workshop aanbod van Opfietsen. In 1 dag leer je je complete Garmin onder de knie te krijgen, inclusief het maken of downloaden van routes.

 

Vond je deze blog nuttig en ken je meer mensen voor wie het nuttig kan zijn? Deel hem dan via de sociale kanalen hieronder en like onze Facebook pagina:
[FBW]

Meer updates krijgen? Schrijf je in de voor de nieuwsbrief:

(2.946 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)