Alles wat fietsen leuker maakt!

Beter worden met BENGS Perform?

BENGS Perform

Soms loop je ergens tegenaan en dan word je nieuwsgierig. Wat zou dit product voor mij doen? Dat overkwam mij bij BENGS Perform. BENGS is resonant water, zonder verdere toevoegingen, behalve dan de resonantie. BENGS Perform biedt ondersteuning bij mentale of fysieke activiteiten. Ik werd dus nieuwsgierig wat het met mijn fysieke activiteiten zou doen. Ik meet veel van mijn prestaties en van mijn herstel, dus nieuwsgierig als ik was, begon ik met het uitproberen.

in juni al al had ik een paar keer BENGS Perform gebruikt (gewoon 9 drupjes in een bidon met water) en ik vond toen al dat ik lekkerder fietste en met name dat ik een beter herstel had. Maar goed, hoe betrouwbaar is je gevoel en hoe groot is dan het placebo effect? Ik ben nogal nuchter op dit vlak, want als Beta ben ik altijd op zoek naar het ‘bewijs’ dat iets werkt en ook waarom. Dat laatste is in dit geval niet te bewijzen met wat we nu weten, zoals BENGS ook zelf aangeeft. Dus besloot ik het maar eens wat uitvoeriger te testen en te kijken of er toch ergens een verband is. Dat heb ik naar mijn gevoel gevonden. Overigens zonder dat ik nu antwoord heb op het waarom ;-). En omdat Opfietsen gaat over alles wat trainen leuker maakt wil ik dat met jullie delen.

Hoe getest?

Tijdens mijn vakantie in Toscane was ik in staat om vaak te fietsen. Toch altijd weer een wat grotere inspanning dan normaal, want het is nergens vlak. Als referentie heb ik een beklimming uitgekozen die ik elke keer als test beklimming ging gebruiken, om daarop de tijden en het vermogen met elkaar te vergelijken. Ja, ik was dus gericht op meer power. We willen tenslotte vaak harder, gemakkelijker of verder fietsen…

Ik had voor 3 ritten een dosis BENGS Perform bij me, dus ik besloot 6 keer een vergelijkbare rit te toen. Daarin zat steeds dezelfde referentie beklimming. Ik heb 3 keer geen BENGS en 3 keer wel BENGS gebruikt. Elke keer dat ik fietste wist ik niet of ik BENGS gebruikte. Mijn vrouw deed het wel of niet in mijn bidon.

De ritten waren vanzelfsprekend niet helemaal identiek, maar vergelijkbaar genoeg vond ik zelf.

De ritten zelf geanalyseerd

Zoals gezegd 6 ritten, 3 met BENGS en 3 zonder. Hierbij heb ik de tijd opgenomen op dezelfde beklimming en het gemiddelde vermogen over 20 minuten. Daarnaast heb ik mijn herstel geanalyseerd aan de hand van de Garmin Body Battery. Ik heb steeds voor de rit de bidon water met of zonder 9 drupjes BENGS Perform helemaal opgedronken. Zodat ik er meteen profijt van had. Van de hydratie en/of van BENGS Perform. Een bidon water meteen voor de start drinken doe ik wel vaker als het warmer is of de rit wat langer, zo ben ik meteen gehydrateerd.

RitBeklimming tijdWatt/ 20 minHerstel gevoelHerstel volgens BB
18:51 (4)298 (3)++++++
29:20 (6)281 (4)+++
39:07 (5)280 (5)++
48:35 (3)276 (6)+++++
58:04 (1)300 (1)++++++
68:19 (2)297 (2)++++++
Overzicht ritten

Bovenstaande tabel laat de ritten zien in volgorde en de bijbehorende gegevens. Zo zie je dat rit 5 erg goed ging en het herstel ook heel goed was, zowel gevoelsmatig als volgens de Garmin Body Battery.

Bovenstaande Body Battery grafiekjes laat zien dat bij beide activiteiten de Body Battery ongeveer op 75% stond, maar dat na de fiets activiteit op 15 juli het herstel heel veel energie koste en de grafiek verder door daalt. Terwijl in het tweede geval, op 23 juli, na de fiets activiteit de grafiek veel minder snel daalt. Dit is het verschil tussen middelmatig herstellen en heel goed herstellen.

Lees ook:  Veel nieuws in de nieuwste firmware van Garmin Edge

Als je verder kijkt en zou selecteren, dan zou ik kunnen zeggen dat rit 4, 5 en 6 de beste ritten waren gebaseerd op tijd. Maar op 20 minuten maximaal gemiddeld vermogen, zijn dat rit 1, 5 en 6. Wat betreft herstel, op gevoel rit 1, 4, 5, 6 en volgens ‘de cijfers’ van de Garmin Body Battery 1, 5 en 6.

Samengevat: Rit 1, 5 en 6 springen er dan enorm uit met beter vermogen en beter herstel, gevolgd door rit 4. Tot op dit punt wist ik nog niet welke ritten ik met BENGS Perform had gereden.

Welke ritten met BENGS gereden?

De belangrijkste vraag komt dan, welke ritten heb ik daadwerkelijk met BENGS gereden en komt dat overeen met wat ik gemeten heb?

Na het opleveren van deze getallen kreeg ik de ritten door, die ik met BENGS Perform heb gereden. Ik was daar zelf ook wel nieuwsgierig naar, want wat mij betreft waren dat in rit 1, 5 en 6 en misschien rit 4.

De ritten met BENGS Perform blijken rit 1, 5 en 6 te zijn. Dat is nog eens spot-on!

Conclusie

Aan de hand van de getallen is er dus bij de keren dat ik BENGS heb genomen een 10% verbetering in het gemiddelde vermogen voor 20 minuten te zien. Maar, misschien nog wel belangrijker en vaak onderschat is met name bij het herstel veel beter. Zoetemelk zei het al: “De tour wordt gewonnen in bed”. Naast de cijfers, was voor mij het gevoel ook heel belangrijk. En dat bleek elke keer enorm goed te zijn na een rit waarin ik BENGS had genomen.

Het komt ook overeen met het gevoel dat ik eerder al had. De keren dat ik al met BENGS fietste voor deze test, vond ik al dat ik met name beter herstelde en me gewoon beter voelde na een rit. Maar goed, dat blijft voor mij dan toch altijd een beetje vaag en vraag ik me af of ik ergens naar toe redeneer… Nu heb ik toch echt ervaren, blind getest én gemeten, dat ik echt een beter herstel heb.

Ik ben erg enthousiast geworden. Dat ik veel beter herstel en me veel beter voel is voor mij een feit. Dus BENGS Perform gaat nu in mijn bidon bij langere ritten.

Nieuwsgierig geworden, ook BENGS Perform proberen?

De leverancier van BENGS is enthousiast geworden door mijn test en mijn verslag en biedt mijn lezers 50% korting aan op BENGS Perform. Deze korting krijg je door via deze link te bestellen en de kortingscode OPFIETSEN50 te gebruiken (geldig tot 5 september 2021 en zolang er voorraad is).

Ga je bijvoorbeeld nog The Ride rijden of Tour for Life of andere grote ritten? Dan is herstel essentieel en je prettig voelen na een rit enorm belangrijk. Probeer het zelf en ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Laat een berichtje achter wat jouw ervaringen zijn.

Gebruikte middelen

Om alle resultaten goed te beoordelen heb ik de volgende tools gebruikt en de resultaten verwerkt in dit artikel

(1.322 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 gedachten over “Beter worden met BENGS Perform?”