Alles wat fietsen leuker maakt!
houdt afstand

Wielrenners, houdt minimaal 15 meter afstand!!

Uit de wind gehouden worden, is er de komende tijd niet bij, want simulaties laten zien dat je al bij geringe snelheid een flik aantal meters ‘spoor’ achterlaat en dat dan de 1,5 meter niet toereikend is. Houdt afstand dus, maar hoeveel?

<Er zijn verschillende meningen over het feit of de microdruppels die later in dit artikel worden genoemd daadwerkelijk virussen kunnen bevatten. Het onderzoek waarop de conclusie is gestoeld is nog niet gecontroleerd door andere onderzoekers. In de tussentijd houdt ik in ieder geval ruim afstand>

Het intrigeerde mij de laatste weken al, dat we allemaal wel (proberen) 1,5 afstand te houden, maar he zit dat nu als je snelheid hebt, hoe verspreid dan wat je uitademt/uitniest of anderszins uitproest, om je heen? In ieder geval meer dan die 1,5 meter. En dat klopt. Een simulatie studie aan de TUE en Universiteit van Leuven geeft het helder aan: Meer afstand houden dan 1,5 meter als je met enige snelheid voortbeweegt!

Als iemand uitademt tijdens het lopen en fietsen zitten er microdruppels in je uitademing. Die microdruppels kunnen virus materiaal bevatten en komen dan in je slipstream terecht en blijven nog een flink aantal meters achter je ‘zweven’ totdat ze op de grond terecht komen. Diegene die achter je fietst, fietst dus letterlijk door jouw wolk van microdruppels en is mogelijke besmetting een feit.

De simulatie hieronder laat zien hoe de microdruppels zich bij een snelheid van 4-5 kilometer per uur zich verspreiden. Rood representeert de grootste druppels (lees de meest besmettelijke) en groen de kleinste druppels (lees de minst besmettelijke, maar nog steeds besmettelijk).

De tweede simulatie laat zien hoe de druppels zich verspreiden bij een snelheid van 14 kilometer per uur.

Daarom adviseren de onderzoekers om een afstand van minstens 4-5 meter achter de koploper te houden tijdens het lopen in de slipstream, 10 meter bij het hardlopen of langzaam fietsen en ten minste 20 meter bij het snel fietsen. Verschoven lopen of fietsen heeft wel een verbetering op de verspreiding zoals onderstaand filmpje laat zien. Maar ook hier wordt duidelijk: Houdt afstand en meer dan 1,5 meter.

Dus wielrenners, houdt meer dan 20 meter afstand als je achter iemand fietst en haal dus ook minimaal 20 meter vantevoren in. En het zal me niet verbazen dat als je tegen de wind in fietst, nog veel meter afstand in acht moet nemen.

Wil je nog meer lezen over deze materie, kijk naar mijn bron van informatie en deel dit artikel ook aan je mede fietsers http://www.urbanphysics.net/Social%20Distancing%20v20_White_Paper.pdf

Stay save #COVID-19 #Corona

Als je in deze dagen toch alleen moet fietsen en je fietsmaatje dus niet de route voor jou weet, is het misschien handig om wat meer te weten te komen over je fietsnavigatie toestel. Kijk hier voor hoe je een route file op je GPS kunt zetten

(18 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.