Eenvoudig de hoogte kalibreren op je Garmin Edge 4 Reacties


hRegelmatig krijg ik vragen van cursisten of lezers van deze blog over hoe de hoogte kalibreren op hun Garmin Edge toestel. Want maar al te vaak blijkt dat bij het opstarten van de Garmin Edge, de hoogte niet helemaal dat is wat het zou moeten zijn. Dat kan heel veel verschillende oorzaken hebben, die er nu niet zo toe doen. Veel belangrijker is hoe los je het op. Er zijn twee manieren om je hoogte kalibreren uit te voeren, de ene is eenmalig met de hand op dit moment, de andere is eenmalig maar zal altijd de hoogte kalibreren op dat punt. Hoe werkt het?

 

 


Het werkt eigenlijk heel eenvoudig, alleen je moet even weten in het woud van menu opties waar dit nu precis zit en wat het doet.

Voor de oudere Edge modellen ga je:

 • in het start menu
 • via het “gereedschap”
 • naar “systeem”en dan
 • selecteer je de optie “GPS”.

Op de nieuwere modellen loopt het iets anders. Je gaan dan

 • via “gereedschap”
 • naar “activiteitenprofiel”,
 • kies dan het profiel wat je het meest gebruikt en
 • kies daarna “GPS”.

In beide gevallen heb je nu het volgende scherm in beeld:

hoogte kalibreren

De eenmalig actie isnu redelijk eenvoudig, je kiest nu de optie “hoogte instellen” en krijgt volgend menu:

hoogte kalibreren

Hier vul je nu de hoogte in die je denkt te hebben en je slaat het op met het vinkje rechtsonder, zo kun je eenmalig op dat moment de hoogte kalibreren.

 

Als je veel vaker op deze locatie bent dan kun je veel beter een andere optie gebruiken. Dat is de de optie “markeer positie” :

Lees ook:  Hoe zet je een route op je GPS?

hoogte kalibreren

Als je dan het vinkje selecteert dan krijg je het volgende scherm:

27522

Nu kun je de verschillende opties gebruiken, bijvoorbeeld als het je thuisadres is, kies je als naam ‘Thuis”. En je kunt bij de hoogte je huidige hoogte aangeven.

Elke keer als je binnen een straal van 50 meter bent van dit vastgelegde, en dat ben je natuurlijk als het je thuisadres is, dan gaat je Garmin de hoogte kalibreren met de hoogte die je hier in dit “waypoint” hebt aangegeven. Makkelijk toch?

Deel dit bericht als je denkt dat anderen hier ook wat aan hebben.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen:


Geef een reactie

4 gedachten over “Eenvoudig de hoogte kalibreren op je Garmin Edge

 • sander

  Ik heb een hoogte handmatig ingesteld. Nu ben ik een dag gaan fietsen (Eifel) en heb ik tussentijds mijn Garmin Edge 800 uit gezet (om batterij te sparen).
  Nu zet ik mijn gps weer aan en mee springt hij weer naar het vooraf ingestelde niveau… Dit scheelde dus heel veel hoogtemeters…..

  Wat ik ook vreemd vind is dat als ik thuis (op 14m nap) vertrek, mijn hoogteniveau zakt naar -500m en naar mate ik mijn woning weer nader, het niveau weer omhoog gaat naar wat het moet zijn.

  Iemand een idee hoe dit komt? En kan ik die ingestelde hoogte gewoon weghalen dat ik niet voor iedere locatie een nieuwe hoogte in moet voeren maar dat het gewoon op basis van barometer wordt bepaald?

  Dank jullie

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Sander, op basis van de barometer gaat helaas altijd slechts relatief en is sterk afhankelijk van de weersgesteldheid, maar ook in hoeverre je Garmin thuis was opgeslagen. Als het slechter weer wordt, denkt je Garmin dat hij hoogte wint (lagere luchtdruk) zeker als de ontvangst van Satellieten niet helemaal optimaal is (sterke bewolking, sterk vochtige lucht, onweer, onder bomen met veel bladeren, etc. etc.). Blijven de weersomstandigheden hetzelfde en heb je je startpunt goed geijkt, dan geeft je Garmin goed de hoogte aan. Maar elke verstoring, zoals war voorbeelden gegeven hiervoor, kunnen roet in het eten gooien tijdens je rit.
   Eenmaal de rit geüpload naar Garmin connect of Strava, dan kunnen de applicaties wel een hoogtecorrectie doen, maar dan slechts achteraf, op basis van de kaart gegevens.
   De voorbeelden die je beschrijft zijn een oorzaak van de genoemde zaken en een klein beetje toeval. Er is helaas geen andere manier dan ik heb beschreven.

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Beste Joke, De kalibratie moet je beneden doen, op straatniveau. Want daar kun je de gegevens van boven water krijgen. Je kunt natuurlijk ook de hoogte van de verdieping er bij op tellen en die hoogte er bij optellen en die waarde invoeren.