Navigeren met Garmin Edge 1000 is nog nooit zo makkelijk geweest! 31 Reacties


 Je Garmin Edge 1000 fiets GPS kan je ultieme fietsvriend zijn. Hier is een handleiding, waar je al zo lang op zat te wachten om probleemloos te kunnen navigeren met Garmin Edge 1000!

Garmin edge 1000 Net als met de andere Garmin modellen, gaat het er om dat je  de goeie kaarten hebt. Nou dat is makkelijk met de Edge 1000, die zit er al op. De hele kaart van Eurpa is voor-geinstalleerd en als er een update is, kun je die met Garmin Express ‘eenvoudig’ updaten. Ik zeg ‘eenvoudig’ omdat het wel even duurt voordat de kaart er op staat. Laat je PC aanstaan en zorg er voor dat deze niet op powersave gaat in de tussentijd.

De beste manier om een ​​route te creëren heb ik in het verleden al eens uitgelegd. Mijn advies is om het programma Basecamp (Of Mapsource) te gebruiken (Voor Windows en Mac). Het is gratis te gebruiken alleen zul je eerst nog een kaart moeten downloaden als je Mapsource gebruikt. Bij Basecamp gaat het automatisch als je je Garmin Edge 1000 hebt aangesloten. Basecamp kiest dan jou kaart van de je GPS teoestel. Het wordt allemaal wel wat langzamer, maar met voldoende snelheid nog om het makkelijk te gebruiken. Wil je deze software niet op je PC installeren, dan raad ik je Strava, Ride with GPS of GPSies  aan. Volledig internet based. Je hebt geen kaarten nodig en geen lokale software. Je kunt daar je gemaakte route meteen downloaden naar je Garmin.
Als je klaar bent, kun je het bestand in verschillende formaten exporteren. Ik gebruik altijd de optie GPX, maar TCX werkt ook prima. Officieel heet het: Het bestand exporteren als een GPX track of een TCX file!

 

Hoe zet je de GPX / TCX bestand op je Garmin?

Deze  stap is heel eenvoudig – gewoon de Garmin aan de PC koppelen via de USB-kabel, en open file-explorer(Windows) of finder (Mac). Hiermee kun je je Garmin en eventueel je SD kaartje bekijken. Vaak krijg je trouwens een pop-up met een vraag – gewoon kiezen voor “Open de map om bestanden te bekijken” Als je een SD-kaart in je Garmin hebt, moet je twee pop-ups krijgen – een voor het interne geheugen in de Garmin, en één voor de SD-kaart Het is beter om de SD-kaart te gebruiken. Open de map Garmin en daarna de map NewFiles. Kopieer je GPX / TCX bestand in de map /NewFiles. Daarna kun je de Garmin Edge 1000 loskoppelen van de computer. Je Edge 1000 start nu automatisch op en je kunt controleren of je file daadwerkelijk op je Garmin staat.
Het belangrijkste komt nu: Zorg er voor dat je routering-instellingen op de Edge 1000 correct zijn. De Garmin heeft allerlei opties voor dingen als herberekenen van routes als je verkeerd gaat, of om bepaalde soorten wegen te vermijden, en bepaalde opties hoe je je klaart ziet en welke waarschuwingen er gegeven worden. Als deze niet goed zijn ingesteld, zul je problemen hebben met het navigeren met Garmin Edge 1000 .

De instelingen…

De volgende instellingen hoeven slechts eenmaal te worden gedaan. Dus set ’em en vergeten’ em.
Voor toegang tot de instellingen, drukt u op de Menu-‘knop’ en vervolgens:

 1. Druk op het tools icoon onderaan.
 2. Kies Activiteitenprofiel
 3. Kies hier het profiel wat je wilt aanpassen. Note: Je zult de acties voor alle profielen moeten doen.
 4. Kies hier Navigatie
 5. Kies dan respectievelijk Kaart of Routebepaling
Lees ook:  Garmin en Strava in bed

Vanaf hier kunnen we de instellingen van de kaart en de routing instellen:

Routering edge 1000

Pas elke instelling aan zoals in bovenstaande afbeeldingen staat. Dit zijn mijn voorkeursinstellingen het kan best zijn dat je zelf iets anders wilt. Enkele opmerkingen:

 • Herberekenen staat uit, want ik wil niet dat bij een kleine afwijking van de route de Garmin zelf een route bedenkt naar het eind doel.
 • Tolwegen staat als niet vermijden. Dat betekent dat veerpontjes wel worden meegenomen in de route

Hier is een andere manier van kijken, je kunt zien hoe de menu’s in elkaar overlopen.

navigatie edge 1000


Instellingen voor uw Edge 1000 (klik om te vergroten)

Laad je route

Nu dat je kaart en routing perfect zijn ingesteld, is er maar één ding te doen.
Laad de lijst met koersen door op koersen te klikken. Klik dan altijd even op de drie balkjes rechtsonder om te checken of de ‘Afslagbegeleiding’ aan staat.

navigatie edge 1000#Je moet deze stap, elke keer dat je een nieuwe koers laadt voor de eerste keer, herhalen, om zeker te zijn of dit allemaal aanstaat voor jouw rit.

Vanuit de lijst met routes/koersen die al in je Garmin staan kun je nu de koers selecteren en als je dan op “Rijden” klikt, begint de berekening automatisch.


Schermafbeelding 2015-07-11 om 16.00.07

Als de berekening klaar is, kun je navigeren met Garmin Edge 1000, zonder enige problemen.
Ik hoop dat ik je hier blij mee heb gemaakt. Want uit ervaring weet ik dat er veel mensen worstelen met de officiële Garmin handleiding. Uiteindelijk moet je deze stappen een aantal keren weer oefenen om het beter onder de knie te krijgen. Veel plezier met navigeren met Garmin Edge 1000.

Meer weten over je Garmin Edge? Kijk eens op het workshop aanbod van Opfietsen. In 1 dag leer je je complete Garmin onder de knie te krijgen, inclusief het maken of downloaden van routes. Meer dan 1000 mensen gingen je al voor en waardeerden de laatste editie van de  workshop met een 8.7.

Bedankt voor het lezen.

Als je tot hier bent gekomen, vond je dit artikel nuttig. Help mij dan ook en deel dit artikel via de sociale kanalen hieronder en like onze Facebook pagina:

 

Meer updates krijgen? Schrijf je in de voor de nieuwsbrief:


Geef een reactie

31 gedachten over “Navigeren met Garmin Edge 1000 is nog nooit zo makkelijk geweest!

 • Peter Smeets

  Ik vind de uitleg perfect mn het visuele , heb dit op mijn garmin uitgeprobeerd werkt perfect. Deze uitleg is veel beter dan de originele van garmin.

 • Wim

  Beste,

  Ik heb zowel een edge 1000 en een fenix 3 hr. Beiden heb ik het zelfde probleem. Wanneer ik een route vanuit gpsies op mijn toestel plaats. Zie ik deze erop komen via Windows. Maar als ik dan mijn toestel los koppel zie ik enkele de nieuwe track staan de vorige tracks zijn weg!

  Weet jij hiervoor een oplossing?

  Alvast bedankt

  Sportieve groet

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Hi Wim, Bedankt voor je vraag. Ik probeer zo goed mogelijk antwoord te geven op wat ik gebrijp wat de vraag is. Ik begrijp dat je via file explorer van windows de file van GPSies op je GPS zet, ik neem aan in de directory NewFiles. Op het moment dat je je Garmin weer opstart, leest je toestel dee directory uit en vertaalt deze naar een *.fit file en zet deze in koersen. De directory NewFiles is dus elke keer na een opstart weer leeg. Beantwoordt dit je vraag? K

   • Wim

    Dag Klaas,

    Eerst en vooral bedankt voor je snelle reactie!
    Ik plaats eigenlijk direct fit. Files in de map van mijn gps onder koersen. Ik zie ze op de Windows er bij komen maar wanneer ik dan de gps loskoppel en naar koersen ga zie ik de laatste fit. Bestand staan. Het is alsof hij het laatste geüpload bestand steeds het oude overschrijft. Hopelijk is mijn probleem nu iets duidelijker.

    Alvast bedankt voor je antwoord.

    Mvg

    Wim

    • Klaas Veenbaas Bericht auteur

     Hi Wim, ik denk dat ik het begrijp. Het lijkt op iets wat ik in het verleden ook eerder heb gezien. Toen nog met tcx files en dus met fit files. In het verleden ging de laatste files in een soort van tijdelijke file en overschreef meteen de oude files die daar stonden. Ik ga het zelf binnenkort ook eens proberen, maar het lijkt er verdomd veel op. K

     • Wim

      Dag Klaas,

      Oke bedankt. Neem gerust u tijd. Ik wil dit opgelost krijgen tegen mijn volgende vakantie. Zodat ik vooraf alle routes kan inladen. Wat ik nog jammer vind dat je dit niet rechtstreeks vianbleutooth vanaf een bepaalde site kan versturen naar het toestel. Weet jij een site waar dit wel mogelijk is of moet dit steeds via USB?

      Groeten

      Wim

 • Bert Veld

  Leuk maar tenzij ik ergens iets mis herberekend de Garmin niets als je een route fietst alleen als je naar een adres navigeert. Dus als je door een omleiding van je route af moet wijken laat de Garmin je volledig in de steek, je wordt niet terug begeleid naar je route. Van een apparaat van € 400,00 verwacht ik meer. Tot nu toe ben ik alleen maar teleurgesteld in dit apparaat en overigens ook in Garmin Connect dat het ook nogal het eens laat afweten.

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Bert, De Garmin apparaten hebben heel veel mogelijkheden, alleen niet altijd erg gebruikersvriendelijk.
   Het al dan niet herrouteren als je van de route afwijkt is een optie die je aan of uit kunt zetten in de settings van het profiel wat je gebruikt. Als je over dit meer informatie wilt, kan ik je verder helpen.

 • Leo Verstappen

  Bedankt voor de geweldige uitleg , het was voor mijn zeer nuttig ,
  toch heb ik nog een vraagje welke kaarten moeten aanstaan ik mijn edge 1000 zie namelijk 4 kaarten
  wordt het toestel niet trager als ze alle aanstaan .]
  tenslotte nog een vraag ik zie op YouTube dat er op het toestel ook een demo stand zou zitten ook kan je daar de lijnkleur veranderen , ik kan dat bij mijn niet vinden
  mvg Leo

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Hi Leo, dankjewel voor je reactie. Leuk te horen dat je veel aan de uitleg hebt gehad. Op je Garmin Edge 1000 staan er standaard 4 kaarten aan. 1 is de basemap die aan moet blijven. De andere 3 zijn verschillende layers van de kaart van West Europa. Die laat je ook gewoon aan. Het zijn de kaart, de hoogtemeters en de de Point of Interests. Op de Edge 1000 zit geen demo modus zo ver ik weet.

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   De gereden route andersom rijden gaat alleen door de route in bijvoorbeeld Basecamp te openen en daar bij de kenmerken van de route de route om te draaien en dan naar je Garmin uploaden.

   • Giel Janssens

    En hoe kan ergens halverwege op een route (lus) inpikken?
    Bv. een route gedownload van routeyou
    Kan ik dan ergens deze lus beginnen te rijden, met navigatie zonder eerst naar de start van deze route te hoeven rijden?

    • Klaas Veenbaas Bericht auteur

     Inpikken op een route kan prima Giel. Als je de route laadt op je Garmin, moet je de vraag ‘naar start navigeren’ met het ‘kruisje’ beantwoorden. Als je dan naar de route toefietst, of je bent er al op, dan start de navigatie gewoon. Mocht je de verkeerde kant op fietsen, dan waarschuwt je Garmin met het bericht ‘uit koers’ en een piep signaal. De route is namelijk wel richting gevoelig.
     Op het moment dat je aan het einde bent van de route, start je gewoon dezelfde route opnieuw en dan navigeer je wel naar start. Zo kom je weer langs je originele startpunt.

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Op de meeste fiets navigatie systemen en ook de Garmin systemen, klinkt alleen maar een attentie piepje waarna je op het scherm moet kijken voor de precieze aanwijzing.

 • Klaas Visser

  Hallo Klaas,
  Ik heb via Routeyou een gpx bestand gemaakt en aan de hand van jou instructies via mijn pc op mijn garmin edge gezet in de map newfiles. Ik kan hem vervolgens niet terug vinden onder koersen. Wat gaat er mis?
  Groet Klaas

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Hallo Naamgenoot, ik neem dat je nadat je de Garmin weer hebt opgestart via het scherm van de Garmin, bij koersen kijkt. Ze staan op alfabetisch volgorde, heb je al wat verder naar beneden gekeken met de pijltjes toetsen?

   • Klaas

    Heb de garmin een paar uit en aan gedaan en nu staat hij er tussen. Weet niet wat het probleem was maar het is opgelost. Ze staan idd op alfabetische volgorde, misschien dat daar iets me was. Bedankt!

     • Klaas Veenbaas Bericht auteur

      Als je een GPX file in de directory /Garmin/New Files/ zet, dan vertaalt De Garmin dit zelf naar een .fit file. Dat is dus normaal.

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Hi Jean, het kan met de route te maken hebben, en verschillende instellingen. Op afstand is het moeilijk te zeggen. ALs oplossing geldt vaak dat je de route even moet stoppen (rode kruisje in het kaart scherm) en dan weer even opnieuw moet opstarten (NIET naar begin navigeren) dan vindt je Garmin weer de route en werkt de afslagbegeleiding wel weer.

 • Hans Vullings

  Dag Klaas, bedankt voor de fijne site! Erg handig voor iemand zoals ik die niet zo heel handig met apparaten is…. Ik heb gisteren de Edge1000 aangeschaft en ga deze gebruiken voor te mountainbiken en het is voor mij dan van belang dat de navigatie weet welk bospaadje of singletrack ik moet nemen (ik heb even een Wahoo Elemnt Bolt gebruikt maar daar zag ik dat niet op). Ik hoorde dat ik dan bij de Edge1000 topokaarten moet kopen? Klopt dat?
  Alvast bedankt! Groet, Hans

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Hi Hans, bedankt voor je compliment. De OFM kaarten op openfietsmap.nl zijn erg goed geschikt om te gebruiken. Het zijn misschien niet de topo kaarten met de allerkleinste paden, maar de ervaring leert dat hier al heel veel op staat. Die kaarten kun je vanaf die site downloaden en op je Garmin zetten. De instructies kun je daar ook vandaan halen.
   Als je echt de fijnste detail kaarten wil, dan zou je de topokaarten moeten aanschaffen, maar ik twijfel of het prijsverschil opweegt tegen de extra informatie.

   • Hans Vullings

    Dag Klaas,
    Hartelijk dank voor je heldere uitleg. Echter ik heb nu een ander probleem. Ik koppel de Edge1000 aan de mijn pc en nu zie ik hem opeens niet meer terug als opslag apparaat. Hij laadt wel op. Enig idee hoe dit komt? Enkele dagen geleden ging het prima, net zoals jij uitlegt: via USB koppelen en Garmin werd door PC gezien als opslagapparaat, maar nu dus opeens niet meer.
    Ik hoor het graag en alvast bedankt.
    Mvg, Hans

    • Klaas Veenbaas Bericht auteur

     Hi Hans, dit probleem komt vaker voor. De veel voorkomende oorzaak kan in 2 dingen zitten. Of de kabel doet het niet goed (meer). Dus zou je even moeten proberen met een andere kabel. De andere mogelijke oorzaak kan in de Garmin zitten. Je kunt de Garmin in Maas storage modus ‘dwingen’. Door de Garmin uit te zetten en losgekoppeld te hebben. Lap toets ingedrukt houden, Garmin aankoppelen en voor nog ongeveer 30 seconden de lap toets ingedrukt houden. Nu zou de Garmin in Maas storage modus moeten gaan, als de kabel tenminste OK is. Je herkent de Maas storage op het beeldscherm door het tekentje van een computer met een kabeltje er aan.
     Ik hoop dat dit helpt. Laat even weten. ~Klaas

     • Hans Vullings

      Dag Klaas, het zat hem inderdaad in de kabel. Ik had een andere kabel gepakt, die wel past, echter geen verbinding. De originele kabel erin en toen wel verbinding. Bedankt!