Hoe zet je een route op je GPS? 33 Reacties


route op je GPSEn dan heb je een mooie route gekregen van een vriend of kennis, of een mooie route gevonden, maar je krijgt met geen mogelijkheid de route op je GPS toestel. Dan ben je zo dicht bij,…..

Gelukkig is het niet heel moeilijk, ik leg het je gewoon even in het kort uit en daarna heb je nooit problemen meer en heb je voor altijd je Garmin goed ingesteld.

 

 

Heb je een MIO Cycle GPS toestel, volg dan de link voor de handleiding om een route op je MIO te zetten.

 


Hoe zet je een route op je GPS?

Je koppelt je Garmin Edge aan je PC met de USB kabel. Je Garmin gaat dan in zogenaamde mass-storage modus. Je Garmin is dan dus tijdelijk in gebruik als een schijf en is te zien in je file-explorer op je PC. Als je een SD kaartje in je Garmin Edge hebt zitten, zie je ook nog naast je Garmin de SD kaart.

Route op GPS

 

 

Nu maakt het niet uit of je de GPX file op je Garmin zelf zet, of dat je deze op je SD kaartje zet. In dit geval zet ik de file op de Garmin zelf. Klik op je Garmin “drive” en dan nog een keer klikken op je Garmin directory en je ziet onderstaande scherm.

 

Capture2

 

 

 • Nu zoek je de GPX file op, op je PC en je kopieert deze naar de Newfiles directory. Nu ben je bijna klaar, want nu staat je route op je GPS.(let op, voor de Edge 20 en 25 heb je .FIT en voor de Edge 520 heb je een . TCX file nodig)
 • Koppel de Garmin los van je PC. Sommige modellen gaan nu atomatisch aan, anderen moet je nog met de on/off knop aanzetten.
 • Je gaat nu naar “koersen” op je Garmin en je kunt je route selecteren en dan, afhankelijk van wellk model, opstarten.
GPS apparaten

Er zijn meer artikelen door mij geschreven over dit onderwerp. Check die ook voor je specifieke GPS toestel, of stel vragen hieronder in het comments veld.

Lees ook:  Dinsdag 30 mei Fasttrack GPS Workshop

 

Makkelijk? Ja toch. Nu zet  je voortaan elke route op je GPS. Succes en veel fiets plezier.

 

Nuttig? Meer tips ontvangen in de maandelijkse nieuwsbrief van Opfietsen? Schrijf je hier onder in:

Gerelateerde artikelen:


Geef een reactie

33 gedachten over “Hoe zet je een route op je GPS?

 • Ewoud

  Echt super al die tips! Met mijn garmin edge 810 ben ik ook al veel aan het rommelen geweest om het goed te krijgen. Wat ik nog lastig vind is zelf een route uitstippelen of bestaande route bewerken en opslaan.
  Gr Ewoud

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Goed te horen Ewoud dat de tips nuttig zijn. Min ervaring bestaat uit inmiddels bijna 9 jaar Garmin producten met een te beperkte handleiding. Ik heb zelf alles door schade en schande ontdekt. Ik deel die informatie graag en zal regelmatig updates doen van zaken die ik zelf heb ontdekt of ben tegengekomen bij anderen.

 • g.H.Smit

  Weet nu nog niet hoe je een eigen route moet invoeren ,en is het ook mogelijk om onderweg een andere roete in te vullen .
  Mvg Gerhard Smit.

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Beste Gerhard, dit artikel beschrijft hoe je een route die van een ander komt, of je zelf hebt gemaakt op je Garmin kunt zetten. Hoe een route direct op je Garmin te maken, verschilt per apparaat en ik vind het zelf niet zo super handig. Beperkte interface en ik weet niet waar ik precies wordt langsgeleid. Als je de vraag over specifiek toestel hebt, laat het me dan weten, dan kan ik daar gericht antwoord op geven.

 • Eelko

  Dank Klaas voor deze tip, ik was even aan het worstelen hoe ik een mtbroutes.nl GPX op de Garmin Edge 810 krijg. Gelukt!
  Extra info die ik handig vind: Op de Edge 810, via Koersen, , Instellingen, Kaartweergave, kan je “Altijd weergeven” op Aan zetten, en een kleur kiezen, zo zie je de track tijdens het fietsen op de kaart.
  NB: Er zijn niet veel mensen die Klaas Veenbaas heten, en jawel, na even google, wij waren collega’s in Nieuwegein, Telecom Products.

  Groet,
  Eelko

 • KJ

  Hi Klaas, dank voor je heldere uitleg, de methode werkt. Het lijkt er alleen op dat ik de route niet weer terugzie in mn ‘garmin connect’ app op mn telefoon en ook niet op de ‘garmin connect’ website. Ook niet na synchronisatie. Het lukt me uberhaupt niet om .gpx bestanden up te loaden in de ‘garmin connect’. Enige tips hiervoor? Gr KJ

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Hi KJ, een gereden rit kun je wel op Garmin connect zetten, dat is een zogenaamde *.fit file. Een geplande route/track is een *.gpx file. Die kun je niet naar Garmin connect synchroniseren als ware het een gereden route. K

   • KJ

    Ok, dank je Klaas. Toch bijzonder, een geplande route/track die je maakt via/in garmin connect is ook een .fit file (dus zonder dat je hem verreden hebt) en kun je wel zien in garmin connect (in “koersen”), terwijl een geplande route/track gemaakt met een andere app/website die in .gpx format komt daar niet terecht komt. Anyway, helaas dan. Gr KJ

 • Nol

  Hallo Klaas,
  de routes krijg ik goed op mijn edge 1000. Alleen het startpunt van de route is mij niet duidelijk. Als ik bv de route van de AGR wil rijden dan weet ik niet waar ik moet starten. Dat staat nl niet bij de gpx .

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Hi Nol, Het begin van de route kun je in een route editor als Basecamp van Garmin wel zien. Dan zie je precies waar de route start en finished. Je weet dan ieder geval waar je je auto moet neer zetten. Op het moment dat je je Garmin start en de route activeert, vraagt je Garmin om naar de start te navigeren, als je daadwerkelijk dicht bij de start bent, is dat de juiste manier om te starten. Mocht je echt nietw eten waar je route start, maar je betn wel ergen langs de route, dan navigeer je niet naar de start van de route, maar pakt je Garmin automatisch de route op, op het moment dat je op de rouet komt. Echter, als je dan bij het einde komt van de route, zul je om de route af te maken, de route weer op moeten starten om het beginstuk van die route te kunenn gaan doen. K

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Erwin, stuur me even een mailtje met de beschrijving wat je hebt gedaan tot nu toe, dan kan ik je verder helpen. K

 • Hans

  Ik heb sinds kort een Garmin Edge Touring Europe en nog steeds ruzie met het apparaat. Ik krijg op geen enkele wijze mijn GPX bestanden zichtbaar. Ik volg de boven beschreven instructies resultaat : nada

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Dat is vervelend Hans. Heb je het al met verschillende GPX bestanden gedaan? Zou je er één naar me toe willen mailen om te zien of er niets is met het bestand?

 • Mr. John Olsthoorn

  Is er een maximum aan het aantal opgeslagen koersen? Ik kan nl op mijn nieuwe Garmin 820 maar max 100 koersen opslaan. Als ik nieuwe koersen in New Files opslaat zijn deze nergens meer te vinden.
  ?

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Beste John, ik heb geen idee of er een maximum aan zit. Echt praktisch is het overigens niet om 100 of meer courses op je Garmin te hebben, terugvinden is niet erg makkelijk. Ik zou dan gewoon een flink aantal er af halen voordat ik nieuwe plaats.

   • Henk van der Meij

    Goede morgen, in welke dir zet je gekregen routes op een Garmin 520. Ik wil een route die ik gedownload heb fietsen

    • Klaas Veenbaas Bericht auteur

     Beste Henk, ook voor de Edge 520 geldt dat je de file in de directory /Garmin/NewFiles moet neerzetten. Belangrijk is te weten dat bij de 520 de routering beperkt werkt en je een TCX file moet hebben in plaats van bij de meeste modellen een GPX file om richting aanwijzigingen te krijgen. Op sites als GPSies kun je een GPX omzetten naar een TCX.

 • Mario

  Ik zit met hetzelfde probleem. Heb diverse GPX bestanden geplaatst onder de DIR / New files, maar zie de routes niet terug. Op de Garmin Edge Touring waren 100 routes geïnstalleerd. Die vind ik allen terug onder de DIR/ Garmin/ Courses en hebben de extensie .FIT. Hoe zet ik (of de Garmin) deze GPX files om in leesbare .FIT files ? of is er een andere oplossing om ze zichtbaar en dus fiets-baar te krijgen ?

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Hallo Mario, Als je via de PC de GPX bestanden in de /Garmin/NewFiles directory plaatst, worden ze automatisch omgezet naar .fit files en vind je ze terug in de /Garmin/Courses/ directory ná het loskoppelen en opstarten van je Garmin. Je kunt ze vanaf dan vanaf je Garmin selecteren door: Op “waarheen” te klikken en dan “opgeslagen” dan “koersen” en dan zie je de lijst van je opgeslagen routes/koersen.

   • mario

    Hoi Klaas, bedankt voor je antwoorden. Heeft helaas nog niet tot de oplossing geleid. Ik had de GPX files via de PC geplaatst onder de door jou genoemde DIR. Eerst op de DIR van de Garmin zelf. Toen losgekoppeld en de Garmin opgestart. Met opties waarheen- opgeslagen – koersen de zojuist geplaatste bestanden gezocht maar niet gevonden. Toen ik de Garmin daarna weer aan de PC hing waren de GPX bestanden niet meer aanwezig op de DIR/ Garmin/NewFiles. Vreemd, mogelijk zet hij ze dan toch om, maar waarheen weet ik niet.

    Ik heb daarna de GPX files via de PC geplaatst nogmaals op de Garmin gezet, maar nu rechtstreeks op de SD kaart en de acties herhaald. Dat gaf hetzelfde beeld. Ook nu waren de GPX bestanden niet meer aanwezig, maar zag ik de routes nergens terug.

    Heb jij nog een idee wat dit kan zijn ?

    • Klaas Veenbaas Bericht auteur

     Het klopt dat de files weg zijn uit de directory /Garmin/NewFiles. Bij het opstarten leest je Garmin die directory en verplaatst ze naar de directory /Garmin/Courses/. Het klopt ook dat het niet uitmaakt of je dat op de Garmin zelf of op de SD kaart doet, die directories zijn een soort van transparant ten op zichte van elkaar.
     Als je verschillende files tegelijkertijd plaatst, kan dat wel eens fout gaan. Het beste is om 1 file per keer te doen. Daarnaast kan dan nog altijd de naam nog wel eens verschillen tussen wat de filenaam is en hoe de route daadwerkelijk heet. Wil je dit anders even proberen om 1 file te plaatsen en die te vinden. Mocht dat ook niet willen, stuur dan noig even de gpx file toe per mail.

     • mario

      Ik heb het opnieuw geprobeerd, nu met één bestand tegelijk. Helaas zonder resultaat.
      Ik zie via de verkenner van de PC dat er wel iets gebeurt. De beide DIR’s Courses en Newfiles laten bij de kolom ‘gewijzigd op’ de datum en tijdstip zijn van het moment waarop de Garmin opnieuw is aangezet (nadat hij van de PC is losgekoppeld). Dat tijdstip wijzigt steeds maar bestanden blijven spoorloos.

      Waar kan een GPX bestanden naar toe zenden ?

 • Nol

  Hallo Klaas. Ik ga veelal fietsen zonder mijn navigatie, Nu is mijn vraag of ik als ik weer eens de weg kwijt ben, mijn vertrekpunt kan opzoeken op de edge 1000.Ik kan dan via de navigatie weer terugkomen op de plaats van vertrek.
  mvg, Nol

 • Antien Rozema

  Met geen mogelijkheid krijg ik de routes van de fietsersbond op mijn Garmin 810 edge; er gebeurt van alles maar de geplande route zie ik niet terug. Heb het hele stappenplan en alle adviezen opgevolgd, maar helaas Klaas……..

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur
   Hi Antien, ik wil je graag helpen, daarvoor heb ik wat meer informatie nodig. Hoeveel routes heb je al op je Garmin gezet? Er zit een maximum aan namelijk, weet nu niet uit mijn hoofd, maar ik dacht ergens 50 maximaal op de 810. Hoeveel routes wil je tegelijkertijd op je Garmin zetten? Bij meerdere tegelijkertijd gaat het vaak ook niet goed. Graag wat meer informatie. Alvast bedankt. 
 • Arja

  Met mijn Garmin edge touring krijg ik het niet voor elkaar. Hij komt wel op Garmin maar bij koersen is hij niet vinden ook bij foto,’s. Geen idee hoe dat kan. Alles al geprobeerd. Balen.

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Hallo Arja, inderdaad balen. Ik wil je graag verder helpen. Wat bedoel je precies met ‘ook bij foto’s’? Wil je mij de file sturen naar info@opfietsen.nl en een screenshot van je directory /Garmin/Courses/ op je Garmin als deze is aangesloten aan je PC.