Alles wat fietsen leuker maakt!
Garmin varaia radar

Garmin Varia bike radar systeem | maakt Garmin mensen bang?

Technologie en fietsen gaan erg goed samen de laatste jaren. Met de nieuwe Garmin Varia bike radar heeft Garmin iets unieks op de markt gebracht, waarvan je nog niet wist dat je nodig had. Of wel? Of is het onterechte bangmakerij? Lees zelf en maak je eigen oordeel.

Ik moet het toegeven. Toen ik voor het eerst de promo video voor de Garmin Varia zag ik eigenlijk dacht dat het om een soort van grap ging, maar als je de cijfers checkt, is het misschien nog niet zo’n gek idee.

Het commentaar lijkt opzettelijk dreigend, alsof ze proberen om ons bang te maken en zo duidelijk te maken dat we dit product nodig hebben. Het enige wat nog ontbreekt is de Jaws muziek…

Omdat de meeste fietsongelukken worden veroorzaakt door achteropkomend verkeer heeft Garmin de fietsradar ontwikkeld. De Garmin Varia Bike Radar achterlicht detecteert voertuigen op 140 meter afstand en gaat feller branden wanneer voertuigen dichterbij komen. Dit systeem is compatible met meerdere Garmin Edge fietscomputers die als display kan dienen voor de radar. Deze geeft door middel van verandering in kleur tot wel 8 achterop komende voertuigen weer. Dus niet meer omkijken tijdens een zware training of achteruitkijken met spiegels op het stuur.

Vanaf nu zorgt Garmin voor ogen in je rug en weet je altijd wat er achter je gebeurt.

 

Varia Bike Radar markt beschikbaarheid

De Varia is uitgebracht in Q3 van 2015 en is inmiddels ook bij veel webshops te koop. Je kunt de basis radareenheid kopen en die koppelen met je  Edge 1030, 1000, 820, 810, 520 en 25. Zonder een compatibele Edge-unit, kun je optioneel de Varia display unit kopen.

Ik gebruik deze Garmin Varia Radar nu sinds juni 2016 en het geeft mij een veel veiliger gevoel. Ondanks dat, blijf ik nog steeds ogen en oren open houden, maar het is een extra ondersteuning of er verkeer achter mij rijdt. En het werkt erg goed. Zelfs als ik in een peleton rij en er rijdt een auto ons achterop, wordt het gedetecteerd door het systeem.

Lees ook:  Tips om je Garmin Edge 1000 batterij levensduur te verbeteren.

De oorspronkelijke uitvoering van de Garmin Varia Radar:

De oorspronkelijke uitvoering is niet meer te koop, de Garmin Varia Radar RTL501,

De nieuwste uitvoering van de Garmin Varia Radar

De nieuwe uitvoering is ook beschikbaar, de Garmin Varia Radar RTL510 of RTL511. Deze uitvoering is smaller qua uitvoering en monteer je in de lengteop je zadelpen. Het verschil tussen de 510 en 511 is dat de eerste een knipper-optie heeft, maar in sommige landen niet is toegstaan.

De allernieuwste uitvoering Garmin Varia Radar met camera

De allernieuwste Varia radar, de Varia RCT715 is weer een stukje verbeterd, inclusief nu met een camera. Die kun je instellen voor continue opnemen, maar ook alleen te filmen wanneer er een radaralarm is. Je had al ogen in je achterhoofd, maar nu kun je het ook nog nakijken.

 

Onderstaande video legt het gebruik van het radar systeem veel beter uit dan de product video: (Met dank aan DCRainmaker)

Zal de Garmin Varia daadwerkelijk iets bereiken? Ik ben benieuwd! Ik ben er helemaal uit. Jij? Wat vind jij? Overdreven of het belangrijkste item voor op je fiets? Laat het weten.

Meer van deze review posts krijgen? Schrijf je in de voor de nieuwsbrief:

(1.554 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 gedachten over “Garmin Varia bike radar systeem | maakt Garmin mensen bang?”