Hoe Garmin’s Body Battery™ je kan leren goed met je energie om te gaan

Dit artikel verscheen het eerst op www.garmin.com

Lichamelijke activiteit, stress, rust en slaap. Elk heeft een waarneembaar effect op je vermogen om evenwicht te creeren, uitdagingen aan te gaan en je aan te passen aan je omgeving. De nieuwe Body Battery ™ van Garmin, mogelijk gemaakt door de Firstbeat-analyse methode, brengt elk van deze elementen bij elkaar en vormt een eenvoudige, gemakkelijk te volgen rapportage van de energieniveaus van je lichaam.

Op basis van feedback uit je eigen fysiologie, levert Body Battery persoonlijk inzicht om je te helpen navigeren van overleven naar bloeien. Succes vindt plaats wanneer je jouw middelen verstandig beheert.

Deze functionaliteit zit nu in enkele fitness trackers van Garmin, de technologie, gebaseerd op de hartslagvariatie, zit ook al in bijvoorbeeld de Garmin Edge 1030, die advies geeft over wanneer het beste is om je volgende training te gaan doen. 

Je lichaamsbatterij opladen

Je lichaam heeft rust nodig. De energie die je nodig hebt om weer op je best te zijn, verzamelt zich mentaal en fysiek tijdens perioden van herstel wanneer je energieniveaus laag zijn.

Stille, rustgevende momenten en korte dutjes gedurende de dag kunnen je energieniveau verhogen, maar de nacht is wanneer de echte magie gebeurt. Er is geen ontkomen aan het feit dat nachtelijke slaap de belangrijkste tijd is voor herstel.

Wat is een goede slaap vanuit het perspectief van herstel en hoe kunnen we het herkennen?

In termen van herstel wordt slaap van goede kwaliteit gekenmerkt door een toename van de hartslagvariatie (HRV), wat een lichte onregelmatigheid betekent in de tijdsduur tussen opeenvolgende hartslagen. Normaal en gezond, dit is een teken dat uw parasympathische zenuwstelsel actief is en dominant is over uw sympathisch zenuwstelsel.

Deskundigen adviseren doorgaans dat volwassenen elke nacht tussen de 7 en 9 uur slapen. Dat is een groot bereik, maar verschillende mensen hebben verschillende hoeveelheden slaap nodig om weer energie op te doen. Hoeveel slaap je persoonlijk nodig hebt, wordt weerspiegeld in je Body Battery. Houd er rekening mee dat niet alle slaap gelijk is gemaakt. Wat je ‘s avonds voor het slapengaan doet, kan van grote invloed zijn op hoe vol jouw batterij’ s ochtends is.

Alcoholgebruik, zelfs in kleine doet, vermindert de kwaliteit van de slaap. Andere factoren die de herstellende slaapkracht vaak verminderen of vertragen, zijn onder meer avondworkouts, opwindende televisieprogramma’s en sociale media op bed. Feedback na verloop van tijd biedt een mogelijkheid om te ontdekken wat voor u het beste werkt.


Activiteit en stress maken je batterij leeg

De eisen die je de hele dag aan je lichaam stelt, putten de hulpbronnen van je lichaam uit, weergegeven door het lekken van je Body Battery. Lichamelijke activiteit eist een aanzienlijke tol, of je nu aan het trainen bent of fysieke arbeid verricht, maar je stressniveaus spelen ook een rol.

Wat bedoelen we met stress? Stress is een staat van opwinding en de natuurlijke, gezonde reactie van jouw lichaam op de verschillende uitdagingen van het leven en de omgeving. Het is een verhoogde fysiologische toestand als gevolg van activering van je sympathisch zenuwstelsel (vechten-of-vluchten) en kan ook worden geïdentificeerd door analyse van uw hartslag.

Stress krijgt een slechte naam omdat ongemakkelijke ervaringen vaak stressvol zijn. Vast komen te zitten in het verkeer, deadlines naderen, professionele relaties eisen, het doelwit zijn van agressief gedrag zijn allemaal negatieve emotionele ervaringen die typisch een stressreactie van je lichaam oproepen. Gelukkigere tijden kunnen ook stressreacties veroorzaken. Enthousiasme, opwinding en anticipatie zijn ook emotionele toestanden die overeenkomen met verhoogde activeringsniveaus in jouw lichaam.

De vreugdevolle verwachting van kerstochtend is zeker leuker dan angstig door de beveiliging van de luchthaven te kronkelen, maar vanuit een fysiologisch perspectief hebben beide een drainerend effect en moeten ze worden gecompenseerd met voldoende herstel.

Lees ook:  Garmin LiveTrack, zo werkt het


Inschakelen voor geestelijke gezondheid

Het brein-lichaamsprobleem heeft filosofen eeuwenlang aan het ruziën gehouden. Als een praktische zaak, dingen zijn een beetje eenvoudiger. Je brein maakt deel uit van je lichaam. Je vermogen om te denken, scherp te stellen, problemen op te lossen, je emoties te reguleren en het hoofd te bieden, is verweven en beïnvloed door je fysiologische toestand.

Wanneer je goed uitgerust bent en je Body Battery is opgeladen, zul je merken dat je ook op het hoogtepunt van je mentale vermogens zit. Fysiek fris, mentaal behendig, het is tijd om dingen voor elkaar te krijgen.

Zelfbeheersing en het vermogen om bevrediging uit te stellen, worden in toenemende mate door psychologen als uitputbare hulpmiddelen erkend. Beide zijn sterke voorspellers van succes in veel gebieden van het leven. Kijk zelf maar. Gaat u meer kans om te gapen en ongezonde keuzes te maken wanneer uw energieniveau laag is?

Het gaat niet alleen om huiswerk maken, projecten op het werk aanpakken en vasthouden aan je dieet. Sportpsychologen en statistici die met professionele atleten werken, bevestigen routinematig dat ons vermogen om snel te denken en slimme plays te maken afneemt naarmate vermoeidheid optreedt tijdens een spel of een lange wedstrijd.

Leeglopers

Het leven zit vol ups, downs en verrassingen. Zelden hebben we volledige controle over wanneer uitdagingen zich voordoen. Er zullen altijd momenten zijn waarop werk moet worden gedaan en uw energieniveau laag is. Soms moet je gewoon je tanden griten en gaan, maar eeuwig door het leven gaan op lege is een vast recept om je potentieel te missen.

Met dat in gedachten, de af en toe een lage energiedag is geen reden tot ongerustheid, vooral als je goed begrijpt waarom jij je in die situatie bevindt. Ziek worden? Een slechte nachtrust? Push je jezelf om een ​​deadline te halen? Deze gaan voorbij en je komt terug in het zadel. Als u merkt dat uw batterij voortdurend leeg is, is het misschien tijd om te gaan zoeken naar verbeterpunten. Kennis is macht, en het is de moeite waard om te weten dat laag zijn in energie niet betekent dat je niet kunt oefenen. Je zult misschien moeite hebben om je training te voltooien, maar je kunt je waarschijnlijk een weg banen doorheen. Alleen omdat je kunt, wil nog niet zeggen dat je het zou moeten doen. Het nadeel van het uitvoeren van een zware training met een bijna lege batterij is dat je inspanningen uiteindelijk op den duur averechts kunnen werken. De voordelen, of winsten, die je van training krijgt, zijn de fysiologische aanpassingen in reactie op uitdagingen.

Trainen als je versleten bent, niet hebt geslapen of als je te veel stress hebt, betekent dat je lichaam niet over voldoende veerkracht beschikt en je Body Battery nieuwe lading nodig heeft.

De Vivosmart 4 heeft deze Bopdy Battery functie helemaal in zich, Vergelijk de prijzen bij onze webshops:

Volg Firstbeat Technologies om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en handige tips van de spannende kruising van fysiologie en technologie. Al meer dan tien jaar vertrouwt Garmin op de Firstbeat-analyse-engine voor wetenschappelijk geïndividualiseerde inzichten in training en herstel. Firstbeat werkt ook met meer dan 800 elite sportteams, waaronder teams in de NBA, NFL, NHL en bijna elke grote voetbalcompetitie over de hele wereld

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie, of stel een vraag, gerelateerd aan dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[i]
[i]