Hoe werkt Garmin Connect IQ?

Garmin Connect IQ is het Garmin app systeem wat third-party ontwikkelaars in staat stelt om informatie op Garmin sporthorloges, fietscomputers en outdoor handhelds te creëren en op andere manieren te tonen. Maar wat is het nu eigenlijk en wat kun je er allemaal mee?

Connect IQ webshop

De Connect IQ apps worden door andere partijen dan Garmin gemaakt en worden in de Connect IQ webshop aangeboden via https://apps.garmin.com/nl-NL/. De webshop heeft nu meer dan 10.000 watchfaces, datavelden, widgets,  apps en muziek beschikbaar voor Connect IQ-apparaten. Over de afgelopen tijd heeft Garmin de shop steeds makkelijke voor gebruik gemaakt zodat je apps makkelijker kunt vinden, maar ook blijven er wel enkele lastige dingen, waaronder het updaten van apps en het configureren.

De nieuwe interface maakt het veel gemakkelijker om de app te vinden, zowel via de PC als de Garmin Connect app op de telefoon. De badges stellen je beter in staat om het type app vast te stellen, en de filters aan de zijkant en sorteeropties bovenaan helpen om door de honderden apps voor je Garmin GPS toestel te bladeren.

In de sectie “what’s New en ‘Nieuwe en bijgewerkte apps’ kun je dae laatse gepubliceerde apps zien, zodat je ook niet weer de hele webshop door hoeft om een leuke nieuwe app te vinden.

Voor  welke Garmin apparaten?

Voor de volgende Garmin apparaten zijn er Garmin IQ apps beschikbaar:

  • Garmin Edge: Edge 520Edge 520 plus, Edge 820, Edge 1000,  Edge 1030, Edge Explore 1000 en Edge Explore 820
  • Garmin Fenix: Fenix 5, Fenix 5S, Fenix 5X, Fenix 3, Fenix 3HR, Fenix Chronos,
  • Garmin Forerunner: FR230, FR235, FR630, FR935, FR735XT FR920XT FR935 and the FR645.
  • Vivoactive: Vivoactive, Vivoactive HR, Vivoactive 3 en Vivoactive 3 music
  • En verder de Quatix 5, Epix en Oregon Decent Mk1, D2 Bravo, D2 Bravo Titanium and D2 Charlie

 

Wat kun je downoaden?

Allereerst werkt niet elke app of widget op elke appraat, daarom kun je in de shop allereerst je apparaat selecteren, maar daarna heb je nog verschillende opties:

Apps

Apps zijn hetzelfde als apps op je smartphone, je download ze en worden opgeslagen op je toestel. Het installeren werkt helaas een beetje omslachtig, je moet ze eerst selecteren en daarna kun je ze downloaden door je toestel te synchronsieren met je PC of smartphone. Deze apps start je op door op je startscherm van je apparaat IQ te slecteren

Music & More

In deze setie kun je muziek geralteerde apps downloaden die dan weer kunnen synchrnsieren met muziekdiensten. Belangrijk is naturlijk wel dat je een apparaat hebt die compatble is.

Data velden

Het woord zegt het al, dit zijn extra datavelden om te selecteren. Vaak grafisch, waar Garmin meestal alleen maar tekst/getallen levert, heb je hier de mogelijkheid om samengestelde grafische velden te kiezen. Let wel op, veelal moet zo’n data-veld uit de Connect IQ shop in een groter veld gezet worden, dan een enkel vlakje. Datavelden kun je slecteren net als elk ander dataveld bij het inrcihten van je schermen.

Wigets

Widgets laten informatie zien van andere apps, niets meer en niets minder. Daarnaast is het wel weer een stukje software die net als apps ook weer gedownload moet worden en opgeslagen wordt op jet apparaat. Widgets kun je selcteren op de Edge apparaten door ‘naar beneden te swipen’ en dan opzij te swipen kom je bij de verschiillende widgets. Op de smartwatches kun je via het instellingen menu de widgets benaderen.

Garmin Watch Faces

Je scherm van je Garmin Smart Watch kan op vele manieren aangepast worden. Ook hier download je weer een stukje software die je in vele gevallen ook nog weer een keer kunt aanpassen met wat je daadwerkelijk op je horloge wilt laten zien

Lees ook:  Connect IQ nu ook voor Garmin Edge 520 en 1000

 

Hoe te installeren?

De Connect IQ apps kun je op twee verschillende manier downloaden. Alleerst via de Garmin Connect Mobile app op je telefoon en ten tweede via Garmin Express op je PC.

Op je telefoon:  Selecteer in Garmin Connect Mobiel je toestel en daarna selecteer je “activiteiten en apps beheren”. Daarna kun je onderaan klikken “Download meer apps” Zo kun je nieuwe apps toevoegen, je apparaat synchroniseert daarna vanzelf en de app wordt geinstalleerd op je Garmin apparaat die via bluetooth met je smartphone is verbonden.

 

 

 


OP je PC: Sluit je Garmin toestel met jde USB kabel aan en start Garmin Express. DOor daarna je aangesloten toestel te selecteren, kom je in het volgende scherm. Daar kun je meteen doorklikken naar de Garmin IQ apps overzicht van apps op je toestel. Als je dan onderin “Get more apps” selecteert, kom je in de Connect IQ shop terecht.

 

 

 


Instellen en bijwerken

Eenmaal geinstalleerd, kun je door in de voorgenoemde schermen de app te selecteren de mogelijke instellingen wijzigen. Dat is voor watchfaces vaak welke datavelden je wilt laten zien, maar dat kan ook een ’token’ zijn om te kunnen verbinden met een applicatie op het internet.

Het overzicht van de apps laat ook zien of er updates zijn bij de Garmin Connect Mobile connectie, Bij de connectie met je PC kun je driect al met het synchroniseren van je apparaat ook de apps updaten.

 

Uiteindelijk wat omslachtiger dan met je smartphone, maar met deze tips, kom je denk een heel stuk verder.

Meer van dit soort artikelen in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief:

 

 


 

 

Welke apps gebruik ik?

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeuren, ik laat hier een overzicht zien van welke apps en widgets ik gebruik en beschrijf kort wat ze doen:

Deze app gebruik om, als ik op de Tacx zit met mijn fiets en met Zwift rijdt, om via mijn Garmin het scherm te kunnen bedienen

Dit dataveld gebruik ik in samenwerking met mijn instellingen en trainingsresultaten op https://xertonline.com om de realtime strain score te bekijken

 

Dit dataveld geeft de maximal power available en het geleverde vermogen over de door jou ingestelde tijd. Het geeft je een goede indicatie waar je max ligt in een klim of sprint.

Dit dataveld geeft je realtime informatie, wederom in combinatie met xertonline over hoe lang je de inspanning nog kunt volhouden en hoe lang het gaat duren voordat je weer hersteld bent.

Dit is een veel uitgebreider dataveld, hiervoor moet je in je gegevenschermen maar 1 dataveld hebben, want dit vult je hele scherm. Het is volledig op maat te maken voor je en geeft allerlei wijzertjes en kleuren aan, hoe hard je rijdt, je hartslag, trapfrequentie etc.Erg handig.

Wederom een app. Met deze app kun je met de verbinding met je mobiele telefoon, op welke plaats je ook bent, een route uit je collecties routes o Strava halen. Deze gebruik ik bijna elke rit die ik rijd met een Strava route. Staat standaard geinstalleerd op de Edge 1030

Vergelijkbaar met de Strava app, maar danmet het groeiende platform Komoot. Komoot is weer wat handiger in het overnemen enkopieren van routes, vandaar dat ik Komoot ook nog wel eens gebruik

 

(3.150 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.