Alles wat fietsen leuker maakt!
Strava segmenten op Garmin Edge

Strava segmenten op Garmin, zo werkt het

Mooie functie: Strava segmenten op Garmin Edge

Sommige mensen hadden een work-around bedacht om de Strava segmenten op je Garmin te laten zien, maar Garmin en Strava hebben de handen ineen geslagen en kun je de Strava segmenten op Garmin Edge toestellen gebruiken. Dus meteen weten hoe je rijdt ten opzichte van de King Of the Mountain (KOM), jezelf of iemand die je volgt op Strava, maar ook waar het segment start en finisht.

Maar voordat je het Strava segment kan rijden, moet je nog wel eerst wat instellen. Ik geef je de handige tips, ondersteund met een aantal screenshots.Overigens werkt dit alleen als je een Strava  premium account hebt. Veel plezier.

 

 

Meld aan voor meer Strava tips!!

Strava segmentWat zijn de belangrijkste kenmerken van Strava segmenten op Garmin?

  • Makkelijk Strava segmenten selecteren in Strava door ze als favoriet te kiezen, of een doel te stellen op een segment. (Maar – je hebt wel een Strava premium abonnement nodig)
  • Strava selecteert zelf ook een aantal segmenten bij jou in de buurt. Ze zullen hier gematigd mee omgaan zoals ze melden.
  • Waarschuwing op je scherm dat je een segment nadert
  • Directe feedback over wanneer het segment begint en eindigt en hoeveel tijd je voor of achter rijdt, met een pijltje waar je ’tegenstander’ rijdt.
  • Kunnen wisselen van ’tegenstander’: Jouw beste tijd, de bete tijd van 1 van je contacten of de tijd van de KOM.

Nu is het alleen nog maar beschikbaar voor de Edge 520 en de Edge 1000, maar Garmin heeft aangekondigd dat dit in Q3 2015 ook voor de Edge 510 en 810 beschikbaar komt.

Hoe het allemaal werkt:
Dus hoe werkt het vanuit technisch oogpunt? Ten eerste twee delen: De Strava site, en de Garmin Edge-unit. Tussen die twee treedt het Garmin Connect platform op als tussenpersoon om op de goeie manier te synchroniseren.

Allereerst de Strava kant: Hier kun je segmenten voorbereiden die je op je Edge apparaat wilt laden met de volgende voorwaarden:

  1. Alle segmenten met een ster (Favoriet)
  2. Alle segmenten waar je een doel op in hebt gesteld
  3. Een kleine verzameling van dynamisch samengesteld segmenten van je directe omgeving.

De eerste twee zijn vrij rechttoe rechtaan. Dit betekent dat als je  de segmenten die zijn gemarkeerd als favoriet of degene die je wilt verbeteren, zullen gemarkeerd worden in Strava en via Garmin Connect naar je Garmin toestel worden gestuurd. Ondertussen, de derde is waar Strava zelf wat berekening doet op basis van jouw woonplaats en je gereden routes. Meestal minder dan 20 segmenten – ze hebben gezegd dat ze streven naar kwaliteit boven kwantiteit.

strava segmenten

Als je Strava en Garmin connect aan elkaar hebt gekoppeld volgens de instructies op Strava, zal Strava deze segmenten naar je Garmin Connect sturen. Zodra je Garmin Edge toestel weer connect heeft met Garmin Connect, worden de segmenten gesynchroniseerd met je toestel. Je GPS toestel kun je op een van de volgende drie manieren connecten: Bluetooth Smart (via je telefoon en Garmin Connect Mobile), WiFi (via WiFi-netwerk) en USB (via Garmin Express software). Dit geeft de snelweg die uw Edge apparaat moet dat pakket downloaden van Strava. Uiteraard zijn niet alle apparaten hebben WiFi, zodat je per apparaat.

Elke moment dat je toestel connectie heeft, worden de Strava segmenten gedownload naar je toestel. Wat wordt er allemaal gedownload?

Goed om te weten, het segment heeft onder andere de volgende informatie. Hoogte informatie, evenals een kaart van het segment met de lengte er van.Daarnaast heb je leaderboard informatie er bij. De leaderboard info zal het segment leider (KOM), evenals informatie over je eigen prestaties (je beste en de laatste) en de beste van degenen die jij volgt.

Lees ook:  Strava synchroniseert met Garmin

183  Strava segmenten op Garmin  207  213

Deze gegevens worden allemaal van tevoren ingeladen in je toestel, voordat je het segment gaat rijden. Tijdens de rit zelf is het niet real-time, en kun je ook niet segmenten activeren die niet in je toestel zitten en waar je wel langs rijdt.

Op de Edge kun je de opgeslagen aan of uit te schakelen als je bijvoorbeeld niet wilt dat ze je afleiden.

161   164

 

 

Voorbereiding klaar? Rijden maar:

Nu hebben we alles voorbereid en kunnen we een stukje rijden. Er is verder niets meer wat je hoeft te doen, het gaat volledig automatisch als je het segment nadert, waarschuwt je Garmin Edge je met volgende beeld:

4881

Vervolgens, als je het startpunt passeert, krijg je een ‘Go’ en start je segment met ‘real-time’ je positie in de klassering te geven ten opzichte van welke tijd je hebt geselecteerd. Dat kan van de KOM, de beste tijd van diegene die jij volgt, of jouw beste tijd. Tevens geeft het de kaart weer van je segment en de afstand die je nog moet afleggen.

4061

Vervolgens, als je het segment hebt af gemaakt zal je Garmin laten weten of je er in bent geslaagd om de tijd te verbeteren. Daar heb ik helaas geen screenshots van (heeft iets met training en vorm te maken geloof ik…).

Pas als je je de hele rit hebt afgerond en je je rit upload naar Garmin (op de normale manier, via USB, Wifi of bluetooth/smartphone), worden je tijden van het segment gesynchroniseerd. Ondanks dat je misschien de snelste tijd hebt gereden en virtueel KOM bent geweest, kan het toch zo zijn dat er nog iemand anders tussen jouw een na laatste sync en deze laatste sync de KOM tijd heeft verbeterd. Dus als we het over ‘live’ hebben, dan is dat dus niet helemaal waar.

Deze nieuwe functionaliteit zit nu op Garmin Edge 510, 520, 810, 820 en 1000. Het komt helaas niet op de nu 5-jarige Edge 800 of 7-jarige Edge 500.

OVERZICHT:
Deze nieuwe feature op je Garmin Edge toestel is helemaal geweldig, zeker voor diegene die dagelijks met Strava bezig zijn. Eigenlijk werkt het hetzelfde als in te verleden met de Garmin segmenten, maar ik geloof niet dat daar veel mensen mee bezig waren. Ik heb dat wel redelijk vaak gebruikt en daardoor heb ik ook goed de ontwikkelingen kunnen volgen die Garmin heeft doorgevoerd op dit vlak.

Dit is een mooie stap voorwaarts in de samenwerking tussen Strava en Garmin, maar eigenlijk zit ik nog te wachten op de mogelijkheid dat als je langs een segment rijdt je deze automatisch ‘live’ via je telefoon binnen krijgt. Maar aan de ander kant kan dat ook heel erg druk worden, want de fietsroutes die ik normaliter rijdt, zijn helemaal vergeven van Strava segmenten..

Terwijl er misschien een aantal van jullie zullen klagen over het feit dat je voor deze feature een Strava Premium lidmaatschap nodig hebt, maar ik denk dat het wel fair is dat alleen abbonnees de strava segmenten op Garmin Edge mogen gebruiken.

De werking van de segenten doet het alleen als je geen route actief hebt. Die combinatie werkt dus helaas niet.

Bedankt voor het lezen! Voel je vrij om vragen te stellen hieronder, ik stel het zelfs heel erg op prijs en zal ze ook binnen een dag beantwoorden.

Meld aan voor meer Strava tips!!

(2.821 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 gedachten over “Strava segmenten op Garmin, zo werkt het”