Alles wat fietsen leuker maakt!

Tips om je Garmin Edge 1000 batterij levensduur te verbeteren.

Ik hoor veel mensen die hun Garmin Edge 800 hebben opgewaardeerd naar het nieuwste model Edge 1000. Natuurlijk hartstikke blij met de nieuwste functionaliteiten, maar wat minder met de Garmin Edge 1000 batterij levensduur. Ze hadden toch wel verwacht dat die batterij het nog langer uit zou houden. Eigenlijk is dat ook wel zo, maar er zitten veel meer verbruikers op de Edge 1000, waardoor de batterij veel sneller leeg kan zijn.

Edge 1000 batterijOp zich is dit niet vreemd. Waarom?

  • De Edge 1000 een groter scherm. Het scherm is de grootste energie verbruiker.
  • Bluetooth-connectiviteit met je smartphone, zodat je live bent te volgen en je smsjes kunt ontvangen, maar je batterij wordt letterlijk leeg getrokken
  • De processor van de Edge 1000 is vele malen krachtiger, maar…. verbruikt ook meer energie.


Dit zijn de tips om de Garmin Edge 1000 batterij levensduur te verbeteren.

Het is vervelend wanneer je GPS toestel leeg raakt, terwijl je nog fietst. Je bent dan gewoon een stuk van je rit in je historie kwijt. en misschien heb je dan zelfs problemen op de plaats van bestemming te komen, omdat ook je navigatie er mee op houdt.

Volg deze tips om de levensduur van de batterij van je Garmin GPS te verlengen.

1. Minimaliseer het gebruik van de achtergrondverlichting

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste factor. Ten eerste, de helderheid zo laag als je kunt gaan zonder dat het scherm niet meer leesbaar wordt. Dit zal afhangen van de omstandigheden en hoe zonnig of betrokken is.

Wanneer je het scherm aanraakt of wanneer er een waarschuwing verschijnt, gaat de verlichting aan en blijft ook aan voor een bepaalde tijd. De time-out waarde bepaalt hoe lang het blijft. Zet deze op het minimum:15 seconden.

2. Zet de Bluetooth uit

Bluetooth is nodig als je wilt dat je Garmin Edge 1000 met je smartphone communiceert. Dit is nodig als je sms op je Edge 1000 wilt krijgen of bel waarschuwingen op je Garmin scherm, of de live-tracking-functie te gebruiken.

Ik hoor veel mensen dat de sms connectiviteit niet helemaal lekker werkt. Als dit zo is, dan gaat de Edge voortdurend naar apparaten zoeken en zal steeds veel batterij gebruiken om te proberen verbinding te maken. Dus zet Bluetooth uit als je het niet nodig hebt.

Lees ook:  Nieuwe IQ in Connect IQ

3. Navigatie – houd het simpel

Je Garmin edge 1000 batterij wordt meer aangesproken als het veel route aanwijzingen moet verwerken, dus een manier om dit te minimaliseren is bijvoorbeeld ‘herberekening” uit te schakelen. (zou ik trouwens altijd doen…) Er is ook een optie om in te stellen op “gevraagd”, wat betekent dat je GPS zal vragen of je de route wilt herberekenen.

4. Gebruik de auto-sleep functie

Dit zorgt er voor dat als je bijvoorbeeld een koffiestop hebt, je Garmin tijdelijk uit gaat, maar al je actuele gegevens nog prima bewaart.

5. Bepaal welke sensoren je actief wilt laten zijn.

Zo langzamerhand is er van alles beschikbaar om via ANT+ met je Garmin te laten communiceren. Varia verlichting, Varia Heads up display, vermogensmeter, hartslagmeter, Varia Radar, etc etc.

Bepaal voor jezelf als het er om gaat dat je batterij de bottleneck zou kunnen zijn, welke sensoren je wle of niet wilt aansluiten tijdens je rit.

6. Gebruik geen GLONASS

Op zich heb je aan GPS voldoende, GLONASS voegt wat extra nauwkeurigheid toe, maar je hebt het niet echt nodig.


Hoe lang moet de Garmin Edge 1000 batterij mee kunnen?

De officiële specs zeggen ongeveer 15 uur als ik me goed herinner, maar de meeste mensen die ik spreek hoor ik vaak rond de 10 uur.

Met de achtergrondverlichting aan volledige helderheid en met Bluetooth actief, is die levensduur nog veel korter en gaat zelfs naar maar – tussen 5 en 6 uur batterijduur. Neem dus de tips in acht om de levensduur van je Garmin Edge 1000 batterij zo lang mogelijk te houden en toch die rit van 10 uur te kunnen maken.

Nog meer tips voor het besparen van Garmin Edge 1000 levensduur van de batterij? Deel ze met andere lezers in de comments hieronder.

Als je dan toch een langere rit hebt en je navigatie nodig hebt, en andere sensoren aan wilt hebben, dan is het een overweging waard om een externe USB powerbank te gebruiken om aan je Garmin te koppelen. Je verdubbelt hiermee de levensduur van je batterij. Je kunt zo’n power-bankje gewoon met een tiewrapje monteren.

(2.307 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

11 gedachten over “Tips om je Garmin Edge 1000 batterij levensduur te verbeteren.”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.