Bikemotion 2015

Bikemotion 2015, weer veel nieuwe speeltjes

Bikemotion 2015Bikemotion brengt ons elk jaar weer opvallende nieuwe dingen. Altijd denk ik dat ik alles al heb en dat er niets nieuws meer te wensen is, maar als je dan de voorbeschouwingen ziet, dan gaat mijn hart toch wel sneller stromen. Ik heb een compilatie gemaakt van zaken die ik zelf interessant vind en die op Eurobike 2015 zijn getoond n dus met grote waarschijnlijkheid ook op Bikemotion 2015 getoond gaan worden. Kijken jullie met mij mee? Ik ben ook benieuwd welk artikel jij interessant vindt.

 

Navigatie systemen

De concurrentie van marktleider Garmin zit duidelijk niet stil. De een na de andere producent van fietscomputers komt met een nieuwe uitvoering met GPS ontvanger en ANT+ technologie om de op de markt zijnde sensoren te kunnen koppelen. Zo brengt Lezyne de Mini GPS  en de Super GPS op de markt. Deze laatste heeft dan ook de ANT+ koppelingen.

Garmin is het afgelopen jaar met 2 nieuwe high-end modellen gekomen: De Edge 520 en de Edge Exlore 1000, beide hebben een nieuwe technologie. Voor noodgevallen is er een unieke instelling: aan de hand van de ingebouwde versnellingsmeter bepaalt het apparaat of er een signaal met locatiegegevens naar je ingestelde contactpersoon moet worden gestuurd. Daarnaast is de Edge 520 het eerste Garmin toestel die Strava live segmenten kan laten zien. Ik heb daar afgelopen jaar al meer over geschreven in Edge Exlore 1000.

Afgelopen maand heb ik een Garmin GPS vergelijkspagina gemaakt, waarmee je heel makkelijk de Garmin van je wensen kunt selecteren en daar heb ik de beste prijs voor bij gezocht.

Groepen

Ik rijd zelf al weer drie jaar met de Shimano Ultegra DI2 en ben erg tevreden over hoe het schakelt. Zo ontzettend strak en je zit er nooit meer naast. Daarnaast kun je ook nog eens al je instellingen finetunen met een interface en een stukje programmatuur op je PC. Ik heb daar gebruik van gemaakt en mijn shifters-functie omgedraaid. Ik zit er nu nooit meer naast. (behalve dan op mijn andere fiets….).

De meest in het oog springende groep is de 11 speed Red eTap van SRAM. Het hele systeem is draadloos, met knoopcel batterijtjes in de shifters en SRAM specifieke batterijtjes in de derailleurs. Het schakelt wat anders, zwaarder met links en lichter met rechts en beide indrukken is de voorderailleur. Daarnast heeft SRAM nog de zogenaamde Blips, een ander schakelpunt, maar hoe dat precies werkt is me nog niet duidelijk. Red eTap is pas in 2016 op de markt.

Lees ook:  Opfietsen wenst je een voorspoedig 2017

Ook FSA komt met een elektronisch schakelsysteem, maar dat zal in 2016 nog niet op de markt zijn. Beide producten verwacht ik wel op de Bikemotion 2015 te kunnen zien.

Schrijfremmen

Zelfs in het profpeloton komen ze nu met schrijfremmen op de proppen en dus is het nu ook mondjesmaat beschikbaar voor de consumenten markt. Het oubollige karakter verdwijnt er dus door. Met schijfremmen kun je veel beter remmen, en zeker voor zware mannen zoals ik (rond de 100kg) is dat ideaal. Want als ik redelijk los ga in de Alpen, dan moet ik na een seizoen mijn velgen vervangen. Pinarello levert zelfs de nieuwste Dogma met schrijfremmen en steeds meer merken zoals Stevens, Cervelo, Carrera Focus en Rose, komen daar mee op de proppen. Een goeie ontwikkeling. Dit is slechts een greep uit de leveranciers die ik zo snel even zag, maar op de Bikemotion 2015 verwacht ik er nog veel meer te gaan zien.

Indoor trainers

Ik ben niet zo’n fan van spinnen, maar een indoor trainer, zelf het moment kunnen bepalen wanneer je gaat trainen, daar word ik veel blijer van. De oude trainer die ik had, de Tacx Fortius was geweldig, fietsen met een video voor je, met bijvoorbeeld de Amstel Gold Race (waar ik zelf ook nog in te zien was) en de Mallorca classic, waren super. Alleen trapte ik helaas makkelijk door op de steilere stukken. Nu heb je de nieuwere trainers, bijvoorbeeld de Kickr en daar heeft Tacx de Neo Smart aan toegevoegd. Nu beschikbaar voor zo’n 1400,- geen kleine prijs, maar hij staat wel al op mijn verlanglijstje. Alle integratie met de bijvoorbeeld Zwift en Trainerroad is hierin geregeld met de ANT+ sensoren en het doortrappen is voor altijd afgelopen.

 

Dit was slechts een kleine selectie van wat er allemaal te zien is 16 – 19 oktober in Utrecht maar in ieder geval wel de elementen die ik even verder ga bekijken, om mijn Sinterklaas lijstje compleet te maken. Zijn er items die jij ook op je lijstje zet? Of heb je andere zaken die je gaat bekijken op de Bikemotion? Laat het aan me weten via het commentaar veld hieronder.

 

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer en misschien tot ziens op de Bikemotion 2015.

Geef een reactie, of stel een vraag, gerelateerd aan dit artikel

2 gedachten over “Bikemotion 2015, weer veel nieuwe speeltjes”

[i]
[i]
%d bloggers liken dit: