Alles wat fietsen leuker maakt!

GPX of TCX kiezen?

Als je een file download van een website zoals StravaRouteYou, Bikeroutetoaster en GPSies, maar ook nog een heleboel andere sites, heb je vaak de keuze tussen een GPX en TCX file te downloaden. Tja, weet jij welke je moet downloaden? Welk filetype is nu voor jou het beste? Ik probeer het je hieronder uit te leggen, zodat je in de toekomst de beste beslissing kunt nemen tussen GPX of TCX file.


 Wat is een GPX of TCX bestand?

Je hebt verschillende types GPX en TCX bestanden. Beide type bestanden zijn zogenaamde XML bestanden en bevatten gegevens volgens het XML formaat. Aan de buitenkant kun je veelal niet zien wat de file precies is. Je hebt de volgende types:

  • GPX track; een eerder gereden rit van iemand, bevat 100-en trackpoints
  • GPX Route; Gemaakt met een routeringstool, bevat slechts enkele routepunten
  • TCX Geschiedenis; een eerder gereden rit van iemand, bevat 100-en trackpoints, en ook snelheid, hoogte informatie; werkt alleen op een Garmin Edge of Forerunner model
  • TCX Course; een eerder gereden rit van iemand, bevat 100-en trackpoints, en ook snelheid, hoogte, hartslag, eventueel vermogen en meer infomatie; werkt alleen op een Garmin Edge of Forerunner model

Maar zoals ik al zei, aan de buienkant zie je het niet dan alleen de extensie .tcx of .gpx en dan kotm er nog eens bij dat er veel .tcx files toch als .gpx file worden aangeboden, maar dat is uiteindelijk geen probleem voor de meeste GPS toestellen.

GPX of TCX

Wanneer kies ik een GPX-bestand?

99% van de mensen willen een GPX-Track, die de duizenden punten bevat die de route maken. De GPX Route  bevat alleen de routepunten en is daarna afhankelijk van de instellingen van je GPS-apparaat met kaart om de route te laten bepalen tussen die routepunten. Aangezien de kaart in je GPS apparaat anders is dan kaarten waarop je de route hebt gemaakt, loop je wel het risico dat je GPS toch een andere route kiest dan je eerder hebt bepaald. In de praktijk maakt het vaak niet veel verschil, maar het kan ook soms het essentiële weggetje missen, waardoor je tientallen kilometers omrijdt. Daarbij komt dat je misschien je Garmin niet helemaal in detail hebt ingesteld. Je kunt hier alleen achterkomen door het GPX bestand te downloaden en in een tool als mapsource of Basecamp van Garmin te bekijken. Heel veel puntjes betekent een GPX-Track.

Twee redenen om GPX-bestand kiezen:

  1. Je hebt niet de behoefte aan de extra zaken als een bepaalde snelheid en je je kunt helemaal vertrouwen op de kaarten die in je GPS toestel zitten en je hebt de instellingen van je GPS toestel helemaal goed staan.
  2. Je hebt een GPS-apparaat dat de TCX bestanden niet kan lezen. TCX is een fitness / training file-formaat wat gebruikt wordt door Garmin voor de Edge / Forerunner.
Lees ook:  Handig routeren met je GPS voor ATB tochten

Wanneer kies ik een TCX-bestand?

Voor de navigatie wil je een TCX Course, met hoogte en snelheids informatie TCX files worden tot op heden alleen gebruikt voor Garmin Edge en Forerunner modellen, heb je een ander type of ander merk, dan verval je toch weer terug naar de GPX file.

Er zijn vier  omstandigheden waarom je liever een TCX bestand dan een GPX wilt:

  1. Je hebt een GPS-apparaat zonder (echte) mapping-mogelijkheden (Edge 305/500/510/520), of heb je hebt een GPS-apparaat met mapping-mogelijkheden (Edge 705/800/810/820/1000) maar je hebt geen kaart geinstalleerd die koers begeleiding kan geven.
  2. Je GPS-toestel heeft mooie kaarten geïnstalleerd, maar je hebt allerlei aangepaste aanwijzingen zoals toppen, verzorgingsposten, restaurants etc gemarkeerd. Als je langs zo’n punt komt, dan piept je Garmin toestel ook nog even.
  3. Je bent geïnteresseerd in de training mogelijkheden van de TCX, je kunt dan de virtueel partner gaan gebruiken. Die gebruikt de snelheids gegevens uit de .TCX file
  4. Je wilt de hoogte van je te rijden rit vooruit kunnen zien, zie ook het artikel ‘klim-voordeel met je Garmin GPS’ wat ik eerder heb geschreven.

Aan jou de keuze tussen de GPX en TCX file! Maar nu wel een bewuste keuze. Er zijn overigens nog andere mogelijkheden om de GPX naar een TCX file te veranderen (of omgekeerd) mocht je alleen een GPX file hebben en besluiten om die naar een TCX file te willen laten veranderen. Dat kan weer met een tool als Garmin Basecamp of Mapsource.

Ik zou zeggen, probeer het een aantal keren uit met een GPX en TCX file en kom er achter wat je het beste bevalt.

Nuttig? Meer tips ontvangen in de maandelijkse nieuwsbrief van Opfietsen? Schrijf je hier onder in:

(6.332 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.