Alles wat fietsen leuker maakt!

Verslag van in 10 dagen een rondje NL

Zoals al was aangekondigd, gingen Roelof en ik een rondje NL rijden, voor de lol, omdat we Nederland wel eens vanaf de grens wilden zien. En dat is een prachtige ervaring geworden. Met (on)verwachte ontmoetingen met Peter, Paula, Jasper, Iris en Heidi. Met een geweldige verzorging door onze lieve echtgenotes, Loes en Amarens en veel prachtige natuur, nieuwe ervaringen, pijnlijk zitvlak, chronische moeheid, Schapen, wildroosters, maar voornamelijk heel veel plezier in ons rondje NL. In alle opvattingen hebben we de grens opgezocht.

In dit artikel neem ik jullie mee in vogelvlucht langs al onze etappes die we gereden hebben. 10 stuks in totaal, variërend van 161 to 208 kilometer. We hebben op 9 plaatsen overnacht, waarbij we Drenthe, Flevoland, Utrecht en Gelderland hebben overgeslagen en Limburg 2 keer met een overnachting hebben begroet. Aan het eind van dit artikel deel ik de lijst met gefietste ritten. Deze zijn vrij te gebruiken, we stellen het wel op prijs als je ons vernoemd als je gebruik maakt van zo’n route.

Het was een grote inspanning om elke dag ronde de 180km te fietsen. Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen, ben ik vorig jaar in aanraking gekomen met Bengs Perform, waarbij ik er achter kwam, dat als ik enkele druppels in mijn bidon had, mijn prestatie beter was, maar ook mijn herstel sneller. Nou, dat snellere herstel hadden we wel nodig, want we kwamen elke dag rond 5 uur weer aan, en de volgende ochtend om 9 uur was het vertrek alweer. Na de test die ik had gedaan in juli vorig jaar, heb ik dezelfde test deze winter nog eens herhaald bij mijn indoor trainingen. Veelal dezelfde omstandigheden dus een nog beter vergelijk. Ook daar bevestigde het resultaat weer wat ik vorig jaar ook had gezien, mijn herstel was gewoon veel beter als ik Bengs Perform gebruikte. Voor mij, voor meerdaage ritten en in trainingen een hele goeie toevoeging.

Dag 1 Rondje NL Amersfoort – Workum 164km

De eerste dag was goed te handelen. We hadden mooi, koel weer, met een lichte bries tegenwind, maar zo weinig dat het bijna niet te merken was. Het was ook onze eerste dag, dus we waren goed uitgerust en vol goede moed. De route leidde van Amersfoort langs de oude Zuiderzeekust, langs Kampen, Blokzijl, Lemmer, Stavoren, Hindelopen naar Workum. Alwaar wij bij de B&B Welgelegen hebben overnacht. Een aanradertje al was het alleen al om de Fryske Sûkerbôle bij het ontbijt.

Dag 2 Workum – Bellingwolde 208km

Dit was een dag om af te zien, 205 kilometers gepland. De langste etappe van ons rondje NL, maar ook nog eens ongunstige weersomstandigheden. Wind Noord-Oost, draaiend naar Noord (nog een klein beetje gunstig) en bij het begin een lichte regen. Dat was wel even een tegenvaller, want we hadden een blauwe lucht verwacht. Maar na ongeveer de helft werd het neter en kwam de zon te voorschijn werd de wind ook iets gunstiger. Mentaal was dit ook een zware dag, want vanaf Harlingen waren de enige levende wezens die we nog gezien hebben, schaap. Velen wit, enkele zwart en enkele gevlekt. Daarnaast heel heel heel veel wildroosters. Maar hier ook het uiterste Noord-oostelijke puntje van Nederland bereikt: Nieuw-Statenzijl een paar huizen en een schut- en spui-sluis. De overnachting was in het monumentale pand van Villa de Theetuin.

Dag 3 Bellingwolde – Haaksbergen 189km

Dag 3 was een mooie dag, We lieten hier meteen de Noordelijkste provincies achter ons, passeerden Drenthe en kwamen zo in het Twentse Overijssel. We waren gelukkig goed hersteld van de dag ervoor. Dat was maar goed ook, want de eerste stop liet lang op zicht wachten. Pas na 110 kilometer konden we in Manderveen onze koffie nuttigen. Daarna was het één en al feest in het voor mij bekende Twentse landschap. Toen we Glanerbrug passeerden en zagen dat de riolering nu eindelijk werd aangelegd, nadat ze al flink wat jaren daarvoor al kabeltelevisie hadden gekregen. Zo ging dat volgens Herman Finkers. Vlak onder Haaksbergen hebben we een perfecte overnachting gehad in Erve Bruggert.

Dag 4 Haaksbergen – Arcen 168km

Ook dit was weer een zo’n prachtige dag van ons rondje NL, vol zon, lichte bries, ’s ochtends nog wel fris, maar daar is goed op te kleden. Dit was de eerste dag zonder verzorging bij de finish . Met wat kleine bagage aan de zadelpen, vertrokken we richting Arcen, met als doel om voor 5 over twaalf bij de pont te zijn bij Millingen. Want volgens de vaartabel zou deze boot maar 1 keer per uur varen. Dus het werd nog een stukje racen en om klokslag 12 uur stonden we bij de pont, die bleek elke 10 minuten te varen ….. In Millingen had Heidi voor ons een geweldige lunch klaar staan en sloot ook onze gast-rijder Jasper (op zijn verjaardag) aan. De vlaai in Gennep was zijn traktatie en als kado kreeg hij van ons mooie herinneringen om met ons mee te kunnen fietsen in ons Rondje NL. Vanaf Gennep was het nog een mooi stukje route over de Heerenvenweg naar Arcen.

Het Thermaalbad in Arcen was ons doel. Het waren goeie kamers, het bad was heerlijk, alleen de restauratieve voorzieningen bleken erg vroeg te sluiten. Dus waar we niet op hadden gerekend, was dat we alsnog op de (leen)fiets naar Arcen moesten, alwaar we in Alt Arce aan tafel mochten. Oh zegt de kelner, toen we over ons fiets-avontuur vertelden en zeiden dat we veel honger hadden, mijn opa fiets ook, hij vroeger twee keer Alpe d’Huez gewonnen en één keer derde geworden in de Tour de France. We werden dus bediend door de kleinzoon van Peter Winnen.

Dag 5 Arcen – Rekem (B) 175km

De 5e dag in ons rondje NL was de etappe met de meeste klimmeters, want we moesten het drie-landenpunt ronden, het hoogste punt van Nederland en ook meteen het meest zuid-oostelijke punt. Het was prachtig deze dag, mooi weer, lichte bries in de rug, tenminste de eerste 120 kilometer. In dit stuk van Nederland is het toch lsstig om dicht bij de grens te rijden, dus we hebben flink wat stukken in Duitsland en België gehad. Dan merk je weer al te goed, hoe goed onze fietspaden zijn in Nederland. Langs het jaagpad van het Albert kanaal tussen Fort Eben-Emaël en de Cannerberg door. Een punt van grote strategische waarde in de afgelopen eeuw. Het was de eerste en enige dag dat we zelf hebben gekookt. Eeen flink bord pasta waar een gezien met 5 kinderen ook van had kunnen eten, hebben wij smakelijk verorberd.

Lees ook:  Strava doet het weer: Flyby's uitgeschakeld...

Dag 6 Rekem – Zundert 164km

Gisteren hadden we de grens met België begroet met grenspaal nummer 1 en vandaag zouden we er nog vele zien. Deze grenspalen zijn erg goed herkenbaar door een betonnen voet met daarop een grijze gietijzeren paal met in het zwart de landenwapens, het volgnummer en het jaartal 1869 van neer zetten. We hebben er enkele 10-tallen gezien, zelfs een nepperd in de kleuren van beide landen geverfd. De heuvels hadden we achter ons gelaten, langs de Maas, eerst langs het smalste deel van Nederland en uiteindelijk op de grens van Brabant langs heidevelden, zandverstuivingen en bossen naar Zundert gereden. Eén van de leukste overnachtingen naast het geboortehuis van Vincent van Gogh, in Markt 28 te Zundert. Dit is echt een aanrader, niet alleen de kamer, maar zeker ook het perfecte ontbijt. Niet alleen voor een rondje NL, maar ook om lekker te wandelen in de buurt.

Dag 7 Zundert – Sint Anna ter Muiden 178km

Dit was oorspronkelijk de kortste etappe van ons rondje NL, ware het niet dat de Lillo-brug (nu door ons Lullo-brug genoemd) in onderhoud was. We moesten toen nog een 27 kilometer extra rijden. Het was wel weer een speciale. Want allereerst die 27 kilometer extra, dan een bezoekje aan het horror dorp Doel, de Hedwige polder die al niet meer begaanbaar is en dan uiteindelijk een perfecte begeleiding van onze dames in de auto, om ons langs de Zeeuwse wegen te leiden. Dat scheelde enorm, zodat we toch nog een stuk van onze verloren tijd konden inhalen. We wraen nog net op tijd om een drankje op het terras te kunnen nuttigen alvoren ons door Zeeuwse lekkernijen te laten verrassen. Velen noemen Cadzand het meest zuidwestelijke puntje van Nederland, maar niets is minder waar, het is Sint Anna ter Muiden, en ja, het bestaat echt.

Dag 8 Sint Anna ter Muiden – Hoek van Holland 161km

De beslissing om met de klok mee te rijden in ons rondje Nederland, begon vandaag al een positief resultaat te geven. Ondanks dat wind eerst nog oost was en dus een beetje tegen, draaide de wind verder naar zuid-oost en hielp ons in ons rit naar Hoek van Holland. Een mooi rustunt op de boot van Breskens naar Vlissingen, en toen voluit door de duinen naar het noorden. Het was een zonnige dag, dus erg druk op de fietspaden in de duinen, dus piano piano, maar zo snel waren we ook niet meer op onze achtste dag.Via de stormvloedkering, Brouwersdam en Haringvlietdam en nog een flink aantal bruggen, kwamen in het Rotterdams havengebied. Het tweede pontje deze dag, die net voor onze neus vertrok, bracht ons, samen met onze dames, naar de overkant, op enkele kilometers van onze bestemming in Hoek van Holland. En ja, het is duidelijk waarom dit Hoek van Holland heet.

Dag 9 Hoek van Holland – Hippolytushoef 180km

Vandaag was het echt de beloning van de keuze om met de klok mee te rijden. De wind was aangewakkerd naar windkracht 3-4 en kwam uit het Zuid-Westen en wij hoefden alleen maar naar het Noord-Oosten te sturen. Nou ja, we moesten ook nog wel trappen, maar het ging een stuk makkelijker. Wat met een mooie zonnige dag begon, eindigde helaas in wat regen rond Den Helder. Maar dat mocht de pret niet drukken. Ook vandaag weer prachtige duinen, inclusief een overstekende duin, waardoor we ongeveer een kilometer door het zand moesten lopen. Minder geweldig was de oversteek bij IJmuiden. Over de sluizen, in een erg deprimerende omgeving van industrie, zwaveldampen en de trieste aanblik van Tata-steel. Gelukkig komen we niet zo vaak in Den Helder, want wat ze hier hebben gedaan met fietspaden en verkeerslichten? In ieder geval is duidelijk dat de wegenplanner bij de gemeente een fietsers-hater is. Nadat we Den Helder hadden ‘gerond’ konden we verder met onze laatste kilometers om uiteindelijk in Hippolytushoef op het voormalig Wadden-eiland Wieringen te eindigen. De laatste overnachting in ons rondje Nederland was bij “B&B Op zestien“. Een geweldige locatie, geweldige ontbijt en wat kun je hier lekker overnachten. Een echte aanrader.

Dag 10 Hippolytushoef – Amersfoort 180km

Dag 10, de laatste etappe, en nu helaas wel een wat ongunstiger wind, tenminste de eerste 120 kilometer tot Amsterdam. De Zuidwesten wind speelde ons dus nog behoorlijk parten. Gelukkig waren we nog fris, want als je uitgepierd bent en je moet tussen Den Oever en Medemblik rijden, dan stap je subiet af. Het is gewoon 30 kilometer rechtdoor in de Wieringermeer, met enkel een keer een boerderij en voor de rest,…. niets. Gelukkig was de rest van de route wel aantrekkelijker, de mooie West-Friese stadjes, Medemblik, Enkhuizen, Hoorn, Edam en Volendam en enkele kleinere plaatsjes langs de IJsselmeer/Markerwaard kust. Door wat dijkwerkzaamheden werden we enkele keren afgeleid, waardoor de route iets werd verlengd.

In Naarden stond Peter ons, volledig onverwacht, op te wachten. Hij had ons de de afgelopen dagen al gevolgd en wilde ook graag getuige zijn. een korte maar erg leuke ontmoeting. Volgend jaar meefietsen Peter?

En… in Amersfoort, het eindpunt van ons avontuur werden we verwelkomt door echtgenotes, famile en buren, een ware verrassing. Een grote dank gaat ui naar onze echtgenotes die deze geweldige aankomst hadden voorbereid en die ons 8 van de 10 dagen hadden begeleid, onze bagage verplaatsten en ook de overnachtingen hadden geboekt. En bovenal ’s avonds voor veel gezellgiheid zorgden.

Wie fietst er volgend jaar mee? En dan waarschijnlijk in omgekeerde volgorde.

En als afsluiter nog eens alle gereden routes met direct toegang om ze zelf te gebruiken en eventueel nog een aan te passen.

(310 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.