Alles wat fietsen leuker maakt!

Routes maken en volgen met Endomondo

endomondoHeb je geen Garmin tot je beschikking, maar wil je wel iets meer dan alleen de kale cijfertjes van je  fietscomputer? Een route volgen? Zien waar je geweest bent? Met alleen een smartphone en Endomondo kan dat ook.

Met dank aan Tien Heuvel, de schrijfster van dit artikel


Ik leg je hier uit hoe je met Endomondo op je smartphone een goedkoper alternatief met veel mogelijkheden hebt. Het enige wat je dan (eventueel) hoeft aan te schaffen is een houder voor de smartphone op je stuur.  Verkrijgbaar vanaf 20 euro tot over de 100 euro.

Natuurlijk heb je eerst een eigen account nodig. Dit kan zowel via de website als via deEndomondo app. Ik ga er vanuit dat je dat zonder uitleg van onze kant lukt.

Training vastleggen

De simpelste optie in Endomondo is natuurlijk het vastleggen van een training. Gewoon de app openen, even checken of de juiste manier van sporten geselecteerd is. In <App afbeelding 1> zie je een geel rondje met een racefiets erin. Er op tikken en je kan een andere wijze van sporten kiezen. Naast de groene knop zie je “Standaardtraining”. Als je daar op tikt, krijg je andere opties <App afbeelding 2>.

waaronder het volgen van een vooraf ingestelde route. Daarover verderop meer.

Tik op de groene Start knop en jouw sportactiviteit wordt vanaf nu vastgelegd. Door op het zwarte rondje met “10” te tikken, telt Endomondo eerst 10 seconden af. Deze tijd is te verlengen naar max 60 seconden of uit te zetten. Dit doe je in de app in Instellingen en dan Trainingsinstellingen <App afbeelding 3>.

em1   em2   em3

App afbeelding 1                 App afbeelding 2                App afbeelding 3

Endomondo is vooral bedoeld om workouts te tracken met je smartphone. Gelukkig houdt het daar niet op. Als je inlogt op de website kan je ook “oude” workouts handmatig toevoegen, zodat je toch een volledig trainingsoverzicht hebt. Hierbij heb je de keuze of je er een route bij intekent of alleen de harde cijfers invoert. Na het klikken op de blauwe knop “Add workout”, krijg je de volgende keuzes:

em4

Route uitzetten

Als je routes wilt uitzetten is gebruik van een laptop of desktop computer wel aan te raden. Met een tablet kan je wel routes van anderen vinden en toevoegen aan jouw favorieten. Het maken van routes op een tablet heb ik weleens geprobeerd, bij gebrek aan een laptop op dat moment. Het was een wijze les: weg met fiets of wandelschoenen en zonder laptop? Vóóraf thuis alvast de routes maken! Dit om het risico dat de tablet met grote snelheid uit het raam vliegt drastisch te verkleinen…

Ga op de website naar Routes en klik op Create route. Je krijgt nu een kaart van jouw omgeving te zien. Misschien de eerste keer even een plaatsnaam ingeven in het kleine balkje rechts bovenin de kaart. De optie “snap to road” (boven het kaartje) is soms een feest en soms irritant. Als je van jezelf weet dat je niet over gebaande paden gaat, is het handig om dit vinkje uit te zetten. Volg je gewone wegen en fietspaden, dan scheelt het precies navigeren met je muis. Gaat er in het uitzetten iets mis? Op dezelfde balk als “Snap to road”, zit de optie “Delete last point”.

Niet vergeten een titel voor jouw route toe te voegen. En vooral niet vergeten om op de groene Save route te klikken !

em5

Route uitzoeken

Geen zin om zelf te tekenen? Of heeft één van je sportvrienden de route al uitgezet? Ga dan via het menu naar Routes (rood onderstreept in het plaatje).

em6

Dit vind ik één van de fijnste features van Endomondo: de mogelijkheid om routes van anderen op te pakken en te volgen. Zo heb ik een erg mooie route gefietst in de omgeving van Zwolle zonder dat ik daar de fietspaden goed kende en zonder de onaangename verrassing van teveel of te weinig km’s maken. Ook in Friesland hoefde ik niet zelf het wiel uit te vinden bij het bepalen van de lengte van een rondje Sneekermeer.

Superfijn! En natuurlijk kun je variëren als je eenmaal zelf zo’n ronde hebt gefietst. Maar een goede basis is altijd prettig. Rechts bovenin de kaart kun je de plaats van jouw keuze ingeven. Ook kan je aangeven van welke sport je de routes wil zien.

em7

De grijze rondjes geven aan dat er routes in dit gebied zijn, het cijfertje geeft het aantal beschikbare routes aan. Nog verder inzoomen op de kaart, levert een concreet overzicht van beschikbare routes op:

em8

Als je een route hebt gevonden die naar jouw zin is, kun je deze bewaren. Hang met je muis boven de route van jouw keuze. De letter wordt dan groen en rechts bovenin de hoek van de route verschijnt een ster. Klik op deze ster om de route toe te voegen aan jouw favorieten.

em9

En nu op pad met je vooraf gekozen of uitgezette route! Open de app op jouw telefoon. Links bovenin tik je op de 3 streepjes (menu) en kies vervolgens Routes. In “Mijn routes” staan zowel jouw eigen gemaakte routes als je favorieten.

em10   em11   em12   em13

Tik op de groene knop Volg route. Nu verschijnen er op je scherm twee lijntjes, een rode en een blauwe. De rode is de route zoals uitgezet, de blauwe is de route zoals tot nu toe door jou gevolgd. Je kan dus precies zien of je nog op de route zit 😉 Dit is eigenlijk ook de enige reden waarom ik een stuurhouder zou kopen, om dit te kunnen volgen. Gebruik je deze functie niet, dan kan je smartphone gewoon prima in het achterzakje van het fietsshirt zitten.

Afwijking van de GPS en bewaren juiste trainingscijfers

Een nadeel van sportstrackers is dat er altijd een afwijking in zit met betrekking tot de werkelijk afgelegde kilometers. Hoe groot die afwijking is verschilt per merk en type smartphone en ook nog per besturingssysteem. Dat is niet specifiek iets van Endomondo, maar van alle sportstrackers. Hecht je aan een juiste weergave van jouw trainingsactiviteiten? Dan heb je de mogelijkheid om jouw trainingscijfers aan te passen.

De applicatie heeft bij mij altijd minder km’s in meer tijd geregistreerd dan de fietscomputer. Levert dus een lagere gemiddelde snelheid op. Genoeg reden voor mij om de harde cijfers van de fietscomputer in te voeren in de Endomondo activiteit. Dit is wel weer iets wat alleen via de website kan en niet op de app. Tijdens het uitdampen en de bidon leegdrinken doe ik dat meestal.

Open de training die je aan wilt passen.

em14

Helemaal rechts (naast de social knoppen) zit een klein grijs pijltje naar beneden. Hierop klikken en het menu opent. Dan Edit kiezen.

em15    em17

Je kan een aantal parameters naar believen aanpassen. In mijn geval is dit eigenlijk altijd alleen de afgelegde km’s en de werkelijk gereden tijd. Niet vergeten op de grote groene knop te klikken en je training is opgeslagen met de aangepaste cijfers.

Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur welke zaken je regelt via de app en welke via de website. Een beetje zelf uitvogelen wat jij het prettigst vindt dus!

Er zijn heel veel meer mogelijkheden met Endomondo. Ik hoop jullie vooral het nut en gebruik van (vooraf uitgezette) routes wat duidelijker te hebben gemaakt. Iets wat vooral bekend is onder Garmin gebruikers, maar dus ook beschikbaar voor sporters zonder Garmin.

Mocht je meer specifieke functies uitgelicht willen hebben? Vraag het gerust.

Heel veel fiets-, wandel- of hardloopplezier met Endomondo!