Met Veloviewer Tiles krijg je nog meer uitdaging om nieuwe routes te maken langs stukken waar je nog nooit eerder langs bent gefietst. Met Veloviewer kun je zelfs een soort van competitie starten over verschillende fronten en Veloviewer houdt de klassementen bij: Grootste aaneengesloten vierkant en meeste Tiles (tegels). Ik zal laten zien hoe het werkt en je uitnodigen om mee te doen aan de Opfietsen maximaal vierkant challenge met Veloviewer Tiles.
Volgens de maker van Veloviewer, Ben Lowe, is de Veloviewer Explorer Score en de Max Square, oftewel Verkennings Score en Maximale Vierkant een behoorlijke trend aan het worden. Alhoewel ik er nog niet veel mensen over gehoord heb, moet ik eerlijk zeggen dat het toch al wel verslavend aan het worden is. Het is allemaal gebaseerd op een Tile, oftwel Tegel grid die Veloviewer over de landkaart heeft gelegd. Op het moment dat je een banddikte in die tegel bent geweest, score je die tegel. Je krijgt dus bij je Explore Score een punt er bij en mogelijk een extra score in je maximale vierkant. Dat laatste hangt natuurlijk af van plek waar de tegel ligt.
Hoe kun jij ook meedoen?
Allereerst is het belangrijk dat je een Strava account hebt en dat je Strava met Veloviewer koppelt. Je heb daar geen betaal account voor nodig, maar je zou het allicht een jaar kunnen proberen, want je krijgt er mooie extra’s bovenop wat Strava biedt.

Als je Strava en Veloviewer hebt gekoppeld, zul je eerst even alle ritten die je in Strava hebt staan moet synchroniseren met Veloviewer, zogenaamd updaten. Kies voor “get everything”. Dat zal de eerst keer even duren.
Je scores
Als je eenmaal je ritten hebt gesynchroniseerd, krijg je ook scores op Veloviewer. Daar kan overigens wel eens wat tijd overheen gaan. Je hebt de wereld aan overzichten, maar waar het nu om gaat staat in het klassementen deel. Het eerste klassement is het aantal tegels wat je hebt gefietst. Je kunt de overall score van alle Veloviewer deelnemers zien en je kunt ook zien wat je score is in รฉรฉn van de clubs waarvan je lid bent:
Daarnaast heb je nog het het klassement van het maximale vierkant wat je hebt gemaakt, waarvan ik hieronder weer het overall klassement laat zien en de plek waar jij staat en daarnaast ook het klassement van de club Opfietsen in Strava.
Maar goed, nu zie je wat je scores zijn, wat is nu de basis? Makkelijk, de basis is al je gereden ritten die op Strava staan en die kun je zien door in Veloviewer naar “Your data”en dan “Activities” te kiezen, en om het beeld helemaal compleet te krijgen kies je dan rechts in het overzicht op “Chart”. Je ziet nu het overzicht van mijn gereden ritten en de kaart die er bij hoort, met ook het maximale vierkant in beeld.

In dit overzicht zie je dat mijn vierkant 20*20 is en het laat ook zien welke tegels ik nog moet “befietsen” om het vierkant groter te maken.
Kijk zelf eerste maar even voor je eigen overzicht en zoom in in je kaart. Je kunt al een groot vierkant hebben, maar de ervaring leert dat er vaak toch stukken tussen zitten die je niet niet gereden hebt en dat er dus enkele tegels ontbreken. Daardoor is vaak je maximale vierkant veel kleiner dan je dacht. Maar daar kun je natuurlijk wat aan doen. Spring op de fiets.
Hoe plan je de route om nieuwe tegels te betreden?

Om nieuwe tegels te betreden en zo je score te vergroten is het wel handig om te weten waar je precies moet fietsen. Precies dat, heeft Veloviewer Tiles heel handig gemaakt door de Veloviewer plugin, die je kunt installeren in je Chrome browser en dan in de routebouwer van Strava je optimale route kunt plannen om nieuwe tegels te betreden.
Als je de plugin hebt geรฏnstalleerd en je gaat naar de routebouwer in Strava. Daar zorg je dat de Strava plugin wordt geactiveerd, zodat je dit scherm ziet, waar het meteen heel duidelijk is welke tegels je nog niet hebt geraakt. In de route die ik hier heb gemaakt zie je dat ik een route heb gemaakt om een 9-tal tegels dicht te rijden.

Als je deze route van de Strava routebouwer gaat rijden, dan zorg je ervoor dat je steeds meer tegels “dicht” rijdt. En het leuke er van is dat je nog eens ergens komt. Ik heb nog maar mijn 3e “tile-hunt” gedaan, en ik heb al een paar hele plekjes gezien en….. ook een paar erg onhandige plekjes. Zo moest ik bij Beneden-Leeuwen een behoorlijk stuk een gravel pad op om een resterende tegel te kunnen betreden. En…. maak niet de vergissing, zoals ik, om net niet ver genoeg in de tegel te fietsen door de route net iets te slordig te maken……
Doe je ook mee? Wordt ook lid van de Opfietsen Strava-club en volg de instructies van hierboven en doe ook mee met de Maximale vierkant challenge van Veloviewer Tiles.
Meer uitleg van de maker is te vinden in de blog van Veloviewer (engels)
Een gedachte over “Veloviewer Tiles, een nieuwe verslaving?”
Leuk artikel! Afgelopen jaar hebben we er ook in de Mapmeisters Podcast ook aandacht aan besteed: https://mapmeisters.com podcast 15