Alles wat fietsen leuker maakt!

Hoe Garmin’s Body Battery™ je kan leren goed met je energie om te gaan

Dit artikel verscheen het eerst op www.garmin.com

Lichamelijke activiteit, stress, rust en slaap. Elk heeft een waarneembaar effect op je vermogen om evenwicht te creeren, uitdagingen aan te gaan en je aan te passen aan je omgeving. De nieuwe Body Battery ™ van Garmin, mogelijk gemaakt door de Firstbeat-analyse methode, brengt elk van deze elementen bij elkaar. Het levert een eenvoudige, gemakkelijk te volgen rapportage van de energieniveaus van je lichaam.

Op basis van feedback uit je eigen lichaam, levert Body Battery persoonlijk inzicht om je keuzes te maken tussen overleven en bloeien. Succes vindt plaats wanneer je jouw lichaam verstandig gebruikt.

Deze functionaliteit zit nu in enkele fitness trackers van Garmin. De technologie, gebaseerd op de hartslagvariatie, zit ook al in bijvoorbeeld de Garmin Edge 1030, die advies geeft over wanneer het het beste is om je volgende training te gaan doen. 

Je lichaamsbatterij opladen

Je lichaam heeft rust nodig. De energie die je nodig hebt om weer op je best te zijn, worden weer opgebouwd tijdens perioden van herstel wanneer je energieniveaus laag zijn.

Stille, rustgevende momenten en korte dutjes gedurende de dag kunnen je energieniveau weer verhogen. Maar de magie gebeurt tijdens de nacht. De nachtelijke slaap is de meest waardevolle energie hersteller.

Wat is een goede slaap vanuit het perspectief van herstel en hoe kunnen we deze herkennen?

In termen van herstel wordt een kwalitatieve goede slaap gekenmerkt door een toename van de hartslagvariatie (HRV), wat een lichte onregelmatigheid betekent in de tijdsduur tussen opeenvolgende hartslagen. Normaal en gezond, dit is een teken dat uw parasympathische zenuwstelsel actief is en dominant is over je sympathisch zenuwstelsel.

Deskundigen adviseren doorgaans dat volwassenen elke nacht tussen de 7 en 9 uur slapen. Dat is een groot bereik, maar verschillende mensen hebben verschillende hoeveelheden slaap nodig om weer energie op te doen. Hoeveel slaap je persoonlijk nodig hebt, wordt weergegeven in je Body Battery. Houd er ook rekening mee dat niet alle slaap gelijk is. Wat je ’s avonds voor het slapen gaan doet, kan van grote invloed zijn op hoe vol jouw batterij’ ’s ochtends weer is.

Alcoholgebruik, zelfs in kleine hoeveelheden, vermindert de kwaliteit van de slaap. Andere factoren die de herstellende slaapkracht vaak verminderen of vertragen, zijn onder meer avond work-outs, spannende televisieprogramma’s en sociale media in bed. Feedback uit de Body Battery rapportage geeft na verloop van tijd de mogelijkheid om te ontdekken wat voor je het beste werkt.


Activiteit en stress maken je batterij leeg

De eisen die je de hele dag aan je lichaam stelt, putten de hulpbronnen van je lichaam uit, je Body Battery ‘lekt’ als het ware. Lichamelijke activiteit eist een aanzienlijke tol, of je nu aan het trainen bent of fysieke arbeid verricht, maar je stressniveaus spelen ook een rol.

Wat bedoelen we met stress? Stress is een staat van opwinding en de natuurlijke, gezonde reactie van jouw lichaam op de verschillende uitdagingen van het leven en de omgeving. Het is een verhoogde fysiologische toestand als gevolg van activering van je sympathisch zenuwstelsel (vechten-of-vluchten) en kan ook worden geïdentificeerd door analyse van uw hartslag.

Stress krijgt een slechte naam omdat ongemakkelijke ervaringen vaak stressvol zijn. Vast komen te zitten in het verkeer, deadlines halen, hoge werkdruk, het doelwit zijn van agressief gedrag, het zijn allemaal negatieve emotionele ervaringen die typisch een stressreactie van je lichaam oproepen. Gelukkigere tijden kunnen echter ook stressreacties veroorzaken. Enthousiasme, opwinding en anticipatie zijn ook emotionele toestanden die overeenkomen met verhoogde activeringsniveaus in jouw lichaam.

De vreugdevolle verwachting van kerstochtend is zeker leuker dan angstig door de beveiliging van de luchthaven te kronkelen. Maar vanuit een fysiologisch perspectief hebben beide een drainerend effect en moeten ze worden gecompenseerd met voldoende herstel.

Lees ook:  Garmin Varia Vison insight display


Inschakelen voor geestelijke gezondheid

Het brein-lichaamsprobleem heeft filosofen eeuwenlang in discussie gehouden. Je brein maakt deel uit van je lichaam. Je vermogen om te denken, scherp te stellen, problemen op te lossen, je emoties te reguleren en het hoofd te bieden, is verweven en beïnvloed door je fysiologische toestand.

Wanneer je goed uitgerust bent en je Body Battery is opgeladen, zul je merken dat je ook op het hoogtepunt van je mentale vermogens zit. Fysiek fris, mentaal behendig, het is tijd om dingen voor elkaar te krijgen.

Zelfbeheersing en het vermogen om bevrediging uit te stellen, worden in toenemende mate door psychologen als uitputbare hulpmiddelen erkend. Beide zijn sterke voorspellers van succes in veel gebieden van het leven. Kijk zelf maar. Heb je meer kans om ongezonde keuzes te maken wanneer je energieniveau laag is?

Het gaat niet alleen om huiswerk maken, projecten op het werk aanpakken en vasthouden aan je dieet. Sportpsychologen en statistici die met professionele atleten werken, bevestigen stelselmatig dat ons vermogen om snel te denken en slimme moves te maken afneemt naarmate vermoeidheid optreedt tijdens een spel of een lange wedstrijd.

Leeglopers

Het leven zit vol ups, downs en verrassingen. Zelden hebben we volledige controle over wanneer uitdagingen zich voordoen. Er zullen altijd momenten zijn waarop werk moet worden gedaan en uw energieniveau laag is. Soms moet je gewoon op je tanden bijten en doorzetten. Maar eeuwig door het leven gaan op een lege batterij is een goed recept om te falen.

Een lage energie-dag is dus geen probleem, vooral als je weet waarom jij je in die situatie bevindt. Ziek worden? Een slechte nachtrust? Push je jezelf om een ​​deadline te halen? Deze gaan voorbij en je herstelt weer. Als je merkt dat je batterij voortdurend leeg is, is het misschien tijd om te gaan naar verbeterpunten te zoeken. Kennis is macht. En het is de moeite waard om te weten dat een laag energieniveau niet hoeft te betekenen dat je niet kunt trainen. Je zult misschien moeite hebben om je training te voltooien, maar je kunt je er waarschijnlijk wel doorheen slaan. Alleen omdat je dat kunt, wil nog niet zeggen dat je het zou moeten doen. Het nadeel van het uitvoeren van een zware training met een bijna lege batterij is dat je inspanningen uiteindelijk op den duur averechts kunnen werken. De voordelen, of winsten, die je van training krijgt, zijn de fysiologische aanpassingen in reactie op uitdagingen.

Trainen als je moe bent, niet hebt geslapen of als je te veel stress hebt, betekent dat je lichaam niet over voldoende veerkracht beschikt en je Body Battery nieuwe lading nodig heeft.

De Vivosmart 4 heeft deze Body Battery functie helemaal in zich, Vergelijk de prijzen bij onze webshops:

Volg Firstbeat Technologies om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en handige tips van de spannende kruising van fysiologie en technologie. Al meer dan tien jaar vertrouwt Garmin op de Firstbeat-analyse-engine voor wetenschappelijk geïndividualiseerde inzichten in training en herstel. Firstbeat werkt ook met meer dan 800 elite sportteams, waaronder teams in de NBA, NFL, NHL en bijna elke grote voetbalcompetitie over de hele wereld

(4.425 keer bezocht, 6 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.