Alles wat fietsen leuker maakt!

Wat is GPS eigenlijk ?

Wat is GPSWat is GPS of te wel Global Positioning System? Het systeem was oorspronkelijk bedoelt voor militaire doeleinden, geen verassingen daar natuurlijk, met de eerste stappen die werden genomen in de vroege 60’er jaren. Destijds subsidieerde de Amerikaanse overheid de bouw van de eerste GPS systemen met de Koude Oorlog in gedachten en natuurlijk was alles rond GPS “Top Secret”.

 

Sindsdien zijn we een paar iteraties verder en is GPS intussen toegankelijk voor het publiek. Omdat de oorsprong is in de Koude Oorlog jaren, bleven Rusland (destijds de USSR), China en Europa natuurlijk ook niet achter en ontwikkelden hun eigen variatie van GPS waardoor de GPS z’n beetje de hele aarde afdekt, zeker als jouw GPS ontvanger meer dan 1 systeem ondersteund en kan combineren. wat is GPS

De 5 grote systemen die op dit moment rond de aarde cirkelen:

  • Navstar (USA)
  • Galileo (Europe)
  • GLONASS (Russia)
  • COMPASS of BeiDou (China)
  • IRNSS (of te wel de Indian Regional Navigational Satellite System, gelimiteerd tot India)

De meeste commerciële GPS systemen voor “thuis gebruik” werken met Navstar, Galileo en GLONASS.

 


Wat is Gps in detail: Het GPS systeem gebruikt 32 (bij opstart 24) verschillende satellieten die elk in een van de zes banen op 20.200 km hoogte cirkelen. Deze banen zijn zodanig samengesteld dat vanaf elke plaats op aarde altijd minstens vier satellieten waarneembaar zijn.

Elke satelliet bevindt zich op een vaste plaats in de ruimte (de zogenaamde geostationaire positie), een plaats die exacte bepaald is. Een GPS satelliet heeft een atoomtijdklok aan boord, waarvan hij de exacte tijd met zijn GPS signaal meestuurt. Door het ontvangen van de GPS signalen van meerdere satellieten kan het tijdsverschil tussen de GPS signalen bepaald worden. En door de exacte positie van de satellieten en het exacte tijdsverschil van de GPS signalen te combineren is het mogelijk om de exacte positie te bepalen van de GPS ontvanger.

GPS bol

Voor een nauwkeurige positie is het nodig om van minimaal 3 satellieten een goed GPS signaal te ontvangen, als tenminste de exacte tijd bekend is. Hierdoor kan een driedimensionaal snijpunt worden berekend van drie bollen. Aangezien vrijwel geen enkele GPS ontvanger (zeker de consumentenmodellen niet) een atoomklok heeft, is er een vierde satelliet nodig om die atoomtijd te ontvangen. Bij minder satellieten neemt de nauwkeurigheid af of is de positie niet te berekenen. Wat is GPS, hoeft niet meer echt een vraag voor je te zijn, toch nog vragen? Laat een operking achter, hier onder.

(61 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)