Hoe plan jij je route met je fiets GPS

Ik hoor steeds, dat iedereen er zoveel problemen mee heeft, om de route te plannen voor je fiets GPS. Ik heb er al jaren lang ervaring mee en ja, het was moeilijk, in het begin, maar door wat handig tips en het vaker te doen kom je toch al snel een heel eind.

Er zijn verschillende manieren om je route te plannen. Waar je vroeger nog de plaatsnamen opschreef op een klein briefje of zelf een kaart meenam, is het nu heel erg makkelijk geworden en kun je gewoon de route thuis eerst plannen op je PC of op je PC op internet en dan die route in je GPS zetten. Het klinkt heel makkelijk, maar is het ook zo makkelijk? Want het veen doen zoals je dat bij je auto navigatie doet, is het helaas niet.


Keuze van je routeringstool

Allereerst moet je kiezen welke tools je daarvoor gebruikt, zelf plannen: 1. Op je PC, 2 op het internet of een al gereden route van iemand rijden

  1. Ik gebruik zelf Mapsource van Garmin (naast Komoot) en sinds kort de opvolger hiervan, Basecamp. Dit zijn 2 programma’s die je op je PC (Basecamp ook voor Mac) draait. Je hebt hier nog wel een kaart voor nodig. Maar die is eenvoudig te downloaden van www.openfietsmap.nl. Overigens staan daar ook de instructies hoe je Basecamp/Mapsource installeert en hoe je de kaart er het makkelijkste op krijgt. Een ander groot voordeel is dat je nu ook een gratis kaart hebt om op je GPS te gaan zetten. (In mijn geval de Garmin Edge 810, maar ik heb heb ook genoeg ervaring met de 800 en de 705).
  2. Je kunt ook een tool gebruiken die online staat op internet. Een paar voorbeelden hiervan zijn: ย Bikeroutetoaster, ย Routeyou, ย Fietsersbond, ย GPStracks, ย GPS Tour, ย GPSies, ย Mapmyride, Strava, Komoot en Bikemap. Allemaal hebben ze zo hun voordelen en nadelen. Ik en zelf altijd wel gecharmeerd geweest van GPSies en Bikeroutetoaster. Deze sites maken allemaal, als je de route hebt gemaakt, een bestand voor je aan die je op je GPS toestel kan zetten. Nadeel is, dat je op je GPS altijd een andere kaart hebt dan je de route op hebt gepland. Je GPS gaat de route opnieuw uitrekenen als je route begint en kan dus tot hele andere routes leiden dan je van plan was.
  3. Je kopieert een route die op internet staat en kopieert deze direct naar je fiets GPS toestel. Het is dan vaak een route die iemand al heeft gereden. Makkelijker kan niet, en je weet bijna zeker dat de route ook echt te fietsen is en je niet voor onverwachte zandpaden of snelwegen komt te staan. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld: Mijn routes in Zuid-Limburg en Belgie. Dit soort routes zijn overal over het hele internet te vinden, zoeken op GPX en dan de plaatsnaam waar je in de buurt wilt fietsen, geeft vaak heel veel oplossingen.

Plan je route

Als je dan gekozen hebt welke tool je gaat gebruiken, gaat het er om dat je zorgvuldig je route plant. Je selecteert ergens een straat en dan klik je opnieuw waar je naar toe wilt en zo maak je uiteindelijk een route. De applicatie/website doet daarna het werk om de route keurig over wegen te leiden. Elke applicatie/website werkt weer anders. Check nog eens goed over welke wegen je route gaat en of je pontjes moet nemen (die varen niet altijd) of check als je in bergachtig gebied bent, hoeveel hoogte meters je moet rijden. 100 km in Nederland is iets anders dan 100km alleen maar colletjes op en af.

Het uiteindelijke resultaat wat je hebt, is een file, waarin je route staat. Elke applicatie/website heeft tegenwoordig een mogelijkheid om die file over te zetten naar je GPS toestel. Sluit je GPS toestel aan, aan je PC en ‘exporteer’ je file. Nu heb je je route voor je fiets GPS.

Heb je hier in de parktijk al problemen mee? Laat het weten, deel je uitdaging met andere lezers van deze blog, of download de slides van de navigatie training.

route voor je fiets gpsRoute selecteren en fietsen

Je hebt je GPS file op je GPS toestel en als je gaat fietsen, ga je deze selecteren en volg je de instructies. 1 zinnetje met waarschijnlijk heel veel vraagtekens. Waar staat de file? Wat moet je instellen om op de beste manier de route te rijden? Allemaal vragen die afhankelijk van je GPS merk en type verschillend beantwoord worden. Je handleiding kan je alvast wat meer vertellen, maar bij sommige merken lijkt het wel alsof ze het er om doen om je het niet te laten begrijpen…

  • Zet automatisch her-routeren uit, zit je namelijk even naast de route, dan gaat je fiets GPS herbereken en een volledige andere route voor je kiezen…
  • Maak een keuze “Noord boven” of “Route boven” Het is maar wat je wilt, bij de eerste zie je de kaart van GPS als ware het een fysieke kaart (die houd je ook niet op de kop toch?)
  • Zet ‘route waarschuwing” aan. Hierdoor wordt je gewaarschuwd wanneer er een kruising komt waar je af moet slaan,maar…. Soms vindt je GPS dat je ‘gewoon’ rechtdoor moet gaan, maar is het toch een afslag in jouw mening, of omgekeerd en krijg je geen waarschuwing. Blijf dus alert op je route en selecteer je route scherm als je hoofd scherm.

Hoe plan jij je route voor je fiets GPS? Deel het met de andere lezers?

Meer tips ontvangen, blijf op de hoogte van nieuwe items op deze site:

De selectie van online route tools

Komoot

Komoot

Komoot is in een korte tijd een enorm goeie route-bouw tool geworden. Ze hebben zelf het streven om de beste te zijn, en dat is volgens mij ook gelukt. Je kunt eenvoudig op komoot.com een account aanmaken en verder gratis de meeste mogelijkheden gebruiken. Wil je echter de route ook op je telefoon gebruiken, met de komoot app, dan moet je wel de kaarten van het gebied ‘kopen’. Het is niet veel geld, maar toch is het misschien net wat minder aantrekkelijk. Lees verder in een eerder artikel wat ik over Komoot schreef.

Strava

Opfietsen Challenge Toolยฎ

Strava heeft al heel lang de routebouwer optie in zich. Het mooiste is dat het gratis te gebruiken is en het route maken ook echt eenvoudig is. De Strava app kun je daarna ook gebruiken om de route mee te rijden. Echter รฉรฉn grote maar…. Sinds een half jaar kent Strava geen pontjes meer en worden er onmogelijke routes gemaakt. Dus let op, als je route een pontje moet bevatten zet dan wat meer routepunten neer. Lees hier wat ik eerder over Strava heb geschreven

(260 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)