Nieuws: Sigma lanceert de ROX 12.0 SPORT

ROX 12

Sigma komt met de ROX 12.0 Sport. Sigma kennen we van veel fietsproducten als de verlichtingsproducten voor op de fiets, maar ook sporthorloges, tools en fietscomputers. En nutuurlijk kennen we Sigma als sponsor van het Sunweb team van Tom Dumoulin.

Sigma heeft al geruime tijd 4 modellen fiets GPS systemen, waarbij bij je een route kon volgen met een kruimelspoor. De ROX 11.0 waar ik onlangs over schreef was tot nu toe meest recente GPS. Nu is de opvolger er. En niet zomaar een opvolger, want in naam is de ROX 12.0 misschien wel de opvolger van de ROX 11.0, maar de nieuwe telg is volledig nieuw, grafisch, touchscreen geรฏntegreerd met routeprogramma’s en een goede concurrent voor de Garmin Edge modellen.

Sinds enkele weken heb ik de Sigma ROX 12.0 in huis om deze te testen en mijn eerste ervaringen op te doen met deze nieuwe telg van Sigma. In tegenstelling tot andere merken, heeft Sigma besloten om het product eerst door en door te testen voordat ze er mee op de markt komen. En terecht, want ik denk dat de consument het aardig beu is om als testpanel op te moeten treden voor iets waarvoor ze veel geld hebben betaald. Zo was de Wahoo Elemnt toen deze op de markt kwam nog lang niet klaar en de Hammerhead Karoo, is nog een steeds een belofte, maar is nu al ruim ingehaald door de ROX 12.0. Het apparaat doet gewoon waar het voor bedoeld is, is stabiel (op enkele crashes na) en is ook nog eens erg makkelijk in het gebruik. Mijn eerste gebruikerservaring deel ik hier met jou.

De ROX 12.0 SPORT is vanaf 4 juni 2018 online en in de vakhandel tegen een adviesprijs van โ‚ฌ395,-  los, resp. โ‚ฌ475,-  in de set verkrijgbaar. De houder voor stuur/voorbouw en een voorstuurhouder worden meegeleverd. De set bevat tevens de zender R1 DUO (hartslag) en R2 DUO COMBO (snelheid en trapfrequentie).


Het apparaat en onderdelen

   

Bovenstaand zijn de eerste views van de ROX 12.0 Eerst als hij uit is, dan het opstartscherm en daarna het opstartscherm. Waarbij je dan meteen naar je routes kunt gaan, navigatie mogelijkheden kan kiezen en je data kunt synchroniseren naar Sigma Cloud. Het apparaat is slank van design en ze hebben hier heel slim naar de mount optie gekeken en dezelfde genomen als die van Garmin. Gelukkig maar, niet weer een nieuwe mount op je stuur. De belangrijkste kenmerken op een rij:

  • Afmetingen: 59 x 115 x 17 mm
  • Gewicht: 125 gram
  • Batterijduur tot 16 uur
  • GPS&GLONASS
  • ANT+ Wifi
  • Geheugen 8GB en uitbreidbaar tot 128GB op SD kaart
  • Datasynchronisatie via wifi
  • OSM kaarten voor-geรฏnstalleerd van Europa, downloadable van de hele wereld
  • Strava live segmenten
  • Directe koppelingen met Komoot, GPSies, Trainingpeaks en Strava

De accessoires die meekomen met de ROX 12.0 set, zijn de hartslagband, en gecombineerde snelheid en cadansmeter. Ik heb ze beide niet in gebruik, omdat ik deze al had en de snelheid/cadansmeter niet gebruik omdat ik uitga van dat een GPOS apparaat de snelheid zelf kan vaststellen en de cadans haalt hij uit de vermogensmeter.

Vergelijk de prijs ROX 12.0 basis:

Vergelijk de prijs ROX 12.0 set:


Opstarten met het nieuwe apparaat

Als je voor de eerste keer de ROX 12.o aanzet, dan wordt je eerst gevraagd om de basisgegevens in te vullen. Dat werkt straight forward, tevens kun je meteen al de koppelingen met Strava, Komoot, Trainingpeaks en GPSies maken. Daarnaast maak je ook direct de wifi instellingen aan en je logt in op je Sigma Cloud account. Als je die niet hebt, kun je die gratis aanmaken. Belangrijk is te beseffen dat je ROX 12.0 niet koppelt met je telefoon, zoals je dat bij andere GPS leveranciers misschien wel gewend bent. Sigma heeft hier de duidelijke keuze gemaakt dit niet te doen, om zo zoveel mogelijk onafhankelijk te zijn en met name integratie problemen te voorkomen. Geen probleem. Je ROX 12.0 communiceert met de Sigma Cloud, net als Sigma Datacenter en je |Sigma Link app op je telefoon. ZO heb je dus via een centrale plek alle data beschikbaar.

Profielen en scherminstellingen

Je trainingsschermen kun je instellen via de PC applicatie Sigma datacenter of op je ROX 12.0 zelf. Beid is eenvoudig, je selecteert welke template van velden je wilt hebben en kiest dan per veld welke informatie je daar in wilt hebben. De mogelijkheid van datavelden lijkt bijna onbeperkt. In ieder geval te veel om op te noemen.

Maar belangrijk integraties met vermogensmeters, DI2, eTAP, EPS V3 zijn een feit, dus ook die gerelateerde data heb je beschikbaar. Het enige wat jammer is, is dat voor de Di2 op dit moment nog geen mogelijkheid zit om je tandenreeks in te vullen. Dus zal je het moeten stellen met getal uit een reeks die het zoveelste tandwiel voorstelt. Ben je 2-10 geschakeld, dan rij je in de grootste versnelling op jet 10speed-compact.


Sigma Cloud en Datacenter

Link app koppelt niet met bluetooth met je telefoon, maar wel via de Wifi. Sigma heeft daar zijn eigen filosofie voor waarbij de Sigma Cloud een belangrijke rol speelt. Het plaatje hieronder laat mooi zien hoe de datastromen kunnen gaan vanaf je ROX12.0.  Aangezien wifi de belangrijkste connectie mogelijkheid is van je ROX 12.0 (naast USB) is het kunnen aanloggen op een wifi netwerk essentieel. Dat werk over het algemeen heel goed, ook passwords invullen is makkelijk, alleen als je bij bijvoorbeeld een hotel, bedrijf of openbaar wifi netwerk zit, wil het wel eens gebeuren dat je eerst een vraag op een pop-up scherm moet beantwoorden. Dat lukt nog niet op de ROX 12.0 Product management geeft wel aan dat dit gaat komen. Dat kan ook niet te moeilijk zijn, want het hele platform draait op een Android kernel.

ROX 12.0 data flow

Routes

Bij de ROX 12.0 kun je op verschillende manieren een route activeren. Om e beginnen kun je een route van Komoot, GPSies, StravaRoute maken: tekenen; naar plek, via GPSies, Strava of Komoot halen. In je hoofdscherm ga je naar die betreffende pagina’s, je bent al ingelogged en je kunt na synchronisatie de meest actuele routes zien en daaruit รฉรฉn selecteren. Net als de meeste andere GPS apparaten kun je natuurlijk ook een adres invoeren of een Point Of Interest selecteren, zodat je daar direct naar toe kan rijden. In je geheugen is ook plaats voor bijvoorbeeld je thuis adres of andere plekken, die kun je dus ook selecteren. En vanzelfsprekend een al gereden rit gebruiken als route.

Lees ook:  Nieuwe IQ in Connect IQ

Een geweldige nieuwe functie is de “Draw my Ride” optie. Hierbij kun je op het kaartscherm met je vinger een provisorische route tekenen, als je daar klaar mee bent, berekent je ROX 12.0 daaruit wat de route moet worden en je kunt zo gaan fietsen. Eventueel bijstellen is mogelijk. Super handig, en ben je meteen in control wat er gebeurt.

Navigatie

Eenmaal een route geselecteerd, kun je zo van start gaan, na de vraag “naar start” of “Naar dichtstbijzijnde routepunt” navigeren? Het beeld hiernaast is wat je tien krijgt. Ik moet eerlijk zeggen dat het wennen is, want de te rijden route is hier groen en de afgelegde weg is hier rood, met dezelfde dikte van de lijn. Dat verwart wel en zeker als je een kruisende route hebt, wordt het helemaal ingewikkeld.   De ROX 12.0 piept bij een route afslag. Dat is slechts enkele 10-tallen meters voor het kruispunt en veel te laat als je niet actief op het scherm hebt gekeken. Overigens heb je al wel eerder in je scherm staan dat er een richting wijziging is, maar zeker als je in een groep rijdt, maar ook anders, kijk je niet constant op je scherm en wordt je wel verrast door deze late waarschuwing. De geluidssterkte is  nog niet aanpasbaar, maar gaat volgens product management van Sigma nog wel komen   Rij je per ongeluk van de route af, dan zal de ROX je eerst nog wel waarschuwen dat je terug moet gaan, maar al snel komt er een alternatieve optie uit om toch weer ergens verderop de route weer op te kunnen pikken. Ook een routepunt overslaan is zo mogelijk, om bijvoorbeeld een deel van de route af te kunnen snijden. Overigens het automatisch her-routeren niet uit te zetten, wat je misschien soms langs andere wegen laat komen door omstandigheden dan je misschien zou willen.                        

Trainingen

Dat de ROX 12.0 al een volwassen apparaat is, laat de trainingsmogelijkheden wel zien. Door tevens de koppeling met Trainingpeaks, is het makkelijk om een training die in Trainingpeaks staat naar je ROX 12.0 over te zetten.


Conclusie

De ROX 12.0 die ik nu een 4-tal weken in gebruik heb, is een betrouwbare goeie en innovatieve fiets GPS. De vormgeving is aantrekkelijk door de dunnen design, makkelijk te monteren, (zelfde mount als voor Garmin) op bijvoorbeeld een HidemyBell mount voor Garmin. Het apparaat is volledig functioneel en je kan het na wat simpele instel acties meteen uit de doos gebruiken. Dit in tegenstelling tot een aantal collega GPS makers die eigenlijk nog met een prototype op de markt kwamen.  Instellen is eenvoudig, schermen maken, routes op de ROX zetten e.d. is eenvoudig te doen. Het scherm voelt heel natuurlijk aan, is snel in de response.

Ter verbetering: De stabiliteit is goed, ondanks dat ik enkele crashes heb meegemaakt, maar dat is het gevolg van รฉรฉn van de eerste exemplaren te hebben die nog allerlei testdata bevatten. De navigatie waarschuwingen zijn wat mij betreft veel te laat, die moet echt naar minimaal 100 meter van tevoren, anders moet je steeds op je scherm kijken, wat zeker niet zal gebeuren. De koppeling met de Di2 kan wat geavanceerder, zodat je ook weet in welk verzet je rijdt in plaats van het zoveelste tandje.

Kortom, de ROX 12.0 SPORT is een zekere aanrader en een goeie concurrent van de Edge 820 en Edge 1030. Hij stijgt boven de Wahoo Elemnt uit, en dat heeft met name te maken met het mooie grafische scherm en de touch screen mogelijkheden. De andere nieuwkomer, de Hammerhead Karoo heeft nog heel lang het nakijken op dit nieuwe verfrissende GPS toestel van Sigma.

Verkrijgbaar  vanaf 4 juni 2018, bij onder andere Bol.com en Futurumshop.

Als GPS apparaat alleen (zonder sensoren en hartslagband)

Sigma ROX 12.0 Basic Grau Fietsnavigatie Fietsen Europa (OpenStreetMaps) Spatwaterdicht, GPS, GLONASS

Als set, inclusief hartslagband en sensoren

Sigma ROX 12.0 SPORT Set - Anthracite Fietsnavigatie Fietsen Europa (OpenStreetMaps) Spatwaterdicht, GLONASS, GPS

(163 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)