11 Gaafste features van Strava op een rij
Strava is en blijft een geweldige uitvinding. Maar velen kennen Strava alleen maar van hoe je je rit registreert en of je de snelste bent geweest op een bepaald traject. Strava noemt dat dan King Of the Mountain (KOM) of Queen Of the Mountain (QOM) en het traject wordt een segment genoemd. Er zijn inmiddels veel meer features van Strava. Strava heeft niet stil gezeten en heeft sinds de enkele jaren dat het bestaat veel meer features toegevoegd. En niet alleen Strava zelf, ook anderen hebben niet stilgezeten om prachtige interfaces te maken met Strava. Ik geef je 11 gaafste features van Strava, tenminste die ik het gaafst vind. Lees helemaal door, want de topper staat helemaal als laatste genoemd.
>>>>>Meer Strava tips & trucs lezen?<<<<<
- Op Strava kun je je rit eenvoudig registreren door direct je GPS te koppelen aan je PC en de knop upload te gebruiken. Of je kunt een losse file uploaden of je gebruikt je mobiele toestel, of je koppelt Strava aan het programma van je GPS leverancier. Zoals ik dat heb gedaan met Garmin Connect. He je dat doet heb ik in een eerdere blogpost laten zien. Zoveel mogelijkheden.
- Met Strava kun je heel snel vergelijken met anderen, je kunt het met iedereen vergelijken die op Strava zit, maar je kunt ook op Strava vrienden vinden en die volgen en kijken hoe zij op een bepaald traject hebben gereden. Het leuke is ook dat je kunt zien hoe enkele profs hun prestaties delen. Voorbeelden zijn Laurens ten Dam en Bram Tankink, en welke routes ze in Zuid-Limburg rijden. Daarnaast kun je groepen maken, zoals bijvoorbeeld je fietsclub. Iedereen van de club kan zich aanmelden en zo kun je geweldig zien welke routes zij rijden (en hoe hard).
- Vergelijk je prestatie met die van een ander. Als je een specifieke route hebt en je wilt het vergelijken met iemand anders hoe je die route hebt gereden. Als je tegelijkertijd had gereden, waar lag jij voor en waar achter? dan kun je dat op Strava nu met elkaar vergelijken met een re-play functie. Als je een segment hebt gekozen, kun je daarna op “compare” klikken. Hoe dat verder werkt? Strava heeft een volledige beschrijving gemaakt.
- Veloviewer is een van de eerste externe applicaties die gebruik maakt van je gegevens in Strava en die data virtualisatie gebruikt om je data weer te geven. Het zit vol met mogelijkheden. Combinaties met kaart en ritten, Hoeveel heb je over de jaren gereden en welk jaar meer en minder en in welke specifieke maanden. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het op Veloviewer. Strava ziet het trouwens ook en neemt langzamerhand wat functies over…
- Heatmaps is een leuke functie van Strava die laat zien waar het meest gefietst wordt door jou. Je kunt het van een maand doen, maar ook van je hele fietshistorie. Bij mij ziet het er zo uit
- Multiride mapper van Joathan O’Keeffe is weer zo’n externe applicatie die gebruik maakt van je data in Strava. Het maakt het mogelijk om bijvoorbeeld je hele seizoen, of een maand af te beelden in 1 kaart, daar lijkt het misschien nog op Heatmap van Strava, maar je kunt het zelfs combineren met ritten van anderen. Zo kan het er dan uitzien, een verzameling van een maandje ritjes, het extra leuke is dat de kaart zich langzamerhand vormt in de volgorde dat je de ritten hebben gedaan. Je beleeft je ritten eigenlijk een beetje weer, maar dan versneld.
- Virtual partner uploader zorgt er voor dat je een rit van een ‘KOM’ in je Garmin kunt zetten en dat je er tegen kunt rijden met je virtual partner in beeld van je Garmin. Weer een externe applicatie, waarvan ik denk dat Strava dit ook wel snel zal proberen over te gaan nemen.
- Hoe groot was het oppervlakte waar je om heen reed? Van dezelfde maker als Virtual partner kun je de functie EREA gebruiken. Gewoon grappig om te zien.
- Best effort power curve is een optie in Strava zelf. Het helpt je meer inzichtelijk te maken hoe je prestaties vorderen.. Heb je zelf een vermogensmeter, dan zijn de resultaten wat preciezer, maar Strava berekent aan de hand van het traject zelf en je snelheid hoeveel vermogen je hebt ontwikkeld op een segment. Je kunt het mooi vergelijken met je prestaties van de maand er voor, of van afgelopen jaar. Het geeft een goeie indicatie hoe je er sportief voor staat.
- Fitness & Freshness is een ook weer een functie in Strava zelf die ook aangeeft hoe je conditie er voor staat, maar met name hoe fit je nu bent. Strava kan dat doen aan de hand van je trainingsgegevens. Het is accurater als je zelf een vermogensmeter gebruikt. Deze laatste 2 functies zijn een mooie toevoeging aan Strava, maar er zijn andere registratieprogramma zoals Sporttracks en TrainingPeaks die dit vele malen beter doen.
- De allerleukste feature misschien wel, is de flyby optie van Strava. Nog steeds in de zogenaamde Lab status van Strava, maar nu ook direct bereikbaar vanuit je verreden rit. Je kunt zien wie er bij je in de buurt heeft gefietst, wie je inhaalde, of waar je tijdens je tour rit misschien wel je maatjes bent misgereden. Prachtig om naar te kijken. Met recht een topper!
Dit is mijn top 11 van features van Srava, er zal over tijd wel wat bij komen en af gaan. Welke features van Strava gebruik jij en wil jij nog delen?
>>>>>Meer Strava tips & trucs lezen?<<<<<
5 gedachten over “De 11 gaafste features van Strava”
De huidige versie van Elevata (voorheen Stravistix) is zeker ook een aanrader!
Elevate your strava experience and goals! Track your fitness and progressions over time. Analyse deeper your activities. And more…
Elevate extension (formerly Stravistix) is adding features that riders and runners would like to see in Strava web app. If theses features could be added by default in Strava… It could be cool ! Consider getting Strava Premium. There are a ton of features that you will love. Remember, this extension has for ambition to enhance the experience of all users (Free and Premium) and tends to keep users loyal in Strava.
Features:
– Fitness Trend: All sports, ready for triathletes.
– Estimated Fitness Trend: No sensors? If you have at least your phone, you can access the feature
– Year progressions: track your progress day by day.
– Enhanced activity stats: “Time in zones” graph for all your sensors; Stress scores (heart rate, power, running, swimming); Advanced speed, pace, cadence, power, stats…
– Activity best splits
– “Google Map” support through strava web app
– and a lot more…
Follow updates via https://twitter.com/champagnethomas
Is er ook koppeling mogelijk hartslag van mio en Strava
Dennis, waarschijnlijk bedoel je of er een koppeling mogelijk is tussen Mio en Strava, zodat als je een rit hebt gereden je Mio dit automatisch synchroniseert met Strava. Ja dat kan. Het enige wat je dan vantevoren moet doen is STrava en je Mio account koppelen. Ik heb daar een artikel over geschreven wat over de synchronsiatie tussen Garmin en STrava gaat: https://opfietsen.nl/navigatie/garmin-synchronisatie-met-strava/ maar voor de Mio gaat het bijna hetzelfde. Als je daarna je rit hebt afgerond en je koppelt je Mio aan je PC, dan synchroniseert je Mio met de PC en daarna automatisch door met Strava.
Was dit wat je zocht?
Klaas, leuk stuk! Nog een aantal andere leuke features van strava zijn te vinden op labs.strava.com, zoals flyby (kan je zien wie je allemaal bent tegengekomen op je tripjes), de global heatmap (waar wordt strava allemaal gebruikt; let vooral op de taalgrens in Belgie…) en Top stops, waar stoppen de meeste mensen (waarschijnlijk goeie koffie of mooi uitzicht); helaas alleen nog Bay Area.
Thanks Frido. Zijn inderdaad ook gave opties op labs.strava.com Zeker ook leuk als je met een groepje hebt gefietst met verschillende beklimmingen om te zien waar iedereen nu eigenlijk was tijdens de rit.