Op zaterdag 25 juli explodeert de Tour de France op de Alpe d’Huez. Precies 3 weken na de tour start in Utrecht, gaan de renners van start in Modane voor een etappe van “slechts” 110 km. Zulke korte etappes met ook nog eens 3 cols daar in verwerkt leveren, op basis van de geschiedenis, veel vuurwerk.
Maar, kennen we deze etappe ook al niet? Ik wel. Ik stond in 2011 op de flanken van de Alpe d’Huez tussen bocht 3 en 2 naar de helden te kijken, ook toen startten ze in Modane en finishten ze op de Alpe d’Huez. Meer spektakel in de tour kun je je bijna niet wensen.
Tour de France 2015: Etappe 20, Modane – Alpe d’Huez
Net als in 2011 start deze etappe in Modane en finisht 110 km verder in l’Alpe d’Huez. Met daar tussen in de Col de Telegraphe, de Galibier en uiteindelijk l’Alpe d’Huez. Net als in 2011 verwacht ik ook nu dat het gas er meteen op gaat. Zeker als de verschillen in de top 10 nog klein zijn, is hier nog steeds de einduitslag van de Tour de France 2015 te bepalen. In 2011 werd Thomas Voeckler door Andy Schleck uit het geel gereden, nadat ook Contador nog een gooi naar het geel had gedaan op de flanken van de Alpe. Uiteindelijk werd Cadel Evans de eindwinnaar van die Tour, na de tijdrit in Grenoble.
Vanaf het begin is het spel op de wagen
Net als in 2011 is vanaf het begin spektakel te verwachten. In 2011 ging Johnny Hoogerland meteen in de aanval en kreeg destijds 13 renners met zich mee, waaronder Flecha, Riblon (Die de etappe naar Alpe d’Huez in 2013 zou gaan winnen). Maar in het peloton is Contador de grote onrust stoker en neemt het initiatief. De top 3 kan volgen: Voeckler, Schleck en Evans. Schleck en Contador gaan door met de vluchters van het eerste uur, maar Evans en Voeckler moeten passen.
In de afdaling van Galibier geeft Evans vol gas om weer tijd terug te winnen, wat uiteindelijk vlak voor de voet van de Alpe d’Huez hem ook nog lukt, maar ook Voeckler is weer terug. Contador demarreert in de eerste kilometers van de beklimming, eerst volgt Mollema nog, maar alleen Sanchez en Rolland kunnen uiteindelijk volgen.
In bocht 3 ligt Contador nog enkele meters voor als hij bij ons langs rijdt, hard gaat het niet meer en Rolland en Sanchez zitten elkaar te bekijken, maar rijden beduidend harder dan Contador. Wat is dat toch gaaf bij het wielrennen, die mannen komen zo dicht bij je langs, wat een spektakel. Uiteindelijk is het Rolland die de etappe voor zich opeist en Sanchez die de bolletjes trui veilig stelt. Nummer drie van vandaag, Contador, degene die het meeste aanviel is eigenlijk de grootste verliezer. Hij wint de etappe niet en pakt ook nog te weinig tijdswinst om op het podium te kunnen komen. Geniet nog maar even van het filmpje:
Dit belooft heel wat, zeker omdat dit de laatste echte wedstrijd dag is.
Hoe zit de route in elkaar?
Soepele start. Na de start in Modane gaat het meteen 13 kilometer naar beneden. Maar beneden aangekomen gaat de weg ook meteen weer omhoog naar de Col du Télégraphe. De Télégraphe is een 12,5 kilometer lange opwarmer voor de Col du Galibier, die na een kleine afdaling van 4 kilometer naar Valloire volgt.
Op de maan. De Galibier is legendarisch. Veel Tour etappes zijn hier overheen gegaan en niets voor niets staat hier net iets onder de top het standbeeld van Henri Desgrange, de oprichter van de Tour de France. De bestijging vanuit Valloire is 17,5 kilometer lang en over die afstand worden 1.240 hoogtemeters overwonnen. Het landschap is in de laatste acht kilometer surrealistisch, je waant je zelfs soms op de maan door alle kraters en woeste steenpartijen die er zijn. De moeheid en de ijle lucht helpen daar ook nog bij, want de top ligt op 2.645 meter. In 2006 stonden wij met vrienden vlak voor de top en zagen het leed van de renners aan. Vinokourov lag ver voorop en won ook de rit naar Briancon, maar veel renners hadden in de laatste kilometers de hulp van hun ploegleider nodig door middel van het aanpakken van regenjasje en zo over enkele 10 tallen meters aan de auto te kunnen blijven hangen. Na de top volgt de afdaling van 46 kilometer naar Le Bourg d’Oisans, waarvan de eerste 6 kilometers een ware doodsverachting is, langs steile afgronden zonder enige vangrail of muurtjes? Naarmate ze het dal naderen zitten er wat puistjes in de afdaling, maar die mogen eigenlijk geen naam hebben.
Nederlandse berg. In Bourg d’Oisans begint de laatst klim van de Tour van 2015 naar de Alpe d’Huez. De Nederlandse berg zat voor het laatst in 2013 in de Tour en werd toen liefst tweemaal bereden. In bocht 7 wachten de renners een Nederlandse enclave die al dagen vantevoren aanwezig zijn in die bocht. Bocht 7 is voor mij de bocht van Marijke, die mij in de eerste jaren van mijn deelname aan Alpe d’HuZes, mij aanmoedigde en mij van nieuwe bidons voorzag, totdat ze dat later helaas niet meer kon. Marijke is voor mij altijd in bocht 7.
Finish. Om in Alpe d’Huez te komen draaien de renners in ruim 12 kilometer 21 haarspeldbochten door en overwinnen ze een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4%. Maar zeker het begin van de beklimming heeft steile stukken van 13-14% en als de renners het dorp in rijden is het ook zo’n 11 procent. Als laatste rijden de renners de avenue du Rif Nel op, die onherkenbaar is als de tour er wordt verreden, elke keer hebben renners moeite om die laatste bocht te halen en schieten rechtdoor. Het overkomt soms de winnaar.
Of de winnaar van deze etappe ook de tour wint is niet te zeggen. De kans is in ieder geval groter dan dat de winnaar van de tijdrit in Utrecht de tour wint.
Wat is jouw ervaring op de Alpe d’Huez, heb je hem zelf al eens opgefietst, of ook toeschouwer geweest tijdens een Tour etappe? Deel het met ons.
Kom je ook naar Utrecht, of ben je dit jaar op de Alpe d’Huez?
Vergelijkbare artikelen lezen?