Alles wat fietsen leuker maakt!
Parcours tijdrit Utrecht

De eerste etappe in Utrecht op 4 juli

De eerste etappe in Utrecht

(Artikel is ook geplaatst op www.utrecht2015.nl)

eerste etappe in UtrechtKijk jij er ook al zo naar uit? Op 4 juli de  eerste etappe in Utrecht. Waar ga jij langs het parcours staan, bij de Jaarbeurs, of bij de Balijelaan of -brug waar ze heen en terug komen, of juist wat spectaculairder bij ’t Ledig Erf waar ze net vol gas van de Tolsteegsingel komen en de renners toch enkele scherpere bochtjes moeten nemen. Dat het spectaculair gaat worden staat nu al vast, het lijkt het snelste parcours ooit en het heeft er alle schijn van dat het proloog record van Rik Verbrugghe (58,895 km/h) wordt verpulverd.

Hoe hard rij jij nu eigenlijk?

Sinds het bestaan van GPS toestellen en allerlei sites zoals strava kun je al aardig vergelijken of je sneller of langzamer hebt gefietst dan je fietsmaatjes, of zelfs volstrekte onbekenden. Maar altijd helemaal eerlijk gaat dat niet, het maakt nogal uit of je met harde wind in de rug in een groep een segment hebt gereden of dat je in je eentje met normale wind het zelfde segment hebt volbracht. Het lijkt soms wel op complete competities. Het komt overigens de verkeersveiligheid niet ten goede. Mij zul je dat niet zo snel zien doen, OK, als de wegsituatie het toelaat, maar anders absoluut niet.

Dat geldt helaas ook voor het parcours van de eerste etappe. Er zijn best wel stukken waar je redelijk kunt doorrijden, maar meer dan helft van het traject kom je toch uit op fietspaden met tegels en allerlei lastige bochtjes. Ik heb het al uit mijn hoofd gezet, ook zou ik dolgraag nog wel eens als Lars Boom in dit filmpje het parcours willen rijden. Maar ja, hij heeft er gewoon een politiemotor bij.

 

Een paar jaar geleden was de afsluitende tijdrit van de Eneco tour in Amersfoort. Ik woonde daar toen dicht bij en omdat het parcours daar (bijna) volledig over de weg ging waar je ook kon/mocht fietsen, heb ik de stoute (fiets)schoenen aangetrokken en heb het parcours op de fiets verkend. Net als Lars Boom op zondagochtend, want dan is er bijna geen verkeer en kun je ongestoord je ritje doen. Zo ’s ochtends vroeg is al erg leuk, maar zo’n parcours proberen af te raffelen, geeft toch wel een kick. Zeker omdat ik een paar weken achter enkele rijders aan hetzelfde parcours mocht afleggen (in de auto dan weliswaar). Fantastisch was dat, omdat ik precies wist bij welk bochtje je hard door kon en welk bochtje moeilijker zou zijn. Een mooie voorbereiding op toeschouwer zijn kon ik eigenlijk niet hebben.

Lees ook:  Opfietsen als GPS specialist bij Bikegear.cc The Ride

 

Ik zou het toch een keer doen (of vaker)

Ik wel in ieder geval, ik ga binnenkort toch een paar keer de fiets het parcours van de eerste etappe in Utrecht verkennen, ook al is het dan op grote stukken op het fietspad, je krijgt dan een veel betere indruk hoe het nou daadwerkelijk loopt. Een snelheids-record zal ik niet maken. Of weet jij een betere manier? En als je dan op 4 juli langs het parcours gaat staan (en later natuurlijk nog op TV gaat kijken) is je beleving bij het evenement nog vele malen groter.

Het klassement zal na 4 juli er wel iets anders uit zien, omdat veel profs ook hun resultaten op Strava delen.

En hier zijn de beelden van eerste pinksterdag, de chicane bij Ledigh Erf was al een stuk minder moeilijk, maar het asfalt toch nog vettig, dat zal op 4 juli wel anders zijn.

Maar…. doe voorzichtig. Tot 4 juli bij de eerste etappe in Utrecht, of eerder al op de fiets natuurlijk.

Regelmatig schrijf ik, als actieve wielrenner, blogs over mijn ervaringen op de fiets en over zaken die het fietsen nog mooier en makkelijker maken. Meer blogs lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

 

 

(15 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 gedachten over “De eerste etappe in Utrecht op 4 juli”