Alles wat fietsen leuker maakt!

Een van mijn favoriete apps: Altifondo

altifondoWe leven in de eeuw van de apps. En ik heb al vele malen over Strava geschreven en zal dat zeker blijven doen. Maar er zijn meer apps die de aandacht verdienen. Een van die apps is Altifondo die ik al in 2013 heb leren kennen. Door toeval kwam ik deze tegen en ben sinds die tijd ‘verliefd’ geworden op deze app.

Sport algemeen

De app geeft op een hele mooie grafische manier je gereden routes weer, met een nadrukkelijke detail voor de toppen die je hebt beklommen. In de diverse schermen kun je op de toppen zoeken en vanuit je gereden zien welke cols je in de afgelopen jaren hebt gereden. Een hobby project van de Fransman Stéphane Lizeray wat er zeker wezen mag. De nieuwste versie 3.03 is nu net uit, en die mag er zijn!

 


 

Altifondo

Als je er van houdt om in de bergen te fietsen en je wilt een makkelijk overzicht van al je beklimmingen hebben dan is dit de perfecte app om je dat overzicht te geven. Het enige wat je nodig hebt is een iPhone of iPad een GPS toestel en een Garmin Connect account waar al je ritten in staan. Als je eenmaal de app gedownload hebt voer je je Garmin account gegevens in en……. De app doet het vanzelf. De eerste keer duurt het wat langer dan  normaal omdat de app al je ritten moet downloaden, maar als het eenmaal klaar is met downloaden heb je de prachtigste overzichten. Klik je op een rit dan krijg je allereerst dit overzicht:

Altifondo

Het laat prachtig alle toppen zien (de paarse en groene bolletjes) en geeft daarnaast ook de beschrijving van de toppen weer. Je ziet hierin dat Stephane een echte fiets en bergen liefhebber is, want van de grote toppen heeft hij een link naar Wikipedia gemaakt en als de top al eens in de Tour de France of Vuelta is gereden, dan wordt dat ook met een klein logootje aangegeven.

Als je nog meer details van je rit wilt, dan kun je in de verder schermen ook je hartslag, snelheid en trapfrequentie laten zien tijdens je rit.

5cfeb12b-a0a9-4f64-a9b2-b2dfa28fc6ad


 

Collen database

In de andere menu opties krijg je nog veel mooiere overzichten. Allereerst kun je alle geregistreerde beklimmingen in de wereld laten zien, klik op een land en dan kun je de collen aanklikken en zien waar ze liggen. Staat een beklimming er niet bij, dan kun je op de site van Altifondo dit aangeven in de app en regelmatig voert Stephane updates uit op de database van de app met jouw ingevoerde gegevens.

Lees ook:  Trainingpeaks review: De ultieme trainingspartner

7117d4cc-e227-49bb-bdfa-cd4a86c8b7a6

 

Klik je dan bijvoorbeeld op Frankrijk, dan krijg je onderstaand  overzicht. En je kunt dan ook nog filteren op bergen met kenmerken als: Gereden in de Tour de France, onderdeel van B.I.G. of hoger dan 2.000 meter.

 

alt
Klik je op zo’n top dan krijg je alle details plus een 3D view te zien met een link naar Wikepedia en als de klim ook nog in B.I.G. is gerigistreerd, krijg je ook meteen het nummer er bij, Zoals hieronder bij de Cime de la Bonette.

unnamed


Je eigen logboek in Altifondo

Naast bovenstaande gegevens kun je ook nog eens alle toppen die je zelf hebt gereden in een overzicht krijgen. Het overzicht geeft je per land aan welke toppen je hebt beklommen, klik je dan daarop, dan krijg je de ritten te zien die je over die top hebt gereden.

  • Mooi overzicht wat je per jaar hebt gereden, afstanden en hoogtemeters
  • Overzicht van al je beklommen toppen, per land
  • En als je BIG challenge actief wilt deelnemen een unieke kans mogelijkheid om mooi overzicht te houden.

Ook voor de iPhone

De iPhone heeft grafisch wat minder mogelijkheden door het kleinere scherm, Maar daar heeft de maker op een goeie manier rekening mee gehouden. Hier een paar screenshots die je in Ipad app ook hebt, maar nu wat compacter zijn:

unnamed (1)096ce5af-9cf3-488b-b111-8ca238c535cd  383e5595-e031-4f55-8a60-c0f7987194ed


Over de maker

Stéphane Lizeray is de maker van deze geweldige app. Stéphane is een software ontwikkelaar van beroep, maar heeft deze app gemaakt omdat hij de mogelijkheden van de iPad/iPhone en zijn grootste hobby: collen beklimmen wilde combineren. Hij rijdt sinds 2011 met zijn GPS waardoor  hij nog meer werd getriggerd door het feit dat er zo weinig grafische apps zijn die mooie overzichten leveren. Hij begon in 2012 aan de eerste versie van Altifondo wat de eerste versie opleverde op 23 maart 2013, deze versie was nog alleen voor de iPad. Nu heeft hij Versie 3 opgeverd die zowel voor iPad als iPhone is bedoeld. Hij heeft daar 11 maanden vrije tijd voor opgeofferd. Maar het resultaat mag er zijn.


Samenvatting

Altifondo is een fatastische app om mooie overzichten van je gereden ritten te maken. Zeker als vaak in de bergen te vinden bent dan is deze app echt wel een verrijking van je iPhone of iPad. En trouwens, als je ook nog eens met het BIG klassement mee doet, dan kun je dit al helemaal niet meer missen. Altifondo kost in de appstore 4,99 wat het best wel tot een dure app maakt. Maar goed, een kleine 5 Euro voor zulke mooie overzichten waarmee je je fietsvrienden ook nog kunt imponeren? Ik heb het er voor over gehad. Ik heb wel duurdere dingen gekocht voor op en rond het fietsen en jij zeker ook. 😉
(93 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.