Alles wat fietsen leuker maakt!
Garmin Edge 1000 GPS

Navigeren met Garmin Edge 1000 is nog nooit zo makkelijk geweest!

 Je Garmin Edge 1000 fiets GPS kan je ultieme fietsvriend zijn. Hier is een handleiding, waar je al zo lang op zat te wachten om probleemloos te kunnen navigeren met Garmin Edge 1000!

Garmin Edge 1000 GPS Net als met de andere Garmin modellen, gaat het er om dat je  de goeie kaarten hebt. Nou dat is makkelijk met de Edge 1000, die zit er al op. De hele kaart van Eurpa is voor-geinstalleerd en als er een update is, kun je die met Garmin Express ‘eenvoudig’ updaten. Ik zeg ‘eenvoudig’ omdat het wel even duurt voordat de kaart er op staat. Laat je PC aanstaan en zorg er voor dat deze niet op powersave gaat in de tussentijd.

De beste manier om een ​​route te creëren heb ik in het verleden al eens uitgelegd. Mijn advies is om het programma Basecamp (Of Mapsource) te gebruiken (Voor Windows en Mac). Het is gratis te gebruiken alleen zul je eerst nog een kaart moeten downloaden als je Mapsource gebruikt. Bij Basecamp gaat het automatisch als je je Garmin Edge 1000 hebt aangesloten. Basecamp kiest dan jou kaart van de je GPS teoestel. Het wordt allemaal wel wat langzamer, maar met voldoende snelheid nog om het makkelijk te gebruiken. Wil je deze software niet op je PC installeren, dan raad ik je Strava, Ride with GPS of GPSies  aan. Volledig internet based. Je hebt geen kaarten nodig en geen lokale software. Je kunt daar je gemaakte route meteen downloaden naar je Garmin.
Als je klaar bent, kun je het bestand in verschillende formaten exporteren. Ik gebruik altijd de optie GPX, maar TCX werkt ook prima. Officieel heet het: Het bestand exporteren als een GPX track of een TCX file!

 

Hoe zet je de GPX / TCX bestand op je Garmin?

Deze  stap is heel eenvoudig – gewoon de Garmin aan de PC koppelen via de USB-kabel, en open file-explorer(Windows) of finder (Mac). Hiermee kun je je Garmin en eventueel je SD kaartje bekijken. Vaak krijg je trouwens een pop-up met een vraag – gewoon kiezen voor “Open de map om bestanden te bekijken” Als je een SD-kaart in je Garmin hebt, moet je twee pop-ups krijgen – een voor het interne geheugen in de Garmin, en één voor de SD-kaart Het is beter om de SD-kaart te gebruiken. Open de map Garmin en daarna de map NewFiles. Kopieer je GPX / TCX bestand in de map /NewFiles. Daarna kun je de Garmin Edge 1000 loskoppelen van de computer. Je Edge 1000 start nu automatisch op en je kunt controleren of je file daadwerkelijk op je Garmin staat.
Het belangrijkste komt nu: Zorg er voor dat je routering-instellingen op de Edge 1000 correct zijn. De Garmin heeft allerlei opties voor dingen als herberekenen van routes als je verkeerd gaat, of om bepaalde soorten wegen te vermijden, en bepaalde opties hoe je je klaart ziet en welke waarschuwingen er gegeven worden. Als deze niet goed zijn ingesteld, zul je problemen hebben met het navigeren met Garmin Edge 1000 .

Lees ook:  Goed voorbereid met je (race) fiets op stap, 4 belangrijke tips

De instelingen…

De volgende instellingen hoeven slechts eenmaal te worden gedaan. Dus set ‘em en vergeten’ em.
Voor toegang tot de instellingen, drukt u op de Menu-‘knop’ en vervolgens:

  1. Druk op het tools icoon onderaan.
  2. Kies Activiteitenprofiel
  3. Kies hier het profiel wat je wilt aanpassen. Note: Je zult de acties voor alle profielen moeten doen.
  4. Kies hier Navigatie
  5. Kies dan respectievelijk Kaart of Routebepaling

Vanaf hier kunnen we de instellingen van de kaart en de routing instellen:

Routering edge 1000

Pas elke instelling aan zoals in bovenstaande afbeeldingen staat. Dit zijn mijn voorkeursinstellingen het kan best zijn dat je zelf iets anders wilt. Enkele opmerkingen:

  • Herberekenen staat uit, want ik wil niet dat bij een kleine afwijking van de route de Garmin zelf een route bedenkt naar het eind doel.
  • Tolwegen staat als niet vermijden. Dat betekent dat veerpontjes wel worden meegenomen in de route

Hier is een andere manier van kijken, je kunt zien hoe de menu’s in elkaar overlopen.

navigatie edge 1000


Instellingen voor uw Edge 1000 (klik om te vergroten)

Laad je route

Nu dat je kaart en routing perfect zijn ingesteld, is er maar één ding te doen.
Laad de lijst met koersen door op koersen te klikken. Klik dan altijd even op de drie balkjes rechtsonder om te checken of de ‘Afslagbegeleiding’ aan staat.

navigatie edge 1000#Je moet deze stap, elke keer dat je een nieuwe koers laadt voor de eerste keer, herhalen, om zeker te zijn of dit allemaal aanstaat voor jouw rit.

Vanuit de lijst met routes/koersen die al in je Garmin staan kun je nu de koers selecteren en als je dan op “Rijden” klikt, begint de berekening automatisch.


Schermafbeelding 2015-07-11 om 16.00.07

Als de berekening klaar is, kun je navigeren met Garmin Edge 1000, zonder enige problemen.
Ik hoop dat ik je hier blij mee heb gemaakt. Want uit ervaring weet ik dat er veel mensen worstelen met de officiële Garmin handleiding. Uiteindelijk moet je deze stappen een aantal keren weer oefenen om het beter onder de knie te krijgen. Veel plezier met navigeren met Garmin Edge 1000.

Meer weten over je Garmin Edge? Kijk eens op het workshop aanbod van Opfietsen. In 1 dag leer je je complete Garmin onder de knie te krijgen, inclusief het maken of downloaden van routes. Meer dan 1000 mensen gingen je al voor en waardeerden de laatste editie van de  workshop met een 8.7.

Bedankt voor het lezen.

Als je tot hier bent gekomen, vond je dit artikel nuttig. Help mij dan ook en deel dit artikel via de sociale kanalen hieronder en like onze Facebook pagina:

 

Meer updates krijgen? Schrijf je in de voor de nieuwsbrief:

(2.157 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

33 gedachten over “Navigeren met Garmin Edge 1000 is nog nooit zo makkelijk geweest!”