Alles wat fietsen leuker maakt!

Uitgelicht: Batterij besparen voor de Garmin Varia Radar

Iedereen die de Garmin Varia Radar gebruikt, is het er over eens, dit is een geweldig product, het verhoogt de veiligheid van jou als fietser op de gedeelde rijbaan enorm, maar de batterij duur is wel wat kort. Nu, daar is wat aan te doen.

 

De Garmin Varia Radar is er sinds 2015, en ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin nog wel wat cynisch was. Hoe zou dit nou kunnen bijdragen aan mijn veiligheid? En hoe goed zou dit apparaat het nou werkelijk doen? Nou, van dat cynisme ben ik van op terug gekomen. Zelfs voor in het peloton ‘ziet’ de Varia Radar het achteropkomend verkeer aankomen en waarschuwt mij met een piepje en veranderend scherm, zodat ik zie ‘waar’ het achterop komend voertuig zich bevindt.  Dat doet hij ook al lang voordat ik de auto of de motor aan hoor komen, zodat ik er al vast rekening mee kan houden. Natuurlijk, het ontslaat mij nog steeds niet van mijn plicht om netjes rechts te blijven, maar het geeft et even wat meer informatie over wat er achter mij gebeurt. Tevens waarschuwt de Varia Radar met een fellere verlichting het achteropkomend verkeer.

 

Beperkte batterijduur

Er is echter één beperking aan de Varia Radar en dat is de batterij duur. Volgens Garmin doet de batterij het op hoog vermogen 5 uur lang, maar de praktijk is wat weerbarstiger. Mijn ervaring is, dat na 3,5 tot 4 uur de batterij leeg is en de radar niet meer werkt. Weg extra veiligheid. Maar daar is nu wat op gevonden. Je kunt tijdens het rijden het licht van je Varia Radar uit doen, de radar functie werkt nog gewoon, maar het licht (wat de meeste energie gebruikt) gaat uit. Als je dan ergens een tijd lang op een fietspad rijdt, zonder ander snelverkeer, kun je dus het licht van je Varia Radar uitzetten, wat enorm veel batterij bespaart. Hoeveel? Dat weet ik helaas nog niet, omdat ik nu niet lang genoeg meer heb kunnen rijden.


2 opties om de batterijduur te verlengen

Er zijn 2 mogelijkheden om het licht tijdens het rijden uit te zetten:

  1. Via het scherm Lichtnetwerk
  2. Met de Connect IQ Radarlight widget

 

Ik ga er in deze instructies vanuit dat je Varia Radar al hebt gekoppeld met je Garmin, zodat de Radar al normaal met je Garmin Edge toestel samenwerkt.


De optie: Lichtnetwerk

Hiervoor moet je in je instellingen bij gegevensschermen, het scherm ‘lichtnetwerk’ aan zetten. Dat doe je als volgt: Je gaat naar instellingen –> Activiteitenprofielen–>Kies het activiteitenprofiel wat je wilt aanpassen–> Gegevensschermen–>en dan kies je helemaal onderaan voor het scherm ‘lichtnetwerk’.

Op het moment dat je gaat fietsen en je Varia Radar hebt gekoppeld en je rit hebt gestart, kun je door je gegevensschermen bladeren, blader je naar links dan kom je direct in het ‘lichtnetwerk’ scherm:

    

Door nu op het knopje ‘UIT’ te klikken, gaat je Varia Radar uit en als je er weer opt drukt, gaat het licht weer aan. De beide screenshots laten zien hoe dat er dan uit ziet. Wat je eigenlijk doet is dat je de standaardfunctie van je Varia Radar ‘overschrijft’ (override) Je kunt daar weer mee stoppen door ‘Cancel override’ te klikken.

Lees ook:  Garmin Rally is de nieuwe powermeter van Garmin

De Optie: Connect IQ widget

Deze optie werkt met de een Connect IQ widget. Hoe je Connect IQ widgets installeert en activeert, heb ik in een artikel eerder dit jaar geschreven. Het gaat hier om een widget, die je kunt bereiken, na installatie, door op je scherm naar beneden te swipen en dan daarna opzij. Afhankelijk van of je Varia Radar nu aan of uit staat, zie je dan onderstaande scherm.

  

Let op, je moet wel eerst je rit gestart hebben, anders doet de widget niets.


Je kunt nu het licht van je Varia Radar aan en uit zetten terwijl je fietst, wat enorm veel batterij kan besparen op de momenten dat je het achterlicht niet echt nodig hebt. Je kunt natuurlijk ook ‘hard’ de Varia Radar uitzetten, maar het probleem is dan vaak dat als je deze weer aanzet, je geen connectie meer hebt met je Garmin.

 

Garmin Varia Radar kopen?

[pto prices=”Garmin Varia Radar”]

(Als je via deze link het product koopt, krijg ik een kleine bonus, zonder dat het jou extra geld kost. Ik kan hierdoor deze website betaalbaar houden)

 

Dit zegt Garmin over de Garmin Varia Radar

Waarschuwt u voor achteropkomende voertuigen

  • `s Werelds eerste radarsysteem voor fietsen dat tot op een afstand van 140 meter waarschuwt voor achteropkomende voertuigen
  • Werkt zelfstandig en kan draadloos worden geïntegreerd met compatibele Edge® fietscomputers¹
  • Edge computer of Varia radardisplay kan meerdere voertuigen detecteren en aangeven met welke snelheid ze naderen en in hoeverre ze een gevaar vormen
  • Achterlicht brandt feller om achteropkomend verkeer te waarschuwen dat ze een fietser naderen

Varia achteruitkijkradar van Garmin draagt bij tot veiligere fietsomstandigheden door fietsers tot op een afstand van 140 meter te waarschuwen voor achteropkomende voertuigen. Het radarachterlicht waarschuwt achteropkomende voertuigen ook dat ze een fietser naderen. Het werkt zelfstandig of is naadloos te integreren met compatibele Edge fietscomputers¹. Een Edge computer of Varia radardisplay kunnen meerdere naderende voertuigen weergeven en aangeven met welke snelheid ze naderen en in hoeverre ze een gevaar vormen.

De meeste fietsongelukken worden veroorzaakt door achteropkomend verkeer

Dit is een reëel gevaar. Daarom is extra beveiliging om u te waarschuwen voor naderend verkeer achter u geen overbodige luxe. U let al goed op en kijkt over uw schouder als u wilt afslaan, maar met een Varia radar kunt u zonder omkijken achter u kijken, zodat u nog veiliger rijdt.

Varia fietsverlichting is slimmer dan de doorsneeverlichting

De Varia productserie voor veilig fietsen omvat ook slimme Varia fietslampen. In combinatie met selecte Edge fietscomputers¹ dragen deze fietslampen bij aan veiligere fietsomstandigheden door de lichtbundel van de lamp aan te passen aan de snelheid van de fiets en veranderend omgevingslicht. Naarmate de snelheid toeneemt, schijnt de koplamp verder op de weg om u beter zicht te bieden en weer dichterbij als u langzamer fietst. In combinatie met een Edge 1000 fietscomputer met lichtsensor worden koplamp en achterlicht automatisch aangepast aan veranderend omgevingslicht.

¹Compatibel met Edge 1030, 1000, 820 en 520

 

(626 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.