Heb jij dat ook? De handleiding van je fiets GPS vertelt je alles, maar eigenlijk ook weer niets. Je moet het uiteindelijk leren door te doen, maar dat duurt eigenlijk wel heel erg lang en inmiddels ben je al van plan om je fiets GPS-toestel uit het raam te gooien. Regelmatig zal ik wat tips geven in deze blog hoe je het meeste uit je fiets GPS kunt halen en hoe je voorkomt dat je GPS uiteindelijk in de kast blijft liggen. (Serieus verder gaan om je Garmin te begrijpen? op zaterdag 23 mei 2015 geeft Opfietsen een GPS workshop om je GPS echt je fietsmaatje te laten worden)
Je zult zelf ongetwijfeld ook nog dingen zijn tegengekomen waar andere lezers van deze blog wat aan kunnen hebben. Deel ze dan in de reacties, onderaan.
- Zet automatisch her-routeren uit! Dit is de allerbelangrijkste, anders dan met je auto, wil je juist met de fiets op de geplande route blijven. Als je maar iets zou afwijken van de route, gaat je GPS de route herberekenen en ga je een volledig andere route fietsen wat je vanzelfsprekend niet wilt.
- Gebruik open source kaarten. (www.openfietskaart.nl) die gemaakt zijn om fietsroutes mee te plannen. De meeste commerciรซle kaarten zijn gericht op autoroutes en daar heb je altijd problemen met de routeringen.
- Plan je routes zorgvuldig met bijvoorbeeld mapsource (garmin). Loop je route altijd nog even in kleiner detail na, of er geen gekke dingen inzitten. De routing’regels’ van de kaart of je GPS zijn soms ondoorgrondelijk, wat betekent dat een kleiner straatje, misschien onverhard oid, de voorkeur heeft van je GPS, wat je in de problemen kan brengen.
- Zorg ervoor dat je dezelfde kaart gebruikt in je GPS als waar je je route op hebt gepland. Dat ene weggetje of die brug die belangrijk is in de route kan misschien niet op je GPS kaart staan, waardoor je een volledige andere route moet rijden
- Koop de goeie kaart voor in je GPS. Als je toch een commerciele kaart wilt kopen, let er dan op dat de kaart zogenaamd routeerbaar is. Er zijn nog steeds topografische kaarten die geen route informatie hebben, daar kun je geen automatische routes mee uitvoeren.
- Oefen een aantal keren met kleine routes. Begin het klein, maak kleine routes, zet ze in je GPS en rijd ze. Check dan ook na de tijd wat er eventueel mis ging met het plannen of in het rijden van de route. Je GPS heeft zo zijn eigen kuren, misschien heb je al eens verschillende merken GPS gehad in je auto, daar zitten ook altijd verschillen in. Dat is op de fiets zeker het geval. Geen GPS is hetzelfde.
- Zet route aanwijzing alarm aan. Zorg er voor dat je GPS je waarschuwt door een piepje of iets anders zodat als je bij een kruispunt bent ook daadwerkelijk weet dat je rechts/links oid moet. Anders dan in de auto, let je op de fiets veel minder vaak op je GPS.
- Gebruik een GPS toestel als je langere routes wilt doen. Veel telefoons hebben allerlei apps om ook mee te navigeren, dat lijkt een mooie oplossing om geen GPS te hoeven kopen. Echter is het grote probleem dat de batterij gewoon heel erg snel leeg loopt en je langere routes dus niet kunt doen.
- Kies een geschikt systeem om je gereden ritten op te slaan. Er zijn inmiddels veel (web) applicaties op de markt om je gereden ritten in op te slaan. Niet elk systeem is even makkelijk of voldoet aan je wensen. Probeer ze dus eerst even uit voordat je aan een abonnement vast zit van een jaar. ย Dit zijn de meest gebruikte: Strava.com, connect.garmin.com; trainingpeaks.com; sporttracks.mobi
- Zet je GPS ook aan als je gaat fietsen. Natuurlijk zet je de GPS aan als je een route wilt gaan fietsen, maar wat ik hier bedoel, zet hem ook aan om je route op te slaan. Zo kun je na de tijd ook je gegevens kunt bekijken, waar je hebt gefietst, hoe hard misschien en waar je misschien verkeerd bent gefietst…Niet elke GPS waarschuwt je om op start te drukken, dus…
Heb je zelf ook nog meer tips voor het gebruik van je fiets GPS? Voeg ze dan in de commentaren toe hier onder? Zo kunnen we alle goede ideeรซn met elkaar delen en wordt het leven met je fiets GPS weer iets leuker.
Nuttig? Laat het me weten, dan ga ik meer tips delen.
3 gedachten over “10 tips voor je GPS op de fiets”
Mooie tips klaas
Veel probleem stukken kan je voor de zekerheid vooraf even checken met Google Street view
Klaas, goede tips. De kaarten van openfietsmap zijn echt top (http://www.openfietsmap.nl/downloads/europe). En tip 8 heb ik helaas zelf ook ondervonden.
Geweldige tips Klaas. Ondanks dat ik al jaren met een GPS fiets toch wat dingen geleerd. Zo wist ik bv niet dat je het automatisch her-routeren uit kan zetten, dat ga ik gelijk doen!