Klim voordeel met Garmin GPS 11 Reacties


Klim voordeel
Bergen beklimmen is toch wel het meest utlieme van het wielrennen. Tenminste, sommigen van ons willen niets liever, andere verafschuwen en willen het het liefst ontwijken. Voor diegen die bergen gaan beklimmen per fiets, geef ik je hier een mogelijkheidheid aan om in ieder geval een mentaal voordeel te krijgen, klim voordeel met Garmin Edge GPS.

 


Ik ken er genoeg, die bergop rijden haten. Het belangrijkste wat ze gemeen hebben is het gevoel van frustratie hoe de beklimming zo goed mogelijk ingedeeld te rijden. De meesten beginnen veel te hard en zijn halverwege al helemaal uitgeput, maar een ander deel is vaak veel te voorzichtig en bewaart alles voor ,…. de laatste 100 meter.

Het balangrijkste is uiteraard om je beste duurtempo te vinden om een berg op te rijden, maar om ook nog een mentale ondersteuning te krijgen, is het in ieder geval erg handig om te weten wat er nog staat te geburen qua hoogtemeters. Is het immers niet zo dat je op de voor jou bekende bergen precies weet hoe je je rit moet indelen? Maar de voor jou onbekende beklimming is dat niet zo, het zit continue in je hoofd, hoe lang is de beklimming nog? Hoe hard kan ik nu gaan om voldoende over te hebben? Of voor een langere rit, hoeveel beklimmingen komen er nog?

Voordeel met de hoogte informatie met je Garmin

Je Garmin met je geplande rit actief, kan je hiermee helpen. Je hebt 2 dingen nodig: Een Garmin Edge toestel en een route met hoogte-informatie. Tevens moet je het scherm met daarin de hoogte aangegeven actief hebben in je beschikbare schermen. Dat doe je als volgt (voor de Edge1000 (maar ook de 810 en 520): Hoofdscherm–>Instellingen–>Activiteitenprofiel–>Kies je profiel–>Gegevensschermen–>Hoogte–>AAN.

Als je de route laadt, kun je nog even laten aangeven wat het hoogte-profiel van de route is. Dit is bijvoorbeeld van de route van bikegear.cc The Ride van Prato, onderaan de Stelvio naar Silvanplana in Zwitserland

Lees ook:  Introductie Fiets Dynamics voor Garmin Vector power meter

stelvio0

Zo ziet de hele route er uit en als aaan de rit begint kun je op je hoogte schermpje van je rit het volgende zien.

klim voordeel met Garmin

Het stipje links is jouw positie. Zo zien dus jouw eerste 24 kilometer er uit. Het tweede, grijze stipje is je virtueel partner, die in deze situatie al klaar is met de afdaling en in Bormio is.

Als je dan eenmaal begint te rijden, verplaatst je stipje zich over de hoogtelijnen van je hoogteoverzicht en zul je het volgende plaatje te zien krijgen:

4 beklimmingen

Hier zie je dat je nog 4 beklimmingen moet doen, zo heb je echt veel overzicht van je route en hoe je staat met je klimmen.

Het stipje hier is je positie in de rit. Je weet nu dat je nu nog 4 klimmen ongeveer 65 kilometer te rijden is en dat het laatste stuk, na lang afdalen, slechts licht omhoog loopt. Dat geeft een enorm groot mentaal voordeel, dus klim voordeel met Garmin. Die hebben jouw trainingsmaatjes nog niet……

Nuttige informatie? Doe je voordeel er mee. Meer informatie ontvangen? Klik op de button hier onder en schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief:

 

Meld aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang meer tips en trucs in je mailbox!!


Geef een reactie

11 gedachten over “Klim voordeel met Garmin GPS

 • koen

  Zeer interessant: ik heb dit eens uitgeprobeerd met mijn Edge 1000. Ik merk echter dat, eens de rit begonnen is, ik maar een beperkt deel van de rit te zien krijg (ongeveer 500 meter) in het hoogteprofiel. Hoe krijg ik heel de rit te zien ? Is de zichtbare afstand eventueel aanpasbaar ?

  dank voor uw reactie

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   In het hoogteprofiel scherm kun je de schalen aanpassen. Dat kan op beide schalen, dus de hoogte en de afstand. Door op de schaal eenheid te ‘klikken’ (rechtsonder voor afstand, linksboven voor hoogte) verschijnt er een ‘+’ en ‘-‘ in het scherm. Door die te gebruiken kun je de schalen aanpassen op jouw behoefte. Is dit het antwoord op je vraag?
   Mocht je meer vragen hebben, dan is dit de beste manier om de vraag te stellen. Er zullen vast meer mensen zijn met dit soort vragen en die krijgen dan ook meteen het antwoord.

   • Koen

    Hoi Klaas. Vandaag nog eens op pad met het hoogteprofiel in de Sean Kelly classic. Ging goed tot op 50 km van het einde: plots verdwijnt het rode stipje (mijn positie) op het profiel. Het profiel verschuift nog wel i.f.v. Het voortschrijden van de rit maar omdat het stipje weg is, kan ik mijn positie niet meer juist bepalen. .Enig idee wat er misloopt en vooral… Hoe krijg ik het stipje terug ?

    • Klaas Veenbaas Bericht auteur

     Hi Koen, ik heb geen idee wat er gebeurt is. Het enige waar ik even aan dacht was dat je, afhankelijk of je ook een snelheid in je route file had, je misschien 2 stipjes had, de ene jezelf real live en de andere van de snelheid in je route. Toen die finishte, is ook je andere stipje verdwenen. Slaat misschien nergens op, maar dat is het enige wat even in mij opkwam.
     Hoe heb je de SKC verder gereden?

     • koen

      Ik heb slechts 1 stipje gezien (het rode). Ik keek nog eens na: in de route die ik downloadde, is wel een snelheid ingegeven maar die lag lager dan diegene die ik reed. Dat zou willen zeggen dat de virtual partner eigenlijk na mij is gefinished. Ik ben wel een aantal keer gestopt (bevoorrading). Ik herinner het mij niet meer precies maar ik denk dat het na de laatste bevoorrading was dat het stipje verdwenen is. Bij een bevoorradiing stop ik steeds even de koers en zet ik mijn garmin even in slaapstand. Zou dat er iets mee te maken kunnen hebben ?

     • koen

      Ik heb het gisteren nog eens uitgetest: ik merk dat het probleem samenhangt met de afslagbegeleiding die plots stopt. Ik rijd een koers met afslagbegeleiding, wijk af en toe even af van de koers en plots stopt de afslagbegeleidiing. Op dat moment ben ik ook mijn rode stipje kwijt in het hoogteprofiel (wat mss logisch is). De koers is nog wel zichtbaar op mijn kaart zodat ik de route nog wel kan volgen maar ik krijg dan geen afslagmeldingen meer. Weet je hoe ik, in zo’n geval de afslagbegeleiding terug actief krijg (want ik vermoed dat dan het stipje ook terug ok is) ?

     • Klaas Veenbaas Bericht auteur

      Ik ken dit probleem en het is inderdaad gerelateerd denk ik. De enige manier om de afslagbegeleiding weer te activeren is om de huidige route te stoppen en dezelfde route weer te starten. Qua opname blijft het gewoon doorlopen en de routering wordt dan weer opnieuw opgestart.