Alles wat fietsen leuker maakt!

Garmin Edge 1000 kaartupdate: Opgelost

Sinds de lancering van de Edge 1000, levert Garmin voor de nieuwste Edge modellen de navigatietoestellen uit met een standaard Open Source Map (OSM). Deze heeft twee keer per een kaartupdate, zodat jij als bezitter van de Edge 1000 redelijke actuele kaarten op je navigatietoestel hebt. Dit proces gaat goed, maar heeft wat kleine problemen de laatste tijd, omdat de kaarten te groot worden en je een SD kaartje nodig hebt. Dat leidt bij sommigen tot problemen, ik heb hier een aantal oplossingen voor je Garmin Edge 1000 kaartupdate.


Wat moet je doen?

kaartupdate

Om de kaartupdate van 2018.10 goe dte kunnen uitvoeren moet je de volgende zaken doen, die ik verderop uitgebreider uitleg:

  • SD kaartje kopen en in je Garmin Edge toestel stoppen. Vaak hebben mensen al een SD kaartje.
  • Laatste versie van Garmin Express gebruiken op de PC
  • Kaartupdate uitvoeren

SD kaart

In je Garmin Edge 1000 zit een klein geheugen schijfje van  8GB. Daar staan alle gegevens op die je nodig hebt, en zelf produceert als je een rit rijdt. Dit was tot begin van dit jaar voldoende. Overigens kreeg ik nog wel eens vragen van mensen daar over, omdat je PC vaak aangaf dat je meer dan 90% vol was. Maar aangezien route files en gerden ritten files maar enkele 100kB’s groot zijn, was er in de praktijk meer dan voldoene ruimte. De laatste kaartupdate 2018.10 heeft zoveel meer informatie op de kaarten dat het nodig is om een SD kaartje aan te schaffen. Een SD kaartje van GB doet al het werk, maar beter is er één van 8GB of 16GB te gebruiken. Meer heeft echt geen zin, waarbij de 16GB het handigste is, mochten de kaarten van Europa in de toekomst nog weer groter worden. Let wel op, als je het schijfje ergens anders koopt, het mag geen SHXC kaart zijn. Als je nog wordt gevraagd om het kaartje te formatteren (ik geloof dat dit bij een Mac moet gebeuren) Formatteer dan als FAT32 formaat.

Kaartupdate 2018-10

De Kaartupdate 2018-10 heeft de kaart van Europa nu opgesplits in twee delen: Europa Noord-Oost en Zuid-West. Eén file zou te groot worden voor het filesysteem. Normaal zie je niets van die kaarten, maar als het misschien om een stukje probleem oplossen gaat, dan is het handig om wat meer kennis te hebben. Allereerst, waar staan de kaarten? De kaarten die Garmin standaard op je Garmin Edge 1000 heeft staan, staand in de directory /Garmin

OSM kaart

De files in het blauw laten de kaarten zien die door Garmin worden geleverd in de versie Europa 2018-10, waarbij nu de kaart van Europa in twee delen is geknipt.

gmapbmap.img         Basiskaart
gmaptz.img              Tijdzone kaart
gmapprom.img         Europa Noord-Oost 2018.10
D4713060C.img        DEM Map EU 2017.20 (alle hoogte informatie)
D4728090A.img        Geocode Map EU 2018.10 (alle POI plaatsen, adressen etc.)
D6017000A.img        Europa Zuid-West 2018.10 (staat hier al op de SD kaart)

Lees ook:  Garmin LiveTrack, zo werkt het

Laatste versie van Garmin Express gebruiken is essentieel

Een update voer je uit door je Garmin met de USB kabel aan de PC te koppelen en met Garmin Express de update uit te voeren. Hierbij is het essentieel dat je de laatste versie hebt geïnstalleerd. Dat kun je controleren door in Garmin Express op het radartje te klikken:

garmin express

Heb je nog helemaal geen Garmin Express op je PC staan, dan kun je de laatste versie downloaden via: https://www.garmin.com/nl-NL/software/express Na installatie moet je je Garmin toevoegen aan de collectie apparaten, dat wijst zich redelijk vanzelf.

Kaartupdate

Je kunt nu aan de slag om de update uit te voeren. Garmin Express zal je allemaal informatie geven over dat de de nieuwe files te groot zijn en zeggen dat je een SD kaart moet installeren, en zal deze ook gana herkennen dat deze aanwezig is. Je kunt dan het update process starten. Let wel: Dit kan enkele uren duren. Niet omdat je internet zo langzaam is, maar omdat de update servers van Garmin niet zo super snel de data geven. Is niet erg, je kunt het beste deze update ’s avonds/’s nachts even doen. Let dan wel op dat je de automatische powersave van je PC uit hebet staan, anders gaat je PC na een tijdje uit, zonder de update gedaan te hebben.

Heb je deze al eens eerder gedaan en staan je kaarten er niet goed op? Dat zie je vaak als d=je de kaart op je Garmin selecteert bij het fietsen dat alleen de hoofdwegen er op staan. Dan moet je in Garmin Express de Map optie gebruiken en dan “reinstall map” gebruiken.

Opgelost

Als je dan deze kaartupdate gedaan hebt, met alle stappen die ik hierboven heb beschreven, is je update uitegevoerd en je probleem opgelost. Heb je nog problemen met de update? Stel de vraag in de commentaren hieronder, zodat ook andere lezers wat aan de antwoorden heeft. Plaats je voor de eerste keer een opmerking, dan is je vraag niet direct zichtbaar omdat ik die eerst “moet” goedkeuren, vanwege spam-bescherming.

Blij met deze uitleg? Meer informatie ontvangen over het gebruik van je navigatie toestel? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief:

(2.850 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

23 gedachten over “Garmin Edge 1000 kaartupdate: Opgelost”