Alles wat fietsen leuker maakt!
Garmin livetrack

Garmin LiveTrack, zo werkt het

Garmin LiveTrackSinds de zomer van 2015 heeft Garmin een geweldige nieuwe functie toegevoegd aan haar Garmin Edge apparaten: Garmin LiveTrack. Dat betekent dat je, van wie jij het wilt, te volgen bent waar je fietst. Het is een extra stukje veiligheid, maar kan je ook helpen om te zien hoe laat je ergens waarschijnlijk bent. Het allerbeste nieuws is, Garmin LiveTrack  is gratis, alleen je moet er eerst wel even wat voor doen.


Belangrijk is, je hebt de volgende zaken nodig: Een compatible Garmin Edge model (Alle modellen die Bluetooth hebben, waaronder, de Edge 25, 520, 810, 820, 1000, Garmin Edge 1030, 1000 Explorer, Explorer, Touring), een Garmin Connect account en een smartphone met Garmin Connect Mobile geïnstalleerd en verbonden met je Garmin Edge toestel.  De Garmin Connect Mobile app heeft nog meer nuttige toepassingen, dus is het sowieso handig om deze geïnstalleerd te hebben.

Als je de Connect Mobile-app (iPhone, Android, Windows) hebt geïnstalleerd, dan kun je met het zelfde account inloggen waarmee je bij Garmin Connect (https://connect.garmin.com) inlogt Je hoeft verder niets meer te doen, vanaf nu worden je gegevens van je Garmin Connect account ook direct met je telefoon gesynchroniseert. Om volledig gebruik te maken van de Garmin Connect Mobile app, moet je nog een bluetooth connectie maken tussen beide apparaten. Overigens is het wel goed te beseffen dat wanneer je in de toekomst Garmin LiveTrack gebruikt, je telefoon wel data zal verbruiken. Het is niet zoveel, omdat het steeds maar om kleine stukjes informatie gaat, maar lanagere ritten, meerdere dagen achter elkaar kan wel oplopen natuurlijk. Houdt dit wel voor jezelf in de gaten, zeker als je gebruik zou maken van dataroaming.

    

Daarvoor zorg je dat op beide apparaten de Blutooth aanstaat. Je start de koppeling door op je Garmin naar de instellingen te gaan en Bluetooth te selecteren en het connectie proces te volgenn. Dit is voor de verschillende smartphone verschillend, maar je Garmin leidt je precies door het proces heen. Uiteindelijk bereik je de tweede screenshot.

Op dit moment ben je bijna klaar om de live-tracking-sessie te starten.

Klaar om van start te gaan

Je hebt je wielerkleding aan, de bdions staan in de houders, je start je Garmin op en je Garmin Edge verbindt zich voortaan (na enige tijd) automatisch met je smartphone. Ga naar het menu van je Garmin Connect app en selecteer “LiveTrack”. Dat is bij de verschillende smartphone merken anders, bij de iPhone klik je op de drie puntjes rechtsonderin en bij de Android klik je op de drie streepjes linksboven (ik heb het niet verzonnen).

    Garmin LiveTrack    

Je kunt nu allemaal verschillende gegevens invullen, Om te beginnen, de sessienaam, hier bijvoorbeeld “trainingsrondje”, maar dit kun je vanzelfsprekend aanpsasen. Ik vergeet het nog wel eens, en dan krijg je vanzelfsprekend opmerkingen van diegene die jou kan volgen. Automatisch starten is een optie je aan kunt zetten, als je wilt dat je van alle ritte te volgen moet zijn. Dan hoef je verder niets meer te doen, elke keer als je op start drukt op je Garmin start de Livetrack automatisch.

Lees ook:  Uitgelicht: Batterij besparen voor de Garmin Varia Radar

Dan komen de opties met wie je kunt delen. Allereerst E-mail. Je wordt bij het selecteren nog gevraagd om Garmin Connect toegang tot je adressenboek te geven, en je kunt daarna sleecteren diegen die jou mzou moeten kunen volgen. Ik vul heir ook mijn eigen mailadres in, zodat ik zelf ook weet of het bericht is verzonden. Daarnaast kun je nog gebruik maken van de social media, zoals Facebook en twitter. Let wel even op waar je dan op start/stop drukt, want iedereen kan danders zien waar je woont en kan ook op andere momenten dan dat jij thuis bent even onderzoek doen bij thuis…

De Strava Beacon optie is nog een andere optie om mensen op de hoogte te houden. Het vergt sowieso een Strava account en verdere instellingen. Het enige verschil is dat Strava een SMS naar je contactpersoon stuurt in plaats van een mail, maar de ontvanger gaat op een vergelijkbare manier naar je route kijken. De attentie waarde van een SMS is hoger, dus je kunt daar ook voor kiezen.(Strava premium is hier voor noodzakelijk)

Als je nu op de “Start LiveTrack” knop drukt, start de LiveTrack en op deze screenshot laat hij ook nog zien dat ik ook een Strava Beacon heb verzonden (naar mezelf)

Go

Vanaf dit moment ben je “live” te volgen. Ik zet express live tussen aanhalingstekens, want het is alrijd semi-live. Je locatie wordt eens in de aantal seconden verstuurd en het kaartjhe waarop je te zien bent, wordt ook om de zoveel seconden ververst, dan kan dus wel eens iets verschillen, maar meer dan enkele honderden meters zeker niet. De ontvanger van je bericht, kan dus nu vanaf moment 0, jouw positie en bijbehorend egegevns zien, zoals in het eerste plaatje te zien is, het tweede plaatje laat je ergens verderop zien en uiteindelijk als de rit klaar is, ziet de ontvanger het laatste plaatje.

      

Garmin LiveTrack is voor mij een extra veiligheid voor de momenten dat ik alleen op de fiets ben, zodat het thuisfront ziet waar ik ben, mocht het qua tijd ’te lang’ gaan duren, of voor wie op mij zit te wachten, als ik ergens naar toe fiets. Zeker ook leuk als je een langere rit maakt en tussendoor nog met wat mensen kunt communiceren, zoals ik laatst kon doen, tijdens mijn rit van Zeeland naar Friesland.

Garmin LiveTrack is niet iets om altijd te moeten gebruiken, maar het is een interessante aanvulling op de hudige sport technologie en een leuke manier om je vienden en fAmilie deelgenoot te kunnen maken van je fietsinspanningen. En je weet nu, hoe je het moet gebruiken.

Meer van deze waardevolle informatie lezen? Meld je aan je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief:

(9.146 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 gedachten over “Garmin LiveTrack, zo werkt het”