Alles wat fietsen leuker maakt!

15 coole opties die je niet wist je Garmin Edge allemaal kon

Je Garmin Edge kan meer dan jij denkt

Als je dit artikel leest dan ben je waarschijnlijk al een trotse bezitter van een Garmin Edge GPS toestel, of je staat op het punt er 1 te kopen. Maar weet je wel, waar deze Garmin Edge allemaal toe in staat is? Ja, je snelheid, hartslag, afstand en dat soort dingen en een route laten zien..En ja, ze kunnen je ook allemaal de route laten zien en je afgelegde route weergeven.Maar er zijn veel andere dingen die deze kleine apparaatjes op je stuur kunnen doen, maar van de meeste weet je het bestaan niet eens …

1. Zet elke rit om in een race

Schakel Strava Live-segmenten in op je Garmin, en je zult nooit meer een saaie rit rijden. Je kunt gewoon lekker irustig in het zonnetje rijden tot je Garmin een pieptoon laat horen en begint af te tellen als je een Strava segment nadert.

Met dat in aantocht, is het niet makkelijk meer om gewoon in het zadel te blijven zitten, vooral als je bij het naderen van het segment op goeie snelheid bent en je dus een mooie voorsprong krijgt in het begin. Op  het scherm fiets je tegen je eigen persoonlijk record, de KOM, of de snelste van je vrienden op dat segment.

Compatibele modellen: 520 , 810, 820 , 1000 , 1030


2. Klim slimmer dan je maatjes

Als je bezig bent met een beklimming is het altijd de vraag, hoe ver is het nog naar de top. Kan ik nu al het maximale geven, of moet ik nog reserve houden voor een paar kilimoters omde top te halen. Vroeger deden we dit op basis van de hoogtemeter en dachten we te weten hoeveel hoogtemeters nog te gaan waren. Echter, als het weer omsloeg, zat je fietscomputer er nog wel eens behoorlijk naast. Met de Garmin Edge ben je in staat om de route die je gaat rijden in je toestel te zetten en kun je op het hoogte-schermpje precies zien waar je inmiddels rijdt op de berg. Is het tijd om gas te geven? Lees dit artikel over slimmer klimmen om de details te ontdekken

Compatibele modellen: 25. 510, 520, 800, 810, 820, 1000, 1030


3. Ook ogen in je achterhoofd

Zeker als je op dezelfde weg fietst als het andere autoverkeer en als je dan ook nog eens tegenwind hebt, hoor je achterop komende auto’s niet aankomen. Echter als je de Garmin Varia Achteruitkijkspiegel gebruikt dan heb je daar geen last van. Met een ingebouwde radar ziet deze ‘spiegel’autoverkeer wat je van achter nadert aankomen, ook als je in een groep fietst. Het waarschuwt je dan op je Garmin Edge toestel en laat zien hoever het voertuig nog verwijderd is door middel van kleine bolletjes op je scherm.  Tevens gaat het achterlicht feller branden zodat het autoverkeer ook jou beter en sneller opmerkt.

Compatibele modellen: 25. 510, 520, 800, 810, 820, 1000, 1030


4. Weet in welke versnelling je rijdt?

Te lui om naar benden te kijken om te zien in welke versnelling je rijdt? Of gewoon gemak, dat is het vaak. Als je Di2 op je fiets hebt gemonteerd, kun je met een kleine uitbreiding met de D-fly draadloze zender connectie maken tussen je Garmin Edge en je Di2 schakelsysteem.

Je Garmin laat nu precies zien op welk tandwiel je geschakeld bent. Nadeel…. Je hebt geen illusie meer dat je tandwielen overhebt tijdens een zware klim!

Compatibele modellen: 510, 520, 810,1000 , 1030


 5. Je eigen Functional Treshold Power (FTP) bepalen

Garmin Edge 1000

Met de nieuwste functies van je Garmin kun je een volledige FTP test doen. Wat vroeger slechts bij een een fittest in een sportmedisch centrum kon, kan nu heel simpel met je Garmin Edge en een compatible vermogensmeter. De training bestaat uit een 35 minuten warming-up, gevolgd door een maximale inspanning van 20 minuten.

Aan het eind van de test, zal je Garmin in staat zijn om je te vertellen wat je FTP is, die je vervolgens weer kunt gebruiken als basis voor andere intensieve trainingen.

Compatibele modellen: 520, 820, 1000, 1030


6. Je toeschouwers zitten thuis met Garmin Livetrack

Wat is er nu leuker dan je iegen supporters te hebben, die je rit van minuut tot minuut kunnen volgen? Dat kan met je Garmin Edge toestel in cominatie met je smartphone. Het heet Garmin Livetrack en is al een tijdje beschikbaar, maar veelal nog onbekend, omdat Garmin het heel erg goed heeft verstopt in haar Garmin connect app.

Ga in je Garmin connect pp op je smartphone naar de optie “meer” en selecteer livetrack. Je kunt zelfs verschillende opties kiezen. Je gebruikt de optie e-mail om je route te delen met je familie, om te informeren waar je bent, of je deelt je locatie live op Facebook of twitter om de hele wereled mee te laten genieten.

Compatibele modellen: 520, 810, 820, 1000, 1030


7. Sneller met de voetjes omhoog

Herstel plannen

Je wordt niet fitter door te trainen, maar juist door tijdig te rusten en de super-compensatie zijn werk te laten doen. Bij het trainen worden je spiervezels afgebroken, tijdens de supercompensatie periode na de training herbouwt je lichaaam dit en bouwt het iets beter op dan dat het was. De tijd dat je lichaam daar over doet, verschilt per persoon per inspanning. Je Garmin helpt je daar bij om dit te meten.

Dit is de reden waarom het herstel de sleutel tot goede prestaties is, en aan het eind van de training, zal je Garmin Recovery Advisor vertellen hoe lang je moet wachten voordat je de volgende training kunt doen.

Compatibele modellen: 520, 820, 1000, 1030


8. Je Garmin vertelt hoeveel bier je kunt drinken

Voeding is één van de belangrijkste zaken voor een wielrenner. Je Garmin geeft aaan hoeveel calorien je hebt gebruikt tijdens je rit. Je kunt het zelfs als dataveld gebruiken in je gegevensschermen. SInds de start van Garmin Connect IQ, is het iik mogelijk voor developers om deze datavelden te gebruiken voor allerlei applicaties.

Lees ook:  Hoe route op MIO zetten

De “Beers (& Others)” app kan gedownload worden via de Garmin Connect IQ app store, en zo op je Garmin gezet worden. Misschien nog een extra motivatie om nog een extra rondje te doen voor een biertje 😉

Compatibele modellen: 520, 820, 1000, Explore 1000, 1030


9. Nooit meer nat regenen

Garmin Edge

Alhoewel het jou natuurlijk niets uitmaakt of het wel of niet regent, is misschien toch de wetenschap hoe het weer er de komende uren uit gaat zien, wel erg handig. Je garmin geconnect met je een smartphne levert je het actuele weerbericht met een vooruitzicht voor de komende uren. Waait het buitje wel weer over? Of wordt het toch heel veel slechter. Je kunt nu je route er op aan passen.

Compatibele modellen: 510, 520, 810, 820, 1000, 1030


10. Blijf op de hoogte

Eén van de plezierigste zaken van fietsen is dat je even ontsnapt bent aan alledaagse zaken. Eeven niets aan je hoofd en lekker trappen en alleen nog maar het geluid van de wind en je hartslag horen. Maar… voor diegene die zich toch snel alleen voelen en tocvh contact willen houden met hun omgeving is SMart notification een belangrijk onderdeel van je Garmin.

Als je de Garmin Edge hebt geconnect met je smartphone, kun je op je Garmin zien of je een SMS hebt binnegekregen of dat je een telefoontje hebt gemist, zonder dat je je telefoon op een onhandige manier uit je shirt moet halen.

Compatibele modellen: 520, 1000, 1030


11. Laat een route creëren

Het wordt langzamerhand wel een beetje saai om altijd maar via de vaste wegen en paden te gaan. Waarom niet je Garmin Edge de route laten bepalen. Het enige wat je hoeft te doen is om de aftsnad aan geven en je Garmin Edge geeft drie opties van routes om uit te kiezen.

In veel gevallen werkt dit fantastisch, echter…. in stedelijke gebieden zijn er vaak echt wel mooiere wegen om langs te fietsen.

Compatibele modellen: 820, 1000, 1030


12. Ontwar jezelf

Altijd maar snoertjes mee om je fietscomputer aan te sluiten en te synchronsieren? Niet bij de Garmin Edge modellen. De meeste toestellen tegenwoordig kun je door middel van te synchronseren met je smartphone je gegevns zo op het internet neerzetten in je favoriete trainingslog. En zelfs voor sommige modellen gaat het zelfs al via de wifi. Geen draden meeer. Nu nog wel wachten totdat je Garmin Edge ook draadloos kan opladen.

Compatible modellen: 25, 510, 520, 810, 1000, Explore 1000, 1030


13. Zet de wijzers op je stuur: Retro+

Het is misschien niet zo retro als je zou willen, maar waarschijnlijk de coolste dingen die ik tot nu toe op de Garmin Connect IQ app store heb. Het is de “My Edge app”, die het scherm van uw Garmin verandert in een snelheidsmeter. Niet alleen zie je je snelheid, maar er zijn gekleurde stippen langs de rand van de wijzer om je gemiddelde snelheid en de maximale snelheid te laten zien, terwijl de andere velden op het scherm dingen zoals vermogen, hartslag, afstand, etc. kan laten zien.

Compatible modellen: 520, 820, 1000, 1030


14. Weet waar je vrienden rijden, met Garmin group tracking

Garmin Group track

Met Garmin grouptracking heeft Garmin de nieuwste mogelijkheden van je Garmin Edge in combinatie met je smartphone aangeboden. Als je samen vetrekt voor de beklimming van je mytische berg, dan zal het zelden voorkomen dat iedereen tegelijkertijd boven komt.

Met Garmin Grouptrack kun je nu zien waar je fietsmaatjes zich bevinden tijdens de klim. Nooit meer zoeken, nooit meer wachten op je fietsvriend die later bleek  voor je gefetst te hebben. Al je vrienden zijn te vinden direct op je schermpje met de kaart. Elk bolletje stelt een fietstende vriend voor. En als hij is afgestapt dan laat de kaart het zien door een driehoekje.

Compatibele modellen: 820, 1000, 1030


15. Een valpartij blijft niet ongemerkt

Niemand houdt van de gedachte van te crashen tijdens een rit, maar als je dan toch een echte valpartij hebt met slechte afloop, kan het wel erg handig zijn dat je Garmin Edge een noodsignaal stuurt naar je contact, om te laten weten dat je een valpartij hebt gehad en waar de locatie is van de valpartij.

Dit wordt geactiveerd door middel van een plotselinge beweging van de Garmin, wat betekent dat het ook zou kunnen dat je je Garmin hebt laten op de stamtafel van je favoriete koffie stop….. Maar gelukkig heb je een optie om het sturen van het alarm bericht uit te stellen, zodat je partner niet in paniek in de auto zal springen om er uiteindelijk achte rte komen dat je lekker aan de appeltaart met koffie zit…..

Compatibele modellen: 820, 1030

Lezer specifieke inhoud

De inhoud van dit artikel is niet gesponsord. Het is mijn liefde voor onderwerpen die deze site mogelijk maakt, wat betekent dat het allemaal inhoud is specifiek voor jou als lezer. Ik zou het enorm op prijs stellen als je een kleine bijdrage achterlaat, in de vorm van een ‘koffie’ als je de inhoud van dit artikel waardeert. Klik op “By me a Coffee” om een klein bedrag te doneren. Of als je een artikel koopt bij één van de aangesloten webshops, doe het dan door via deze pagina van aangesloten webshops te gaan.

(34.795 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

70 gedachten over “15 coole opties die je niet wist je Garmin Edge allemaal kon”