Strava segmenten op Garmin, zo werkt het 16 Reacties


Mooie functie: Strava segmenten op Garmin Edge

Sommige mensen hadden een work-around bedacht om de Strava segmenten op je Garmin te laten zien, maar Garmin en Strava hebben de handen ineen geslagen en kun je de Strava segmenten op Garmin Edge toestellen gebruiken. Dus meteen weten hoe je rijdt ten opzichte van de King Of the Mountain (KOM), jezelf of iemand die je volgt op Strava, maar ook waar het segment start en finisht.

Maar voordat je het Strava segment kan rijden, moet je nog wel eerst wat instellen. Ik geef je de handige tips, ondersteund met een aantal screenshots.Overigens werkt dit alleen als je een Strava  premium account hebt. Veel plezier.

 

 

Meld aan voor meer Strava tips!!

Strava segmentWat zijn de belangrijkste kenmerken van Strava segmenten op Garmin?

 • Makkelijk Strava segmenten selecteren in Strava door ze als favoriet te kiezen, of een doel te stellen op een segment. (Maar – je hebt wel een Strava premium abonnement nodig)
 • Strava selecteert zelf ook een aantal segmenten bij jou in de buurt. Ze zullen hier gematigd mee omgaan zoals ze melden.
 • Waarschuwing op je scherm dat je een segment nadert
 • Directe feedback over wanneer het segment begint en eindigt en hoeveel tijd je voor of achter rijdt, met een pijltje waar je ‘tegenstander’ rijdt.
 • Kunnen wisselen van ‘tegenstander’: Jouw beste tijd, de bete tijd van 1 van je contacten of de tijd van de KOM.

Nu is het alleen nog maar beschikbaar voor de Edge 520 en de Edge 1000, maar Garmin heeft aangekondigd dat dit in Q3 2015 ook voor de Edge 510 en 810 beschikbaar komt.

Hoe het allemaal werkt:
Dus hoe werkt het vanuit technisch oogpunt? Ten eerste twee delen: De Strava site, en de Garmin Edge-unit. Tussen die twee treedt het Garmin Connect platform op als tussenpersoon om op de goeie manier te synchroniseren.

Allereerst de Strava kant: Hier kun je segmenten voorbereiden die je op je Edge apparaat wilt laden met de volgende voorwaarden:

 1. Alle segmenten met een ster (Favoriet)
 2. Alle segmenten waar je een doel op in hebt gesteld
 3. Een kleine verzameling van dynamisch samengesteld segmenten van je directe omgeving.

De eerste twee zijn vrij rechttoe rechtaan. Dit betekent dat als je  de segmenten die zijn gemarkeerd als favoriet of degene die je wilt verbeteren, zullen gemarkeerd worden in Strava en via Garmin Connect naar je Garmin toestel worden gestuurd. Ondertussen, de derde is waar Strava zelf wat berekening doet op basis van jouw woonplaats en je gereden routes. Meestal minder dan 20 segmenten – ze hebben gezegd dat ze streven naar kwaliteit boven kwantiteit.

strava segmenten

Als je Strava en Garmin connect aan elkaar hebt gekoppeld volgens de instructies op Strava, zal Strava deze segmenten naar je Garmin Connect sturen. Zodra je Garmin Edge toestel weer connect heeft met Garmin Connect, worden de segmenten gesynchroniseerd met je toestel. Je GPS toestel kun je op een van de volgende drie manieren connecten: Bluetooth Smart (via je telefoon en Garmin Connect Mobile), WiFi (via WiFi-netwerk) en USB (via Garmin Express software). Dit geeft de snelweg die uw Edge apparaat moet dat pakket downloaden van Strava. Uiteraard zijn niet alle apparaten hebben WiFi, zodat je per apparaat.

Elke moment dat je toestel connectie heeft, worden de Strava segmenten gedownload naar je toestel. Wat wordt er allemaal gedownload?

Goed om te weten, het segment heeft onder andere de volgende informatie. Hoogte informatie, evenals een kaart van het segment met de lengte er van.Daarnaast heb je leaderboard informatie er bij. De leaderboard info zal het segment leider (KOM), evenals informatie over je eigen prestaties (je beste en de laatste) en de beste van degenen die jij volgt.

Lees ook:  Alle populaire Fiets software op een rij

183  Strava segmenten op Garmin  207  213

Deze gegevens worden allemaal van tevoren ingeladen in je toestel, voordat je het segment gaat rijden. Tijdens de rit zelf is het niet real-time, en kun je ook niet segmenten activeren die niet in je toestel zitten en waar je wel langs rijdt.

Op de Edge kun je de opgeslagen aan of uit te schakelen als je bijvoorbeeld niet wilt dat ze je afleiden.

161   164

 

 

Voorbereiding klaar? Rijden maar:

Nu hebben we alles voorbereid en kunnen we een stukje rijden. Er is verder niets meer wat je hoeft te doen, het gaat volledig automatisch als je het segment nadert, waarschuwt je Garmin Edge je met volgende beeld:

4881

Vervolgens, als je het startpunt passeert, krijg je een ‘Go’ en start je segment met ‘real-time’ je positie in de klassering te geven ten opzichte van welke tijd je hebt geselecteerd. Dat kan van de KOM, de beste tijd van diegene die jij volgt, of jouw beste tijd. Tevens geeft het de kaart weer van je segment en de afstand die je nog moet afleggen.

4061

Vervolgens, als je het segment hebt af gemaakt zal je Garmin laten weten of je er in bent geslaagd om de tijd te verbeteren. Daar heb ik helaas geen screenshots van (heeft iets met training en vorm te maken geloof ik…).

Pas als je je de hele rit hebt afgerond en je je rit upload naar Garmin (op de normale manier, via USB, Wifi of bluetooth/smartphone), worden je tijden van het segment gesynchroniseerd. Ondanks dat je misschien de snelste tijd hebt gereden en virtueel KOM bent geweest, kan het toch zo zijn dat er nog iemand anders tussen jouw een na laatste sync en deze laatste sync de KOM tijd heeft verbeterd. Dus als we het over ‘live’ hebben, dan is dat dus niet helemaal waar.

Deze nieuwe functionaliteit zit nu op Garmin Edge 510, 520, 810, 820 en 1000. Het komt helaas niet op de nu 5-jarige Edge 800 of 7-jarige Edge 500.

OVERZICHT:
Deze nieuwe feature op je Garmin Edge toestel is helemaal geweldig, zeker voor diegene die dagelijks met Strava bezig zijn. Eigenlijk werkt het hetzelfde als in te verleden met de Garmin segmenten, maar ik geloof niet dat daar veel mensen mee bezig waren. Ik heb dat wel redelijk vaak gebruikt en daardoor heb ik ook goed de ontwikkelingen kunnen volgen die Garmin heeft doorgevoerd op dit vlak.

Dit is een mooie stap voorwaarts in de samenwerking tussen Strava en Garmin, maar eigenlijk zit ik nog te wachten op de mogelijkheid dat als je langs een segment rijdt je deze automatisch ‘live’ via je telefoon binnen krijgt. Maar aan de ander kant kan dat ook heel erg druk worden, want de fietsroutes die ik normaliter rijdt, zijn helemaal vergeven van Strava segmenten..

Terwijl er misschien een aantal van jullie zullen klagen over het feit dat je voor deze feature een Strava Premium lidmaatschap nodig hebt, maar ik denk dat het wel fair is dat alleen abbonnees de strava segmenten op Garmin Edge mogen gebruiken.

De werking van de segenten doet het alleen als je geen route actief hebt. Die combinatie werkt dus helaas niet.

Bedankt voor het lezen! Voel je vrij om vragen te stellen hieronder, ik stel het zelfs heel erg op prijs en zal ze ook binnen een dag beantwoorden.

Meld aan voor meer Strava tips!!

Gerelateerde artikelen:


Geef een reactie

16 gedachten over “Strava segmenten op Garmin, zo werkt het

 • Gerrit Wessels

  Dag Klaas, bedankt voor je uitleg, scheelt weer onnodig uitzoekwerk.
  Ben in bezit van een Edge 1000. Segmenten geladen en geactiveerd. Deze week een koers gereden en kreeg keurig de segmenten gepresenteerd. Vandaag exact hetzelfde, niets te zien. Is het zo dat je smartphone wel gekoppeld moet zijn met de Edge 1000 ?

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Gerrit, bedankt voor je reactie. Op afstand is het lastig beoordelen, maar ik weet een paar dingen die misschien oplossing kunnen bieden:
   Telefoon hoeft niet gekoppeld te zijn, het segment is al op je Edge 1000. Het kan zijn dat de segmenten niet geactiveerd zijn, dan kun je checken vanuit het startscherm en naar segmenten te gaan.
   In vorige versie van de firmware kwam dit nog wel eens voor ik heb het ook een aantal keren gehad. De laatste versie is 5.10 van 23 september. Heb je die?

   • Gerrit Wessels

    Klaas, de laatste firmware, 5.10 zit er in. De segmenten zijn geactiveerd “Schakel in (Live feedback). Als ik het goed begrijp dan al een segment naar boven komen als je het startpunt nadert (zo zag ik het afgelopen week ook). Ik had toen een koers geactiveerd en vandaag opnieuw. Ik krijg keurig de afslagbegeleiding in beeld, maar geen segmenten. Ben aan het zoeken wat ik fout doe of over het hoofd zie

    • Klaas Veenbaas Bericht auteur

     Het lijkt één van de Garmin issues dat dit soort functies het eens in de zoveel keer toch niet doen. Ik zou er nu niet zo veel tijd aan besteden. Als het de volgende keer weer is, dan verder zoeken. My 2cents.

     • Gerrit Wessels

      Mijn idee, ik woon in Rijssen, Waypoint Notter BV ligt hier om de hoek, ik loop binnenkort eens binnen of ze het euvel herkennen. Wellicht lost het zich van zelf op. Belangrijk is om te weten dat er geen Garmin Connect BT verbinding nodig is, dat vroeg ik me namelijk af. Goed weekend, ik blijf je site volgen, gr. Gerrit

 • Michael

  Beste Klaas, super artikel. Heel nuttig.
  Ik heb een vraag en hoo erg dat jij mij kun helpen.
  Ik heb enkele straffe segmenten via Gniza.org segment builder (dus geen Strava premium) om mijn nieuwe Edge 100 gezet. Als ik op het apparaat kijk, zie ik ze allemaal staan. Ook zie ik op de kaart een extra lijn met het segment. Het enige dat niet god lijkt te gaan en/of ik niet snap is dat ik geen melding krijg als ik het segment ga rijden. Ik zie niets; edge 1000 geeft helemaal niets aan.

  Het leek te komen doordat ik segment niet had geactiveerd, maar die heb ik allemaal tegelijk ‘enabled’. Weet jij wat hier aan de hand is?
  Ik ben heel erg benieuwd.
  Groet,
  Michael

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Beste Michael, ik ken Gniza.org nog niet. Ik ga daar even iets mee proberen, en wat het effect er van is en of ik iets vergelijkbaars tegenkom. Zoals je al schrijft moet je de segmenten inderdaad activeren. Dat heb je nu ook gedaan.
   Het enige waar ik nu aan kan denken is dat de segmenten niet helemaal precies op de weg staan en daardoor niet ‘geraakt’ worden als je er langs fietst. Of dat het toch iets te maken heeft met dat de segmenten niet van Strava komen.
   Iemand anders vergelijkbare ervaringen?

 • Harry Homan

  Hoi Klaas.

  Ik ben van plan om een nieuwe edge aan te schaffen, al is het alleen al voor die nieuwe Strava/Garmin feature.
  Als ik via de telefoon deze optie (live segments) toepas, reageert dit veel te traag.

  M.a.w. het segement is al begonnen en 10 sec. daarna geeft mijn gsm de melding: Start segment.

  Hopelijk is de transfertijd van de Garmin 520 en/of 810 voldoende om bovenstaande uit te sluiten.

  Groet,
  harry

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Beste Harry, de reactietijd van de Garmins is veel beter. Deze kondigt een paar honderd meter vantevoren al aan dat het segment er aan komt, zodat je ook al op snelheid kan komen. Geen probleem.

 • Michael Hardeman

  Beste Klaas,
  Ik heb tal van mooie segmenten op mijn garmin edge 1000 staan (heb strava premium). Ook staan ze allemaal op groen, op actief. Echter als ik een route rijd, worden de segmenten niet automatisch vertoond? Weet jij hoe dit kan? Kan deze functie wel tijdens of tegelijkertijd met het rijden van een route?
  Ik hoor het graag.
  Groet,
  Michael

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Hi Michael, klopt, is inderdaad een issue dat als je een route rijdt, de segmenten niet live worden herkend. Vanzelfsprekend na de tijd wel, maar de echte Strava Live functionaliteit doet het tijdens het rijden van een route helaas niet.

 • Bas van der Laan

  Beste Klaas,

  allereerst is dit weer een mooi artikel net zoals de andere artikelen over de garmin edge 1000.
  Echter zit ik met een probleem.
  Ik heb vandaag een mtb tocht gemaakt in zeist/austerlitz. Ik heb van te voren de segmenten op de garmin gezet en geladen ze zijn ook allemaal actief. Ik kreeg tijdens de rit de meldingen van segment start en dergelijke.
  Na de synchronisatie van edge met de telefoon/garmin connect en strava kan ik geen segment meer bekijken omdat ik ze schijnbaar niet gefietst heb(ook niet op de laptop).
  Ik heb op strava gekeken daar zegt de website dat ik niet de “juiste route heb gevolgd”. Ook op de garmin connect website onder segmenten staan ze er niet bij.
  Toen had ik nog geen segmenten op de garmin had staan en deze uploadde dan was er niks aan de hand.
  Alles is up to date en met een rit van afgelopen zaterdag had ik nergens problemen mee(toen had ik ook live segmenten).

  • Klaas Veenbaas Bericht auteur

   Hi Bas,
   Zoals ik het lees wat je aangeeft heb je naar alle waarschijnlijkheid het segment niet helemaal afgerond. Ook al zijn je begin en eindpunt hetzelfde geweest, als Strva vindt dat je teveel van de route bent afgeweken, geldt het segment niet mee. Ik heb dit al veel vaker gezien en is een bekend fenomeen. Het is ook wel begrijpelijk, want zo zou je segmenten af kunnen korten indien van toepassing. Het is iets vervelends wat best ontstaan kan zijn doordat de ontvangst even slecht is geweest door slecht weer, bladerendek oid.

 • Lilian Roksnoer

  Hallo allemaal,
  Het is een misverstand dat je een Strava Premium account nodig hebt om de segmenten op je toestel te laden. Zoals anderen laad ik de segment via de Gniza.org site en hoppa overzetten op je gps. No problem., Misschien wel iets meer werk maar werkt wel.