Alles wat fietsen leuker maakt!
koers garmin

Handig routeren met je GPS voor ATB tochten

Als je niet op weg wilt rijden, maar over paden die allemaal niet op de kaarten van je Garmin staan, heb je meestal een probleem. Je Garmin probeert dan uit alle macht je toch via de openbare weg te routeren. Je hebt geen speciale GPS voor ATB nodig, met deze simpele truc voorkom je dat, en kun je de route rijden, met aanwijzingen en de kaart op je scherm. Hoe?

 


GPS voor ATB

De Garmin Edge toestellen zijn de laatste jaren enorm ontwikkeld en het gebruik er van is steeds makkelijker geworden. Had je vroeger nog een koers en laadde je die op je Garmin Edge dan bleef dat een koers. Maar nu vertaalt je Garmin de koers direct naar een route, of je wilt of niet. De route die je dan gaat rijden is enorm afhhankelijk van de kwaliteit van je kaart voor de route die je wilt rijden. Heb je een koers die over de openbare wegen gaat, dan staan die ook wel op de kaart en gaat je routering perfect. Maar als de wegen niet op je kaart staan? Precies, de automatisch gecreerde route probeert je steeds op de openbare weg te krijgen en je oorspronkelijke koers is (bijna) niet meer te volgen. Zo lijkt je GPS voor ATB ritjes minder handig te zijn, of….

Hoe zorg je dat toch de oorspronkelijk koers blijft gehandhaaft?

Bij het volgen van een track  gaan we ervan uit dat we kunnen navigeren, ook over paden die niet in een kaart staan. Dat wordt helaas door je Garmin Edge vookomen omdat deze er meteen een route van wil maken. Om dan toch je koers goed te laden zonder dat er een route van wordt gemaakt, moet je de volgende stappen doorlopen om ook je GPS voor ATB te gebruiken:

 • Zet de koers op je Garmin Edge
 • Ga naar de start van de koers
 • Alle kaarten op je Edge “uitzetten”
 • Zorg er voor dat “automatisch herrouteren” en “zet vast op weg” uit staat
 • Start de koers.
  • Deze wordt nu berekend, maar omdat er geen kaart is, blijft de koers exact hetzelfde.
 • Zet de kaart die je wilt gebruiken weer aan
 • Volg de koers/route
  • Op essentiele richting wijzigingen wordt je gewaarschuwd door een piepje van je Garmin.
Lees ook:  De jongste telg van Garmin: Garmin Edge 1040

 

LET OP. dit piepje hoor je pas net op of zelfs na dat je van richting had moeten veranderen. Dit tot tegenstelling  tot het rijden van een route, waarbij je een peipje en popups verschijnen ruim voor de afslag en zoomt de popup ook in.

Zo gebruik je dus je ‘gewone’ Garmin Edge GPS voor ATB tochtjes.

 

(434 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Handig routeren met je GPS voor ATB tochten”