Alles wat fietsen leuker maakt!

Helm dragen: zet de helm goed op je hoofd!

Helm goed op je hoofdDat de fietshelm een inmisbaar attribuut is voor de sportieve fietser of wielrenner wordt de laatste jaren steeds duidelijker. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de toegevoegde waarde van de fietshelm en allemaal komen ze tot ongeveer dezelfde uitkomst: De fietshelm redt mensenlevens. Onderzoek toont aan dat een fietshelm het risico op een hoofd- en hersenletsel vermindert met 63 tot 88%. Dit geldt zowel bij een botsing met een motorvoertuig als bij overige oorzaken. Bijvoorbeeld door gaten in de weg, een overstekende hond en openslaande autodeuren. Situaties die iedereen wel eens tegenkomt. Reden genoeg om de helm te dragen, maar zorg wel de helm goed op je hoofd zit.

Tenminste, zeker als je als racefietser op pad gaat, omdat je toch meer dan gemiddeld in gevaarlijke situaties terecht komt. Over het al dan niet verplicht stellen van een fietshelm in zijn algeheel gaan veel discussies. De nederlandse fietsersbond is tegen verplichtstelling omdat in andere landen blijkt dat daardoor het fietsgebruik afneemt. De fietserbond zegt dat de voordelen van de helm met het daarbij gepaard gaande afname van het fietsen niet opweegt tegen te toegevoegede waarde voor de gezondheid van het fietsen. De NTFU en KNWU, de unies van de sprtieve fietsers en wielrenners is overigens een groot voorstander. En bij de meeste clubs is het dan ook verplicht om in verenigingsverband met helm te fietsen. Een goeie zaak. Niettemin blijven er altijd mensen die bezwaren hebben, als dat de helm te warm is bijvoorbeeld. Echter op dat punt hebben ze volledig ongelijk. De huidige helm koelt zelfs beter dan fietsen zonder helm..

Hoe werkt een helm?

Een helm vangt de ergste klap op bij een valpartij. De bedoeling is dat de krachten die hierbij ontstaan door de helm opgevangen worden in plaats van door je hoofd. Het binnenwerk van de helm zorg daar voor een groot deel voor, in samenwerking met de foam helm, met daarin een metalen frame. Van belang is dat je dus een helm hebt van goeie kwaliteit en een helm die nog deugdelijk is en dat je heml goed op je hoofd staat. Een helm is niet meer deugdelijk als er scheuren inzitten of dat de helm is gevallen of een harde klap heeft gehad. Ook het zonlicht heeft invloed op de kwaliteit. Overigens lopen daar de meningen over uit elkaar. Sommigen zeggen dat je helm na 3 jaar moet vervangen, anderen 5 jaar.

Welke helm?

helmetfit2Allereerst moet de helm goed passen en ook lekker zitten. Neem dus de juiste maat en pas de helm. Op het moment dat de helm je gaat irriteren, ben je geneigd deze niet meer zo snel op te zetten…De juiste maat kun je meten door met een centimer ongeveer 2 cm boven de wenkbrauwen de hoofdomtrek te meten. Probeer de helm iets te verschuiven, als deze stabiel op je hoofd blijft heb je de juiste maat. Leveranciers geven een range aan van de grootte met M,L,XL. Daarnaast moet de helm voldoen aan de norm EN 1078.

Lees ook:  Probleemloos navigeren met je Edge 800

Als je dan alle voorwaarden goed hebt, komt het allerbelangrijkste: De helm goed opzetten. En daar zie ik de grootste problemen ontstaan. Een helm namelijk die niet goed genoeg op hje hoofd zit, doet helemaal niets ter bescherming!!!

 

Zet de helm goed op je hoofd!

wrong-rightHet plaatje hiernaast geeft al de essentie aan. De helm moet recht cq. horizontaal op je hoofd staan. Als je helm anders zit, dan kun je waarschijnlijk met een lichte beweging je helm van je hoofd aftrekken. Je kunt je voorstellen wat er kan gebeuren als dat bij een val gebeurt….

  •  Check of de stelriempjes goed op de ingestelde stand blijven zitten (ook wanneer je de helm een paar keer op en af doet).
  • Zet de helm horizontaal op het hoofd (niet naar voren of ver naar achteren). De riempjes moeten zo afgesteld worden dat ze de oren helemaal vrij laten.
  • De slapen moeten goed bedekt zijn. Draag je een bril of racebril, houd die dan op tijdens het passen.
  • De sluiting (onder de kin) moet je makkelijk met één hand kunnen openen en sluiten.
  • De sluiting mag niet openschieten als je aan beide riempjes trekt.

 

 

 

 


helm afstellenHet afstellen van de riempjes is uiteindelijk nog het lastigste, je bent gewoon een hele tijd bezig, met afstellen, opzetten, weer afstellen, opzetten etc. Maar bedenk, dat doe je maar eenmalig, uiteindelijk gaat het om je veiligheid. Met name afstellingen onder je oor zijn belangrijk. Er lopen 2 bandjes naar 1 verstelbare klem. Deze klem is in hoogte verstelbaar zodat hij voor elk type oor fijn kan zitten. Open de klem en zet hem circa 1 centimeter onder je oor en zet de klem weer dicht. Doe dit aan beide kanten zodat de oorbandjes aan beide kanten goed zitten. Tenslotte het bandje onder je kin. Zorg er voor dat je daar nog 1 vinger tussen het bandje en je kin kunt krijgen, dan heb je de juiste instelling.

 

 

 

Tenslotte: Laat je bij het afstellen van je helm assisteren door een fietsmaatje, die kan heel goed zien of je helm recht staat en die kan je hepen om de riempjes strakker te doen. Doe het bij elkaars helm! Zo heb je dan eindelijk je helm goed op je hoofd!

(1.223 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.