Alles wat fietsen leuker maakt!
GPS route maken

Hoe de perfecte GPS route maken?

Ken je dat ook? Ben je ergens of op vakantie of bij iemand op bezoek en je hebt zin om een stuk te gaan fietsen. Op een of andere manier fiets je toch altijd weer dezelfde routes. Vaak langs de hoofdwegen, die eigenlijk helemaal niet zo aantrekkelijk zijn. Maar hoe vind je nu die geweldige fietsroute op een slimmere manier, hoe kun je die perfecte GPS route maken? Dit artikel bestaat uit twee delen, het eerste als je heel veel aan je eigen routplanner gehecht bent, het tweede deel maak ik alleen gebruik van Strava. (meer leren? Kijk een naar de GPS workshop van de schrijver van dit artikel)GPS route maken

De truc is – hoe ga je een echte aantrekkelijke gps route maken in een gebied die je zelf nauwelijks kent?

Het begint vaak dat je ergens een route download, maar vaak begint die route niet bij je verblijf en gaat toch ergens anders heen dat jij van plan was. En dan heb je misschien een route gevonden die je wilt rijden, kom je er uiteindelijk achter dat er toch weer 2 kilometer zandpad in zit…

 

Een paar weken geleden heb ik al eens de 10 gaafste features van Strava laten zien en 1 van die zaken was onder andere het labs deel van Strava. Datgene wat nog niet helemaal is uitgerold en zeker niet bekend is bij het grote publiek. En eigenlijk had ik ook zelf nog niet helemaal de toepassing door, wat er allemaal mee kon.

Het is natuurlijk een geweldig mooi plaatje hier, Nederland, maar ook Engeland zijn duidelijk fietslanden en let maar eens op de grens tussen Nederlands en Franstalig Belgie… Geinig toch.

 

Maar wat kun je nog meer met die 160 miljoen ritten en 375 Miljard data punten? Niets als er zo naar kijkt tenzij je nog een schilderij aan de muur zoekt. Maar wat gebeurt er als je inzoomt. Dan ga je uiteindelijk individuele wegen herkennen. Hoe feller gekleurd de wegen zijn hoe meer er is gefietst. En 1 ding weet je zeker, deze mensen hebben niet allemaal over zand of grindpaden gereden en de wegen zijn verder ook nog eens aantrekkelijk, want anders wordt er eenvoudig weg niet zo veel gefietst.

 

 

Hoe ga je dan die perfecte GPS route maken? GPS route maken

Nu is het niet zo moeilijk meer. Je zoomt in op het gebied waar je wilt fietsen. Ik heb hier een voorbeeld genomen van het gebied van rond de Mont Ventoux. Je ziet heel goed dat de route vanuit Bedoin populairder is dan vanuit Malaucene en Sault er verd achteraan komt. Maar weet jij nog meer routesin de buurt? Nou ik in ieder geval niet, misschien nog 1 in de kloof, maar veel verder ging het bij mij niet. Maar nu wel. Je kunt al die blauwe lijnen gebruiken om je route op te plannen, hoe feller hoe populairder.

Lees ook:  GPX of TCX kiezen?

 

In een vorige post heb ik je tips gegeven hoe je daadwerkelijk een route kunt maken met bijvoorbeeld Bikeroutetoaster,  Routeyou,  GPStracks,  GPS Tour,  GPSies,  MapmyrideBikemap of op je PC met Basecamp. Daarnaast kun je zo een kaart van het gebied downloaden van www.openfietsmap.nl.

 

Je splitst nu je scherm op en je hebt aan de ene kant de Strava Heatmap en aan de andere kant je favoriete GPS route planner en je maakt een route zoals je die op de heatmap fel gekleurd ziet. Loop de route nog wel even na of je niet zelf per ongeluk een verkeerd straatje hebt aangeklikt.

Zie nu, je kunt nu je perfecte GPS route maken, zelfs in een gebied waar je nauwelijks of nooit hebt gefietst.

 

Alleen met Strava

Strava zit niet stil en maakt er steeds weer meer functionaliteiten bij. Eén daarvan is de routebouwer in Strava Deze routebouwer maakt direct al gebruik van de populairiteits voorkeuren van wegen. Strava heeft namelijk al die gereden routes in haar database en de routebouwer maakt daar direct gebruik van. De optie ‘populairiteit gebruiken’ staat automatisch aan. Dat betekent als je een route maakt in de Strava routebouwer, de route die je maakt gebruik maakt van eerder gereden ritten door vele fietsers. Zo kom j eniet zomaar op verkeerde wegen uit. Je kan dan ook nog eens bij de settings ook je kaart nog de heatmap laten zien, dan zie je ook nog eens waar mensen veel fietsen.

 

 

Handig!

 

Veel plezier.

 

Andere tips voor de lezers, vragen of opmerkingen? “leave a reply”

(meer leren? GPS workshop door de schrijver van dit artikel)

Meer tips ontvangen, blijf op de hoogte van nieuwe items op deze site:

(487 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 gedachten over “Hoe de perfecte GPS route maken?”