Alles wat fietsen leuker maakt!
actuele kaarten op Garmin

Gratis actuele kaarten gebruiken op je Garmin

Zelf kaarten kopen is bijna niet meer nodig als je een van de nieuwste Garmin GPS toestellen koopt, maar op de modellen hiervoor is dat zeker nog wel nodig. De Garmin Edge 1000 en 520 hebben voorgeinstalleerde kaarten die eens in de zoveel tijd worden ge-update, maar de Edge 800, 810 hebben dat niet en de bij Edge Touring wordt wel een kaart meegeleverd, maar die wordt niet geupdate. Hoe krijg je dan actuele kaarten op Garmin Edge?

actuele kaarten op Garmin

Hoe kom je nu aan een gratis, actuele kaart op Garmin?

Download de meest actuele fietskaart van Openfietsmap.nlOpenfietsmap is een gratis fiets kaart gebasseerd op openstreetmap.org die gratis geografische kaarten levert. De kaarten worden zelf onderhouden door de grbuikers. Ik heb zo al eens een fietspad vlakbij Aalsmeer toegvoegd aan openstreetmap. Deze kaarten van Openfietsmap zijn alleen geschikt voor fietsers. Hier staan wel alle fietspaden op die in City Navigator gewoonweg ontbreken. Ik gebruik deze kaarten al jaren en ik heb er heel veel plezier van.

Eeen greep uit de beschikbare kaarten:

Hoe werkt het?

Je selecteert een van de gebieden waar je binnenkort naar toe gaat, of nu bent natuurlijk en dan kom je op de pagina van Openfietsmap.nl waar je verschillende type files kunt downloaden:

  • Een zip file met daarin een .img file voor op je Gramin en een installer voor Basecamp op je MS Windows PC
  • Een zip file met daarin een .gmap file voor installatie op je Mac

Dan zit er altijd een leesmij file bij, waarin precies staat wat je moet doen om de file te downloaden en op je Garmin GPS te zetten.

Voor je MS windows PC gaat het als volgt:

  • Je download de zip file (+- 600MB groot) die geschikt is voor MS windows en je pakt deze file uit op je PC.
  • De .img file kopieer je vanaf je PC naar de /Garmin directory op de SD card van je Garmin toestel. Waarom daarop? Simpel, de overige ruimte op je Garmin is vaak niet groot genoeg. Heb je nog geen micro SD card, koop er dan een van maximaal 8GB met klasse 10. Ik heb zelf daar de beste ervaringen mee en deze zijn ook erg betaalbaar.
  • Na het inschakelen van je Garmin activeer je de kaart via het kaarten menu op je Garmin bij de instellingen.
  • Hoe je verder de instellingen gebruikt, heb ik in een eerder blog al beschreven: Probleemloos navigeren met de Edge 800
Lees ook:  Garmin Edge startup TIP!!

Op deze manier kun je van heel veel landen een kaart downloaden en op een aparte micro SD kaart zetten en de SD kaart wisselen als je ergens anders naar toe gaat en heb je altijd actuele kaarten op Garmin Edge GPS.

Belangrijke waarschuwing is dat je geen meerder Openfietsmap kaarten naast elkaar actief moet hebben, zeker niet als ze ook nog eens hetzelfde gebied bestrijken. Je Garmin kan daar niet mee om gaan en zal keer op keer crashen.

 

Bedankt voor het lezen. De volgende keer ga ik verder op hoe je kaartdelen op je Garmin kunt zetten. Je kunt het dan zelfs zonder SD kaartje af.

 

Nuttig? Vragen? Laat het me weten. Meer artikelen ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Opfietsen.

 

 

 

 

(3.198 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 gedachten over “Gratis actuele kaarten gebruiken op je Garmin”