Alles wat fietsen leuker maakt!
Garmin Down

Garmin down, Wat nu?

Al meer dan een dag zijn de websites van Garmin down. Bronnen binnen Garmin spreken van een malware infectie. Maar hoe groot het is en wat precies de gevolgen zijn, is onduidelijk. Maar al ruim meer dan een dag is niets meer van Garmin.com bereikbaar. Of is Garmin gehacked? Dit lijkt heel serieus mis.


  • 24-7-2020 12:00: Alle sites van Garmin down, geen nieuws van Garmin zelf
  • 24-7-2020 23:30: Alle Garmin sites nog steeds down, geen nieuws van Garmin zelf
  • 25-7-2020 9:00: Alle Garmin sites nog steeds down, geen nieuws van Garmin zelf
  • 25-7-2020 23:00: Alle Garmin sites nog steeds down, maar Garmin komt met wat statements die hier te lezen zijn: https://www.garmin.com/nl-NL/outage
  • 26-7-2020 21:00: Nog steeds alle Garmin sites onbereikbaar. Als je de meningen van mensen leest dat dit het met name het gebrek aan communicatie wat mensen Garmin kwalijk nemen. Intussen gaan er ook geruchten dat het inderdaad om een ransomware aanval gaat en dat er $10M is ge-eist en dat die inmiddels ook is betaald door Garmin. Overigens zullen ze dat nooit officieel toegeven, omdat dit volgens de US wetten verboden is. Stay tuned.
  • 27-7-2020 9:00: De Garmin sites zijn weer in de lucht, maar zoals Garmin ook al zelf aangeeft, nog met beperkingen. Als je de status pagina leest dan is het ook wel duidelijk dat er nog veel data gesynchroniseerd moet worden. Houdt de statuspagina de gaten.
  • 28-9-2020 9:00: Garmin geeft inderdaad aan dat ze een ransomware aanval hebben gehad op enkele diensten waardoor de files, databases etc. encrypt waren. Er is volgens Garmin’s zeggen geen enkele reden om aan te nemen dat er gegevns zijn gestolen. Alle diensten doen het weer, maar synchronisaties lopen nog en hebben vertraging. Lees de mededelingen op https://www.garmin.com/nl-NL/outage over de achtergron en kijk op status pagina van connect over de status van de synchronisaties.
  • 3-8-2020 11:00: Garmin heeft nog steeds niet alle synchronisaties op peil. De Garmin Connect statuspagina geeft nog enkele zaken, waaronder challenges en connections, maar ook de dagelijkse samenvatting niet helemaal bij zijn.

Sinds donderdag 23 juli 2020 is het goed mis bij Garmin. Alle websites ondervinden problemen door een reden die nog niet helemaal duidelijk is. Op de mogelijke websites geven ze aan dat de diensten niet beschikbaar zijn omdat er onderhoud gaande is. Dat is zeker niet het geval, want welk bedrijf doet er meer dan een dag over om onderhoud te plegen… Eén ding is duidelijk de sites van Garmin zijn down en je kunt er voorlopig niet bij.

De status pagina van Garmin Connect, langzamerhand geeft Garmin via verschillende kanalen iets meer informatie en op het rechterplaatje is te zien dat de deinsten langzamerhand ter beschikking komen, na synchronisatie.

Bronnen bij Garmin geven aan dat er er een Ransomware probleem is. Dat kan dus van alles en nog wat betekenen. Ransomware is er in veel verschillende verschijningen. Het kan data versleutelen en om het weer te ontsleutelen moet er een x-bedrag betaald worden. Het kan echter ook zo zijn dat er data naar buiten wordt verzonden door de software, zodat er misschien gegevens van gebruikers van Garmin Connect publiekelijk beschikbaar zijn. Als dat laatste het geval is, dan zou dit één van de allergrootste datalekken ooit zijn, met erg gevoelige informatie.

Lees ook:  Strava doet het weer: Flyby's uitgeschakeld...

Garmin meldt via twitter dat er een ‘outage’ is, maar geeft hier niet aan wat er aan de hand is.

Garmin Down

Er zijn meer sites die de problemen bij Garmin melden: https://tweakers.net/nieuws/170118/garmin-kampt-met-grote-storing.html en https://allestoringen.nl/storing/garmin/

Wat zijn de gevolgen voor jou?

Zolang Garmin niet aangeeft wat er precies aan de hand is, is het slechts gissen wat de gevolgen voor jou als gebruiker kunnen zijn. In ieder geval werken de automatische uploads van je ritten tijdelijk niet. Ook dus niet naar andere websites als Strava of Komoot., zoland de website van Garmin down is.

Wil je je rit op Strava zetten? Dan is dat eenvoudig te doen, door je Garmin aan je PC aan te sluiten. Nu ga je als je via een webbrowser op je PC naar Strava.com gaat, rechtsboven aan op het plusje klikken. Je krijgt dan het volgende scherm en daarna op “Bestand” klikt. Je kunt dan Bestand kiezen, je gaat dan naar de folder op je PC die met Garmin aangeduid wordt: /Garmin/Activities . Daar staan je gereden ritten. Ze staan in volgorde van datum en ze hebben een naam, die te maken hebben met je tijdstip van starten van je Garmin en eindigen op .fit.

Zo kun je je gereden rit toch op STrava zetten en delen met je vrienden. Je kunt natuurlijk ook wachten totdat Garmin Connect het weer doet, maar op dit moment weet niemand hoe lang dat duurt.

Als de Garmin sites het weer doen, kun je nu eens overwegen om toch maar je gegevens direct van Garmin naar Strava te synchroniseren, dan heb je nog altijd toegang tot je gegevens. Hoe? Lees dit artikel over Garmin synchroniseert met Strava.

Wat als je data gestolen is?

Allereerst zullen je gegevns niet weg zijn. Tenminste, ik neem aan dat Garmin back-ups heeft van je gegevens en die nadat ze hun systemen hebben opgeschoond weer kunnen terugzetten. Maar het kan ook zijn dat je gegevens anders worden gebruikt.

Overigens is dat nog helemaal niet gezegd, dat er gegevens gestolen zijn. Dus laten we daar niet op vooruit lopen. We horen later meer hopenlijk van Garmin, waarom de websites van Garmin down waren.

(175 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.