Alles wat fietsen leuker maakt!
Garmin Edge 1030 PLUS

Garmin’s nieuwste paradepaardje: Edge 1030 PLUS

12 juni 2020. Garmin lanceert vandaag de Garmin Edge 1030 Plus als nieuwste paradepaardje. De opvolging van de Edge 1030, uiterlijk bijna hetzelfde maar met nieuwe, snellere, hardware en een lading nieuwe interessante functionaliteiten. Parallel aan deze introductie komt ook de Edge 130 PLUS uit, een klein broertje , hier past heel duidelijk bij, klein maar fijn.

<Update 23 juni 2022; Inmiddels is de opvolger de Garmin Edge 1040 uitgekomen, weer een stap verder. Wie het nieuwste van het nieuwte wil, is dat een hele goeie koop, maar wil een hele goeie fiets GPS en hoef je niet persé het nieuwste dan kun je met deze Edge 1030 PLUS een voordeligere keuze maken>

Het was een tijdje geleden al gelekt dat er een opvolging van het vlaggenschip zou komen en dat deze de Edge 1030 PLUS zou gaan heten en niet de Edge 1040 wat een enkeling dacht. Nu is de Edge 1030 PLUS er. Afgelopen jaar had de Edge 1030 al heel veel nieuwe functionaliteiten gekregen, en wat er nu nieuw bijkomt is misschien niet zo groots als afgelopen jaar, maar wel erg zinvol. Het wordt allemaal mogelijk gemaakt omdat de Edge 1030 PLUS veel sneller is dan de huidige 1030, omdat er een nieuwe chipset in zit. Tevens is het interne geheugen uitgebreid naar 32GB en is er geen extern geheugen meer en is de batterij ook flink opgewaardeerd naar 24 uur gebruik. Wat is er nog meer nieuw?

  • On device workout
  • Intelligent training plan builder, minimaal 6 weken, maximaal 30 weken, op basis van vermogens data (later met HR, via TrueUp)
  • Daily suggested workouts
  • Herbereken, sterk verbeterd met verschillende opties: Rejoin, cut across en skip
  • Pauzeer routebegeleiding om express afwijken
  • Grotere kaartgebieden en switchen van gebieden mogelijk
  • Live Track met Course view
  • Wereldwijd Trailforks network

On Device Workout

Voor diegene die met hartslagband en vermogensmeter rijden is de On Device Workout een nieuwe functionaliteit op de Edge 1030 PLUS. Er worden aan de hand van de trainingstatus, direct bij de start, sufggesties gedaan voor de intensiviteit van de training. Opvolgend komt in Juli de Intelligent Training Plan Builder waarmee je aan de hand van je traininstatus en je doel van het seizoen, of deel van het seizoen, automatisch een trainingsplan kan laten opstellen. Het worden trainingsplannen van minimaal 6 weken en maximaal 30 weken.

Als uitbreiding op de Firstbeat-functies en de VO2max en trainingstatus checkt je Garmin Edge 1030 PLUS meteen je laatst bekende trainingstatus via Garmin Connect Mobile of via wifi en geeft dan een trainingsuggestie. Velen zullen het ontkennen, maar vaak trainen we te hard en niet verschillend genoeg. Dit trainingsplan en deze suggesties gaat je er bij helpen om veel effectiever te trainen.

Vergelijk de prijs voor de Garmin Edge 1030:

Vergelijk de prijs voor de Garmin Edge 1030 bundel:

Nieuwe Navigatie mogelijkheden

Omdat de Edge 1030 PLUS een veel groter geheugen heeft, worden er nu ook meer kaarten standaard meegeleverd. Nu standaard van 3 werelddelen, Europa, Noord-Amerika en Afrika. Maar als je kaarten van een werelddeel nodig hebt, kun je die ook downloaden via Garmin Express. Je zult dan wel eerst een ander werelddeel moeten verwijderen. Ook de wereldwijde Trailforkskaart staat meteen op de GPS.

Lees ook:  Garmin en Strava in bed

Wat tot nu toe een grote irraties was met betrekking tot de routering, was dat als je verkeerd reed, als je herberekenen route had aanstaan dan wilde de Garmin je terug leiden naar het punt waar je verkeerd reed. Niet logisch natuurlijk. Daarom zit nu in de Edge 1030 PLUS een belangrijke verandering. Je krijgt nu 3 opties om te kiezen hoe je weer op de route terecht komt: 1. Terug waar je verkeerd reed, 2. Een stuk afslijden, of 3. Een kortere weg terug naar het eindpunt. Ik heb het nog niet zien werken, maar binnenkort meer over deze functie wanneer ik de Edge 1030 PLUS kan uitproberen. Deze mogelijkheid kan nu, omdat de processor gewoon veel krachtiger is dan bij de voorgangers en het herberekenen niet te lang meer hoeft te duren.

Naast de toegevoegde herberekeningsfuncties kun je nu je Edge 1030 PLUS ook tijdelijk qua navigatie uit zetten. Zo kun je een tijdelijke detour doen, zonder dat je Edge je route wil herberekenen. Hoe het precies werkt en welke Nederlands termen er allemaal aan hangen, si voor mij nu nog even onbekend, maar zodra ik de Edge 1030 PLUS kan gaan gebruiken zal ik je zoveel als mogelijk deze nieuwe opties verder laten zien, hoe je het makkelijk kan gaan gebruiken.

Nieuwe LiveTrack mogelijkheden

Met de nieuwe Edge 1030 PLUS kun je de livetrack nu starten op het apparaat zelf. Dus je hoeft niet meer je telefoon uit je zak je te halen, maar je kunt de Livetrack direct eenvoudig opstarten.

Naast dat je volgers, die jij bepaalt, al kan laten zien waar je hebt gefietst en waar je nu bent, kun je nu er ook voor kiezen dat ze ook alvast jouw geplande ronde kunnen zien. Dat is erg handig natuurlijk als iemand je onderweg iets wil aanreiken of op je wilt wachten.

Kortom

De Garmin Edge 1030 PLUS is het nieuwe vlaggeschip van Garmin voor de wielrenner. Met de verbeterde hardware, qua rekenkracht, opslagcapaciteit en batterijduur is deze superieur boven alle andere modellen. De uitgebreide trainingsopties biedt de sportieve fietser zoveel meer mogelijkheden om een gestructureerde trainingsopbouw te doen waardior je veel effectiever kunt trainen. Wat betreft de routing, uitgebreide herberekingsmogelijkeden en nu met Livetrack kun je ook je geplande route laten zien.

Qua prijs is het natuurlijk ook weer een stapje verder. De Garmin adviesprijs is op moment van lancering €599,99 voor alleen het GPS apparaat. Voor de complete bundel met sesoren en HR borstband is het €599,99. Misschien dat dan de de ‘oude’ Edge 1030 nog wel interessant is omdat veel webwinkels kortingen geven: Coolblue, Coolblue (bundel), BOL, Mediamarkt (bundel), Amazon

Het is dat het niet de Garmin Edge 1040 heet, maar deze Garmin Edge 1030 PLUS had makkelijk zo kunnen heten.

Binnenkort meer als ik de Edge 1030 PLUS ook daadwerkelijk heb kunenn uitproberen.

(1.249 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “Garmin’s nieuwste paradepaardje: Edge 1030 PLUS”