Alles wat fietsen leuker maakt!
Bikegear.cc The Ride

Bikegear.cc The Ride, in 8 dagen van de Stelvio naar de Cauberg

Bikegear.cc The RideEn ik was er bij! En wat een geweldige ervaring was dit. BIKEGEAR.CC THE RIDE is de ultieme uitdaging voor wielrenners; een achtdaagse etappetocht van de Stelvio in Italië naar de Cauberg in Valkenburg. Ik was er bij om ondersteuning te geven op het GPS vlak voor routes, gereden ritten, uploaden naar Strava en Veloviewer en daarnaast heb ik ook nog een 4-tal etappes meegefietst.

 

 


De 8 etappes van Prato, onder aan de Stelvio, naar Valkenburg waren vooraf uitgestippeld op de routekaart en werden door middel van GPX files aan de deelnemers geleverd. Aan mij was het de taak om voor de verschillende fiets GPS-en de routes dusdanig om te bouwen zodat elke deelnemer er mee uit de voeten kon. Waar voor de ene een normale GPX file volstond, had de ander een TCX, een FIT of een GPX file met maar 500 routepunten nodig. Daarnaast bevatten de oorspronkelijke files nog geen hoogte informatie, terwijl die net zo handig kan zijn als je gaat klimmen. (zie een eerder artikel over klimoordeel met je Garmin).

De files heb ik bijna twee weken voor  de start van het evenement aangeleverd zodat de deelnemers nog een beetje konden oefenen en hun vragen bij mij kwijt konden. In de presentatie bij Shimano had ik al diverse tips aan de deelnemers gegeven. Nu het evenment dichterbij kwam en de files beschikbaar waren, kwamen dan ook de eerste vragen. Een deel was gerelateerd aan hoe batterij te sparen tijdens de rit, maar ook een flink aantal over hoe je de files op je Garmin kon krijgen. Je merkt dat zo’n GPS apparaat aan de ene kant al ingewikkeld genoeg kan zijn, maar dat je ook nog wel wat PC kennis onder de knie moet hebben.

GPS types

Naast de Garmin Edge modellen, de 25, 500, 520, 800, 810 en Touring, was de Edge 1000 het best vertegenwoordigd. Dit is nu ook het makkelijkste te gebruiken model van Garmin, mede omdat de hele kaart van Europa er al op staat en het toestel een uitgebried geheugen heeft. Ook waren er Mio’s (315 en 505) en een enkele Wahoo’s,, Garmin Fenix, Teasi One en Garmin GPS map 64. Alle systemen weer met hun eigen uitdagingen. Eeerlijk toegeven, ik heb het meeste verstand van de Garmin Edge modellen, maar de MIO die ik te leen had gekregen had ik toch ook al redelijk onder de knie.

Challenges

Naast dat de deelnemers in 8 etappes van Italië naar Nederland fietsten, was er ook in elke etappe een challenge te doen. op vrijwillige basis, maar toch nog eenn leuk element voor de meer getalenteerde fietsers. De challenge werd geregistreerd aan de hand van de Strava registratie van de deelnemer en met gebruik van Veloviewer van Ben Lowe. Ik hade deelnemers in Nunspeet al uitgelegd hoe ze hun Mio of Garmin account konden koppelen aan Strava, maar heb ze ook nog ter plekke geholpen. Zo konn iedereen mee doen.

De start van Bikegear.cc The Ride

De dag vooraf aan de start waren de meeste deelnemers al in Prato aangekomen en vanaf ’s middags 2  uur ging mijn GPS spreekuur open. Elke dag was ik vanaf de finish van de deelnemers tot halverwege de avond beschikbaar om de deelnemers te helpen hun gereden rit te uploaden naar Strava of te assisteren bij eventuele problemen. Op dag 1 waren het veelal nog instellings issues, en kaarten die nog ontbraken. Ondanks voor mij soms onbekende apparaten, heb ik idereen goed kunnen helpen. Zo zag de erste etappe er uit als je de ritten van een groot deel van de deelnemers bij elkaar zet met de optie “fly by”.

Lees ook:  Met Opfietsen voordeel meedoen aan Meewindkoers 2018

Strava fly by

Elke dag uploaden en assisteren

Na elke rit wilden de deelnemers graag hun ritten uploaden naar Strava, om te zien wat hun prestatie was geweest  die dag en wat hun resultaten waren op de challenge van die dag. Een deel van de mensen konden dat zelf door middel van de bluetooth connectie van de GPS met hun smartphone en anderen assiteerde ik er bij. Voor de mensen met een Garmin maakt ik een profiel aan in Garmin Express, zodat de volgende dagen de synchronisatie veel makkelijker zou worden.

Na enkele dagen liepen voor sommigen deelnemers van bikegear.cc The Ride de problemen wat op omdat door regen, mist en hoge vochtigheid hun GPS toestel kuren begon te vertonen. Bij 5-tal apparaten was het duidelijk dat er vocht onder het scherm zat en het appraat het niet meer goed deed. Maar doot soms het toestel even goed in de zon te leggen konden de meeste problemen ook weer opgelost worden. Helaas voor enkelen wordt het toch een garantiegeval.

IMG_0274   IMG_0242

Zelf ook nog fietsen

Ik had het geluk dat ik naast de werkzaamheden voor Bikegear.cc The Ride zelf ook nog 4 keer op de fiets heb gezeten, waarvan mijn rit de Stelvio op en de rit in Zwitserland naar de Walensee en de rit in Frankrijk over de Grand Ballon mijn hoogtepunten waren. Omdat ik met mijn ouders daar iin het vereden op vakantie ben geweest, ik in Zwitserland gewoon heb, praktisch om de hoek bij de Walensee en de Grand Ballon omdat ik daar in 2006 was geweest met vrienden. De Stelvio pas nog weer wat specialer, omdat ik die in 2005 had opgefietst terwijl Marijke mij begeleidde vanuit de auto.

Onderstaand een impressie van de dagen dat ik op de fiets heb gezeten:


IMG_0100       IMG_0159       IMG_0148       IMG_0284

 

 

 

 

 

 

 

 


Kortom

Bikegear.cc The Ride was een geweldige ervaring die ik elke fiets fanaat kan aanraden, in 8 dagen van de Stelvio naar de Cauberg met uitsekende verzorging. Ik heb enorm genoten van mijn rol als GPS expert voor de deelnemers en ben enorm blij dat ik ze heb kunnen helpen om routes op hun Garmin te krijgen, de gereden ritten uit te lezen, ze op Strava te zetten en te helpenmet allerlei instellingen. Daar is Opfietsen voor: Alles wat fietsen leuker maakt!!

De belangrijkste tips die ik de deelnemers kon meegeven, en beschreven in eerder artikelen:

Wil je nog meer van je fiets GPS gaan genieten, meld je dan als belangstellende aan voor de Garmin GPS workshop die eind september weer van start gaan, ook handig voor bikegear.cc The Ride deelnemers voor komende jaren.

Aanmelden voor belangstelling voor een GPS workshop

 

Of aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief met regelmatig meer tips en trucs rondom je fiets GPS, Strava en meer wat fietsen leuker maakt:

Aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief

(89 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.