met je (race) fiets op stap

Goed voorbereid met je (race) fiets op stap, 4 belangrijke tips

Wat hadden we ineens prachtig weer. Top, zo aan het begin van het nieuwe trainingsseizoen en met de langere dagen. Heerlijk een rondje fietsen in korte broek en met korte mouwen, ook wel kort-kort genoemd. En elke kilometer helpt bij de opbouw naar misschien wat grotere tochten verderop in het jaar. Heb jij die al gepland? Leuk als je deelt welke er voor jou op de planning staan.
Bij mij staat er een aantal op de planning. Zo deed ik afgelopen maand mee aan Training Camp Ardennes. Verder staan in elk geval The Ride, de KlimClassic en, als afsluiter van het seizoen, weer de Meewindkoers op de planning. En met dit mooie weer denk ik ook al aan de zomervakantie. Mijn racefiets gaat natuurlijk mee naar Italiรซ. Koersen wat verder weg in Nederland, buitenlandse koersen of de racefiets mee op vakantie: dat vraagt om wat voorbereiding. Daarom vier tips voor het voorbereiden van een reis(je) met jouw fiets en GPS apparaat.

Is jouw fiets verzekerd?

Gaat jouw fiets mee? Dan is het handig om te weten of deze verzekerd is. We praten toch al snel over een paar duizend euro voor een beetje racefiets. Is jouw fiets gedekt bij diefstal of schade? Tot mijn verrassing kwam ik erachter dat, in mijn verder prima, reisverzekering, mijn fiets maar gedekt is tot een bedrag van โ‚ฌ2.500,-.ย  Die dekking blijkt niet eens te gelden in Nederland. Fietsdragers blijken weer wel te zijn gedekt.
Een overweging kan zijn om een aparte fietsverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld de fietsverzekering van Centraal Beheer.

GPS klaar voor de reis?

En over je GPS gesproken, is die klaar voor de reis? Heb je de lokale kaarten op de GPS gezet? Op de meesten zit tegenwoordig wel een kaart van heel Europa. Maar als je buiten Europa gaat, kun je makkelijk open source kaarten downloaden van www.openfietsmap.nl. Zo heb je altijd actueel en gratis kaartmateriaal.ย Als voorbereiding kan je het beste thuis alvast interessante lokale routes zoeken. Of ze zelf maken. Ik maak ze op Strava, omdat die routes gebruikt waar veel meer mensen fietsen en die blijken altijd erg goed zijn. In dit artikel vind je overigens nog veel meer manieren om routes te maken. En natuurlijk het USB-kabeltje niet vergeten om jouw fiets-GPS mee op te laden en om routes van je pc op de fiets-GPS te zetten.

Vervoer van je fiets

Ga je met de auto op stap en past jouw fiets niet in de auto? Zorg dan voor een goede fietsendrager. Een goede fietsendrager geeft voldoende steun aan jouw dure racefiets. De meeste fietsen zijn tegenwoordig van carbon. Een fietsendrager met een klem die om de zadelpen past, heeft mijn voorkeur. Ontkom je niet aan een frameklem? Let er dan goed op dat je de frameklem niet tรฉ strak aandraait op het frame. Futurumshop schreef al eens een heldere blog over fietsendragers. Zelf zet ik de fietsendrager en fietsen ook op slot met een hangslot. De auto zelf staat namelijk ook nog wel eens onbeheerd. Wel even opletten dat dit hangslot niet tegen de fiets(en) rammelt tijdens de reis!
Ga je vliegen en je wilt, zoals ik, je eigen fiets mee? Dan heb je een goede fietskoffer nodig. Waar moet je op letten bij de aanschaf? Ik heb de voorkeur voor een hardcase. Belangrijk is dat de fiets goed vastzit. Wikkel alle gevoelige onderdelen goed in met doeken. Ofย  met je fietskleding, dan hoeft dat niet in de koffer. De derailleur maak je los van het frame, zodat deze niet het frame kan beschadigen.

Eerste hulp set bij pech

Hier geldt allereerst, voorkomen is beter dan genezen. Kijk even heel goed naar de conditie van de buitenbanden. Geen steentjes, voldoende profiel? Remblokjes nog voldoende body? Anders meteen vervangen. Verder neem je natuurlijk nieuwe binnenbandjes mee, bandenlichters, handpompje, gaspatronen (niet in het vliegtuig) en een reserve pat voor jouw frame/derailleur. Wantย  vaak gaat op reis iets stuk. En kun je dagen niet fietsen omdat de lokale fietsenmaker niet jouw specifieke pat heeft. Verder neem ik ook altijd wat klein gereedschap mee, zoals inbussleutels, schroevendraaiers, flesje poetsmiddel, smeermiddel en een paar poetsdoeken.
Goed voorbereid met je (race) fiets op stap is het halve werk. Zo kan je bij aankomst genieten van de tocht, fietskilometers รฉn registratie daarvan via jouw GPS op Stravaยฉ. Want je weet: als het niet op Stravaยฉ staat, is het niet gebeurd. Ik wens je heerlijke tochten en/of fietsvakanties. Heb je zelf nog tips of aanvullingen, dan lees ik ze graag in de commentaren.
* Dit artikel is geschreven in opdracht van Centraal Beheer. Dat wil niet zeggen dat ik niet echt serieus heb gekeken of een fietsverzekering interessant voor mij is. Ik vond het dan ook leuk om deze opdracht te doen.
(47 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.