Alles wat fietsen leuker maakt!

Makkelijk je route op je Garmin te zetten

Er zijn verschillende manier om je net gemaakte route op je Garmin te zetten. Maar vaak wordt het nog wel als omslachtig ervaren, terwijl de concurenten van Garmin makkelijkere methodes hebben met behulp van hun begeleidende app. Vanaf vandaag (14 mei 2020) heeft Garmin daar ook een makkelijkere methode voor, waarbij er voor Strava en Komoot de aangemaakte routes direct met Garmin Connect worden gesynchroniseerd en zo ook direct via de Garmin Connect app de route op je Garmin gezet kan worden.

De twee meest beproefde methodes om je route op je Garmin te zetten waren 1. de GPX file downloaden uit je route tool naar je PC en vanaf daar met een aangekoppelde Garmin de GPX file kopieren. In dit artikel heb ik dat stap voor stap uitgelegd. 2. Het is ook mogelijk om je route via zogenaamde Garmin IQ app op je Garmin te krijgen. In dit artikel heb ik dat uitgelegd.

Nu heeft Garmin de meest makkelijke methode van allemaal beschikbaar gemaakt, voor vanaf vandaag voor twee route maak tools: Strava en Komoot. De routes worden nu op server niveau, soms ook wel gezegd, via de achterkant, gesynchroniseerd. Dat betekent dat als een route aanmaakt in Strava of Komoot deze in Garmin Connect mobiel beschikbaar komt en dan kun je vanaf je mobiele telefoon direct je route synchroniseren naar je Garmin. Hoe werkt dat?

3-stappen

Om nu een route semi-automatisch op je Garmin te zetten, heb je de drie stappen nodig.

  • Je favoriete routetool koppelen aan Garmin, eenmalig, maar wel noodzakelijk, dit is een extra verbinding naast een koppeling die je waarschijnlijk al hebt, waarbij je gereden rit op Strava of Komoot wordt gezet.
  • Een route maken in je favoriete route bouwer
  • De route/koers van Garmin Connect overzetten naar je Garmin toestel

In de komende paragrafen leg ik uit wat je in deze stappen moet doen.

Instellen Strava (1)

<<De Routebouwer van Strava is niet meer gratis sinds de laatste wijzigingen van mei 2020>>

Als je Strava gebruikt als je routebouwer dan ben je met een paar kleine stappen klaar. Allereerst moet je in de settings van Garmin Connect Mobile op je smatphone. Instellingen–>partnerapps–>Strava en zet bij “Data shared from Strava to Connect” het balkje aan. Nu heb je berwerkstelleogd dat er een verbinding is tussen Strava routes en Garmin koersen.

Vervolgens kun je nu in de routebouwer van Strava elke route die je wilt dat deze naar je Garmin gaan, een “ster” geven. Want elke route met een ster wordt (bijna) onmiddelijk in je Garmin Connect overzicht gezet. Hoe krijg je nu de route op je Garmin? Kijk verder in de paragraaf over Garmin Connect.

Instellen Komoot (1)

Als je Komoot als route bouwer gebruikt, net als ik, dan moet je een paar andere instellingen doen als voorbereiding. De koppeling werkt net iets anders. Deze verbinding tussen Komoot routes en Garmin Connect zet je op door naar de webversie van komoot te gaan en dan in je instellingen de volgende actuies uitvoeren. Ga llereerst naar je instellingen in Komoot in je webbowser en ga naar het onderdeel verbindingen. Als je al een connectie hebt met Garmin dan zie de eerste screenshot. Klik nu op Koersen synchroniseren. Je krjgt nu het volgende scherm. Je zet het schuifknopje “Koersen” aan en klikt op “Sla op”.

Vanaf nu worden ook je routes van Komoot gesynchroniseerd met Garmin Connect. Let op. Dit geldt voor de laatste 50 die zijn aangemaakt. En daarnaast moet je wel de regio unlocked hebben waar de betreffende route start. Die regio’s unlock je op de Komoot producten pagina, kaarten voor de wereld, voor een schappelijke prijs, en eenmalig. Dus net even anders dan bij Strava, want daar moet je voor de routebouwer per maand betalen. Hoe je nu de route op je Garmin krijgt, lees je in de volgende paragraaf.

Lees ook:  Uitgelicht: Batterij besparen voor de Garmin Varia Radar

Route maken (2)

Hoe een route te maken in Strava of Komoot werkt verschillend, maar de basisstappen zijn ook wel weer redelijk overeenkomstig. Ik leg de stappen slechts kort uit, mede omdat deze zaken nog wel eens veranderen en ook omdat de meeste mensen er al wel ervaring mee hebben. Overigens is dit onderdeel van de workshops die ik organiseer, zodat je je helemaal kan bekwamen op dit vlak.

Bij Strava kun je dit doen op je PC in de webbrowser door naar https://www.strava.com/athlete/routes?type=1 te gaan. Als je dan op de “Nieuwe route” klikt, start de routebouwer. Weet je nog niet helemaal hoe het werkt, dan kun je links in het menuvalk op de “i” klikken voor hulp. Uiteindelijk als je de route af hebt, vergeet dan niet nog de route een “ster” te geven. Dat doe je door als je de route hebt opgeslagen, naast de titel op de lege ster te klikken, daarna wordt deze geel en heeft deze dus de “ster”.

Bij Komoot klik je in het menu op “routeplanner”. Je kunt dan meteen je route gaan maken. Als je daarmee nog hulp nodig hebt, dan kunje alle informatie lezen op deze pagina: https://www.komoot.nl/help/routeplanner. Als je de route hebt opgeslagen, hoef je niets meer te doen. De route wordt nu automatisch gesynchroniseerd naar Garmin Connect.

Garmin Connect Mobile (3)

Nu je Komoot en of Strava hebt ingesteld om de aangemaakte routes te synchroniseren met Garmin Connect, heb je in één keer een heleboel meer routes ter beschikking. Let wel op Garmin ze hier koersen. Waar staan deze koersen nu? En hoe zet je deze nu op je Garmin? Ga naar de instellingen–>Training–>Koersen. Dan heb je een heel groot overzcht van allerlei routes, de laatst gemaakte staat standaard boevaan. Als je hier nog jouw routes een favoriet-ster geeft , dan heb je een compacter overzicht in je favorieten overzicht.

Vanaf hier kun je je route kiezen die je op je Garmin wilt zetten. Daarna klik je op de drie puntjes rechts bovenin en klikt op “verzend naar toestel”. Op dat moment krijg je de Garmin GPS toestellen te zien die gekoppeld zijn aan je Garmin Connect. Kies je dan je juiste toestel, dan zet Garmin Connect de koers klaar om te gaan synchroniseren met je Garmin toestel. Dat synchroniseren start automatisch als je Garmin aan staat en binnen bluetooth bereik is van je smartphone. Mocht je met deze verbinding problemen hebben, dan helpt dit artikel om je bluetooth probleem op te lossen waarschijnlijk.

En nu vind je de route op je Garmin door je Garmin op te starten, op je hoofdscherm naar Navigatie–> Koersen–>Opgeslagen Koersen te gaan. Afhankelijk van je sortering (die kun je aanpassen rechtsonder bij de drie streepjes), staat de koers nu bovenaan, of ergens anders tussen de andere opgeslagen koeren. Selecteer je koers en rijden maar.

We verwachten verdere uitbreiding van deze functionaliteit voor bijvoorbeeld RideWithGPS, binnenkort. We houden je op de hoogte.

Wil je meer van deze handige tips ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Opfietsen.nl

(18.234 keer bezocht, 3 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 gedachten over “Makkelijk je route op je Garmin te zetten”