Alles wat fietsen leuker maakt!
Strava

Strava doet het weer: Flyby’s uitgeschakeld…

Strava doet het weer, een negatieve verandering in de beschikbare functionaliteit, zonder noemenswaardige aankondiging. Dit gebeurde afgelopen mei 2020 ook al, bij de enorme beperking van de API van Strava. Afgelopen week is bij elke gebruiker de flyby uitgeschakeld in de persoonlijke instelling. Dat betekent dat ook al zet jij het nu aan, het nog praktisch van geen waarde is, totdat een groot deel het weer heeft aangezet.

<<NB Intussen heeft Strava een bericht boven de tijdlijn gezet, wat aangeeft dat je Flyby optie uit staat>>

Waarom Strava de flyby toestemming bij iedereen heeft uitgezet, wordt duidelijk als je een tweet volgt die uiteindelijk viral gaat. Als je echter in detail nagaat wat er gebeurt en wat er gezegd wordt, dan is het niet de privacy setting van de Flyby, maar die van de groeps-activiteit. Strava heeft daarop besloten om voor alle gebruikers hun flyby op private te zetten….??. En wederom gaat dit zonder enige kennisgeving (heb jij een mail gehad?) en daar is Strava erg goed in geworden (helaas).

Daarnaast is het ook extreem bemoederend. Want ooit bij de aanmeld procedure heb je verschillende privacy opties voorgeschoteld gehad en je hebt je keuzes kunnen maken. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor wat zij/hij instelt, en het is immers ook nog een sociaal platform. Eén van de privacy onderdelen, welke ik één van de belangrijkste vind, is het instellen van een privacy gebied. Je kunt hiermee voorkomen dat mensen precies weten waar je woont, werkt of anders heel vaak komt en je dat liever niet hebt.

Het resultaat van het ‘resetten’ van deze privacy setting voor flyby’s is vernietigend voor de functie, de flyby tonen functie werkt niet meer, totdat je het zelf weer aanzet in je privacy settings. Helaas is dit een beetje te vergelijken met de eerste telefoon, zolang er niemand anders een telefoon had, kon je nog steeds niet bellen. Dus als niemand anders of maar heel weinig mensen de privacy setting heeft aangepast, dan is de flyby functie nog volledig waardeloos.

Wat is Strava Flyby?

Strava Flyby kun je gebruiken als je een rit hebt gereden en je wilt weten wie er bij jou in het wiel zat tijdens een rit, of wie je waar tegenkwam, of bij een langere rit, bijvoorbeeld een beklimming, hoe het er uitzag, wie waar reed. Echt een leuke optie om je rit na de tijd nog een keer te beleven. Hieronder een flimpje hoe dat er uit kan zien als je de Stelvio beklimt met 150 anderen, in het kader van The Ride. Het begin van het filmpje is iets vager, maar daarna zie je precies wat Flyby allemaal kan. Onderin zie je het zijaanzicht van het profiel van de rit en de afstanden die de rijders allemaal tot elkaar hebben.

Flyby weer aanzetten

Om Flyby weer aan te zetten, ga je in de webbrowser in Strava naar je instellingen (rechtsboven met je muis over je foto gaan en op instellingen klikken), je ziet dan eerst je profiel. Daarna klik je op privacybeheer, en dan klik je op het blok onder Flyby en klik je bij zichtbaarheid “iedereen” aan. Een instructie instructie van Strava is terug te vinden bij de help functie van Strava

Lees ook:  Tapiriik: Sync je Strava met Garmin, Runkeeper, Endomondo en meer

Tenslotte

Tja, Strava deed het weer. Weer passen ze iets aan zonder daarover iets te melden. En nu zeker, duurt het langere tijd voordat deze functionaliteit weer een beetje leuk wordt, want de vergelijking met de eerste telefoon gaat hier zeker op, pas als een groter deel van de Strava gebruikers de flyby weer openbaar hebben gezet, hebben we weer lol van deze functie.

Privacy is een groot goed, en dat is zeker een schurend onderwerp bij een social platform. Denk dus altijd na, wat je precies wilt delen en als je niets wilt delen? Ga dan niet op een social platform, of zet in ieder geval alle settings op private. Zet in ieder geval wel je privacyzones aan.

(685 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.